Hlavní navigace

Intel prozradil detaily o svém šestijádru

7. 2. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pojmem „Westmere“ Intel označuje procesory, které vycházejí z architektury Nehalem, jsou ale vyráběny 32nm postupem a mohou se pochlubit různými drobnými vylepšeními. Do této půlgenerace spadá dvoujádrový Clarkdale, jemuž jsme se věnovali v době oficiálního vydání, a také dosud nevydaný šestijádrový Gulftown. Právě něj se týkají některé z nových informací, které Intel před několika dny zveřejnil.


Vlevo procesorová část Clarkdale, vpravo Gulftown

Šest jader a 12 MB L3 cache zabírá 1,17 miliardy tranzistorů a plocha čipu je 240 mm². Gulftown je tak dokonce menší než čtyřjádrový Bloomfield, jenž je vyráběn 45nm technologií. Bloomfield má 731 milionů tranzistorů a 263 mm².

Nyní již avizovaná vylepšení v architektuře, která se nesou v duchu snižování spotřeby energie.

  • Vylepšený power gating. Kromě jednotlivých jader je nyní možné v nečinnosti vypínat i části „uncore“, konkrétně L3 cache a v případě Gulftownu také řadič pamětí a sběrnice QPI.
  • Paměťový řadič podporuje DDR3L, které pracují s napětím 1,35 voltu namísto standardních 1,5 V.

Podobně jako AMD nabídne částečně defektní šestijádrové čipy Thuban jako quad-core (kódové označení Zosma), i Intel údajně plánuje varianty Gulftownu se čtyřmi funkčními jádry. Zatímco u Phenomů II od AMD lze běžně odemykat deaktivovaná jádra a cache, Intel pravděpodobně tak velkorysý nebude.

Zdroj: The Tech Report

Autor článku