Hlavní navigace

Intel snížil odhad čtvrtletních tržeb o miliardu. Ekonomika táhne trh ke dnu

10. 9. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zdá se, že špatné časy pro trh s počítači jsou skutečně zde. Když AMD ohlásilo začátkem prázdnin propad tržeb v objemu více než 10 %, vyvolalo to diskuse, zda je na vině makroekonomická situace, nebo spíše produkty firmou nabízené. Výsledkům Intelu za druhé čtvrtletí se podobná katastrofa vyhnula, což mohlo ukazovat na první možnost. Postupem času to ale vypadá, že se budeme muset procesorové dvojce v duchu omluvit. V třetím čtvrtletí totiž půjde do tuhého i u Intelu. Společnost totiž v pátek varovala, že její tržby nedosáhnou předpokládané úrovně. Propad proti plánu může činit miliardu USD i více.

Tisková zpráva uvádí jako příčinu tohoto výpadku jak jinak než „obtížnou situaci světové ekonomiky“. Kvůli ní je poptávka po výrobcích Intelu mnohem nižší, než s čím společnost počítala. Místo plánovaného obratu 13,8 až 14,8 miliardy USD přiteče do Intelu podle opraveného odhadu jen 12,9 až 13,5 miliardy. Doslova zpráva uvádí 13,2 milardy s tolerancí 300 milionů nahoru či dolů. Porovnáme-li toto číslo se střední hodnotou starého odhadu, vyjde nám propad obratu o sumu 1,1 miliardy USD. I toto číslo však může být ve výsledku lepší či horší.

V rámci tohoto odhadu také Intel snížil očekávanou hrubou marži, a to na 62 % z původního odhadu 63 % (opět s tolerancí nějakého toho procentního bodu). Menší tržby zřejmě přiměly společnost šetřit. Údajně sníží výdaje na zřizování 14nm výrobních linek díky opětovnému využití staršího vybavení. Investiční náklady za celý rok 2012 tak budou o něco nižší, než plánovaných 12,1 až 12,9 miliardy USD.

CPU Intel Core i5 3570K

Zpráva Intelu také uvádí, v kterých oblastech společnost propad poptávky zasáhl. Slabé jsou nákupy počítačů firemní sférou. Oproti tomu servery si zřejmě vedou jak by měly. Odběratelé v tomto kvartále (zřejmě kvůli ekonomické nejistotě) nedoplňují obvyklou měrou skladové zásoby hardwaru, což Intelu pochopitelně sníží tržby. A vedle toho Intel také hlásí, že klesá poptávka na rozvojových trzích. Právě země jako například Čína mají být obecně těmi, kde vede ekonomická situace k propadu spotřeby (a prodejů počítačů i podobného zboží).

 

Definitivní finanční výsledky za třetí čtvrtletí zveřejní Intel 16. října (októbra). Do té doby doufejme, že ekonomika na tom nakonec nebude až tak zle. Intelu sice nějaká miliarda sem tam příliš neublíží, většina firem však zdaleka není tak silná (o dopadu krize na běžného člověku už ani nemluvě). Spolu s konečnými výsledky také Intel zveřejní nové odhady vývoje pro zbytek roku. Do té doby firma všechny své starší předpovědi stáhla. To naznačuje, že situace je momentálně značně nejistá a ekonomové ještě neví, jak hluboko se nakonec všechno propadne.

CS24

Logo společnosti Intel

Zdroje: X-bit labs, Intel