Hlavní navigace

Intel oznámil nové procesory pro notebooky. Whiskey Lake a Amber Lake vyjdou na podzim

11. 6. 2018

Sdílet

 Autor: Redakce

Na Computexu 2018 zaujal Intel nejvíce procesorem Core i7-8086K, jenž je speciální edicí šestijádrového Coffee Lake oslavující výročí procesoru 8086, tedy prvního CPU s instrukční sadou x86, a demonstrací 28jádrového highendového procesoru běžícího na 5GHz. Ovšem mimo to zde také byly poprvé ohlášeny nové procesory pro notebooky, které se mají objevit tento rok. Ty jsou mimo jiné zajímavé tím, že patrně ilustrují odklad 10nm výrobního procesu, kvůli kterému nepřijdou na trh (respektive nepřijdou včas) Cannon Lake nebo již Ice Lake, a Intel kvůli tomu bude nucen jako plán B uvést jiné čipy.

Intel na Computexu oznámil dvě takovéto novinky v roadmapě: procesory Whiskey Lake a Amber Lake. Zatímco o Whiskey Lake jsme se již dozvěděli z neoficiálních zdrojů, jméno Amber Lake se na našich stránkách pokud vím vynořuje poprvé a ani v neoficiálních drbech se dříve neobjevovalo. Oba tyto procesory mají ale vyjít již letos. Je trošku kuriózní, že se to oficiálně dozvídáme takto pozdě. Ovšem to je tím, že pro plány Intelu v procesorech teď nemáme nějakou oficiální roadmapu, ba ani žádný uniklý dokument, který by následující generace (pro něž řadu kódových jmen známe: Ice Lake, Tiger LakeAlder Lake na 10 nm, Meteor Lake snad již na 7 nm a s jádry architektury Ocean Cove) přehledně ukazoval na časové ose.

Whiskey Lake

Vydání v roce 2018 znamená, že jde pravděpodobně o 14nm procesory a jak již bylo zmíněno, asi o záložní řešení přichystané kvůli zdržení 10nm čipů. Whiskey Lake má patřit k procesorům řady U s 15W TDP a patrně tedy půjde o náhradu či aktualizaci procesorů Kaby Lake Refresh z loňského třetího čtvrtletí. Ty ještě na úrovni výrobního procesu a čipsetu stály v 10nm+ generaci Kaby Lake.

intel-8th-gen-core-kaby-lake-refresh-cpu-bga-procesor-1600 Procesor Kaby Lake Refresh (čtyřjádro řady U) v provedení BGA

U Whiskey Lake by proto asi mohl být nasazen 14nm++ proces z Coffee Lake. Určitě je součástí čipset nejnovější generace 3000, který je vyráběn 14nm procesem a obsahuje nativně řadič USB 3.1 a také digitální část bezdrátové konektivity Wi-Fi a Bluetooth. Čipy by zřejmě tedy mohly mít lepší takty, ale stále zřejmě jen čtyři jádra a patrně stále jen obyčejnou integrovanou grafiku kategorie GT2. Co je snad ve hře, by mohly být paměti LPDDR4, které již umí výrobními problémy provázené 10nm Cannon Lake.

Notebook Asus, jenž přijde na trh s procesorem Whiskey Lake nebo Amber Lake Notebook Asus, jenž přijde na trh s procesorem Whiskey Lake nebo Amber Lake

Amber Lake

Amber Lake by podle dostupných informací měl být procesor pro linii čipů Y, tedy nízkospotřebových procesorů s TDP 4–5 W, které jsou již uchladitelné i pasivně a seshora konkurují čipům pro tablety. Proč mají tato CPU odlišené značení a není pro ně použito jméno Whiskey Lake-Y (zatímco 15W verze by pak byla Whiskey Lake-U), není úplně jasné. Jedno vysvětlení by se nabízelo: že jde o odlišný návrh čipu speciálně pro tuto oblast. Všimněte si totiž, že čip Kaby Lake Refresh neměl verzi „Y“ (v tomto segmentu má Intel stále jen původní Kaby Lake-Y). Možná, že čtyři jádra nelze do TDP a napájecí infrastruktury řady Y už moc rozumně dostat. Pak by Amber Lake možná mohlo být zvláštní verzí, snad stále s dvěma jádry, zatímco čtyřjádrový čip Whiskey Lake by pokrýval vyšší pásma spotřeby. Je ale možné, že Intel přistoupil i k dalším úpravám.

Parametry Amber Lake jsou v oficiálních informacích ještě více zahalené tajemstvím. Lze se domnívat, že i zde bude použitý proces 14nm++ pro co nejlepší efektivitu. A i zde bude osazen aktuální 14nm čipset řady 300 – který je u čipů řady Y stejně jako u řady U integrován na BGA pouzdro procesoru. Díky tomu by i tato platforma mohla mít podporu USB 3.1 a používat bezdrátový adaptér Intelu integrovaný z části přímo v procesoru.

WT100

Dlaší notebooky chystané na letošek na bázi obou nových procesorů, vystavené během prezentace Intelu na Computexu 2018 Dlaší notebooky chystané na letošek na bázi obou nových procesorů, vystavené během prezentace Intelu na Computexu 2018

Stále řada 8000, výkon má ale stoupnout o víc než 10 %

Pozoruhodné je, že tyto procesory ještě nebudou označené jako řada 9000, ačkoliv budou podle všeho po roce od svého vypuštění nahrazovat čipy řady 8000 (možná, že Intel nechce trhat kontinuitu s nedávno uvedenými Coffee Lake pro notebooky?). Intel uvádí, že Whiskey Lake a Amber Lake mají zlepšit výkon o dvojciferná procenta ve srovnání s předchůdci (tedy asi Kaby Lake Refresh a Kaby Lake-Y).

Příchod na podzim

Jakékoliv bližší informace Intel k procesorům nepodal. Údajně se s nimi ale chystá na trh poměrně velké množství notebooků. Partnerští výrobci PC s Amber Lake nebo Whiskey Lake podle slov Intelu chystají přes 140 různých notebooků nebo konvertibilních zařízení typu 2v1. Aspoň část z nich by asi mohla být dostupná hned při uvedení, které má být před koncem roku, dle Intelu na podzim. Intel jinak také v prezentaci na Computexu uvedl, že do konce roku by snad měly vyjít i nové highendové procesory Cascade Lake-X a také nové procesory desktopové řady S, pod čímž by se snad mělo skrývat osmijádrové Coffee Lake pro platformu LGA 1151.