Hlavní navigace

Intel u procesorů Panther Lake investuje tranzistory do podpory Copilot+ PC. Mají 5. generaci NPU

Sdílet

Procesor Intel Core Ultra Meteor Lake Autor: Intel
Procesor Intel Core Ultra Meteor Lake
V generaci Core Ultra 300 by už mohly Copilot+ podporovat všechny notebookové procesory Intelu, i ty mainstreamové.

Jednou z novinek letošního roku byla tzv. Copilot+ PC prosazovaná Microsoftem, jejichž speciální vlastností je schopnost provozovat AI aplikace lokálně (a tím soukromě) přímo na samotném zařízení díky výkonné NPU. Požadavkům na Copilot+ PC zatím vyhovují jenom Snapdragon X od Qualcommu, AMD Ryzen AI 300 a Lunar Lake, starší procesory nikoliv. Zdá se ale, že v další generaci by už podporu mohly mít všechny notebookové procesory.

Trošku podobně, jako jsme se před časem v předstihu dozvěděli o tom, že Lunar Lake bude obsahovat výrazně posílenou NPU (ta měla slíbený 3× vyšší výkon v TOPS proti Meteor Lake, právě kvůli Copilot+ PC), se teď dostávají ven informace o NPU v následující generaci procesorů Intel – Core Ultra 300 „Panther Lake“.

NPU 5. generace

Intel poslal patche chystající podporu procesorů Panther Lake pro jádro Linux a tento kód potvrdil, že Panther Lake dostane novou generaci NPU. Panther Lake má mít dokonce už pátou podle značení Intelu, ale první dvě generace by měly označovat ještě samostatné čipy Movidius, z jejichž technologie NPU od Intelu vycházejí. V procesorech se poprvé objevila třetí generace, která je v Meteor Lake, a Lunar Lake má novější a výkonnější čtvrtou generaci.

Panther Lake tedy bude opět o jednu generaci NPU výš než Lunar Lake. Je pravděpodobné, že to také znamená, že tyto procesory budou mít NPU s podobným nebo vyšším výkonem, než má Lunar Lake, a budou schopné poskytnout oněch minimálně 40 TOPS pro podporu funkcí Copilot+ PC. Pokud tedy tato idea uspěje a bude za rok populární, bude mít Intel připravený produkt pro masovější trh. Oproti tomu nyní v generaci Core Ultra 200 Copilot+ podporuje právě jen Lunar Lake, které je spíše exkluzivnějším poměrně drahým produktem. Pro masovější nasazení má Intel konvenčnější procesory Arrow Lake, které prý mají NPU s nízkým výkonem zhruba na úrovni Meteor Lake (okolo 13 TOPS), takže na Copilot+ nemají nárok.

Prezentace procesorů Intel Lunar Lake

Intel Lunar Lake má 4. generaci NPU od Intelu (první dvě generace byly samostatné „VPU“ Movidius)

Autor: Intel, via: Tom's Hardware

Panther Lake jsou procesory pro notebooky, které by měly koncepčně navazovat na Meteor Lake a Arrow Lake – mají více čipletů, vyšší počty jader a také nebudou používat on-package memory. Zatím není úplně jasné, jestli Intel tyto procesory míní právě jen jako náhradu Arrow Lake pro notebooky, nebo jestli má „obyčejné“ Panther Lake současně být i náhradou nynějšího speciálního Lunar Lake pro ultramobilní oblast. Jedna možnost ale je, že Lunar Lake má prostě dvouletý životní cyklus a v generaci 300 se bude dál prodávat paralelně s Panther Lake, takže by bylo nahrazené dalším podobným ultramobilním designem až v generaci 400 (Nova Lake).

Parametry 1,8nm procesorů Intel Panther Lake pro notebooky prozrazené: Silné GPU, míň velkých jader? Přečtěte si také:

Parametry 1,8nm procesorů Intel Panther Lake pro notebooky prozrazené: Silné GPU, míň velkých jader?

Jen v noteboocích

Stojí za zmínku, že Intel nemíní v generaci Core Ultra 300 vydat Panther Lake pro desktop, takže ona nová NPU zůstane věcí notebooků. V desktopu budou patrně od Intelu následující dva roky k dispozici jen procesory Arrow Lake a tím pádem ona slabá NPU s výkonem 13 TOPS (a tím pádem žádný Copilot+). Intel původně chtěl v roce 2025 vydat refresh Arrow Lake, který by přidal právě výkonnější NPU i pro desktopové procesory, který by tím mohly Copilot+ podporovat. Tento plán byl ale zrušený, takže v desktopu přijde lepší NPU a Copilot+ PC patrně až v roce 2026 s procesory Core Ultra 400 „Nova Lake“.

KL24

Ani AMD zřejmě v dohledné době nebude poskytovat NPU schopnou ukájet nároky Copilot+ u desktopových procesorů, protože čerstvě vydané Ryzeny 9000 jednotku NPU nemají vůbec (a kdy vyjde příští generace s architekturou Zen 6, ještě nevíme). Výjimkou ale budou desktopová APU, která tvoří méně populárnější sekundární větev procesorů AMD pro desktop. Pokud firma vydá desktopovou verzi procesorů Ryzen AI 300 („Strix Point“), mohlo by jít o první desktopový procesor, který bude pro Copilot+ dost výkonný (po stránce NPU). Ale desktopová verze těchto APU pro socket AM5 také zatím není potvrzená.

Nová generace čipů AMD pro notebooky vychází: Ryzen AI 300 přináší lepší CPU, GPU i NPU Přečtěte si také:

Nová generace čipů AMD pro notebooky vychází: Ryzen AI 300 přináší lepší CPU, GPU i NPU

Zdroje: Phoronix, VideoCardz