Hlavní navigace

Intel vyvrací fámy: Celeron neodchází

13. 7. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Koncem minulého týdne zasáhla svět zpráva, že Intel v roce 2011 postupně ukončí výrobu procesorů řady Celeron a tuto značku úplně zruší. Intel nyní uklidňuje situaci a prohlašuje, že Celeron nadále zůstane symbolem pro levný procesor postačující základním požadavkům uživatelů.

Původcem kachny je tchajwanský server Digitimes, křídla ji však přimontovaly až další weby, které jeho zprávu překroutily: DigiTimes informoval pouze o tom, že Intel plánuje v roce 2011 ukončit výrobu současných mobilních modelů Celeronu. Zpráva nejednoznačně vyznívala v tom smyslu, že z notebooků by Celerony mohly vymizet, o segmentu desktopů však nepadlo ani slovo.


Na opečení kachny se podílel také server X-bit labs, který neopomněl přidat poznatek, že zatímco Pentium v podobě modelu G6950 má zástupce i na nové platformě LGA 1156, všechny Celerony jsou stále architektura Core a patice LGA 775. Což mimochodem není tak úplně pravda, neboť OEM výrobcům Intel dodává Celeron G1101 založený na jádře Clarkdale.

CS24

Značka Celeron je na trhu od roku 1998, kdy tyto procesory tvořily levnější alternativu k Pentiu II. Ke spekulacím o konci tohoto názvu přispělo i to, že seshora se na Celerony tlačí Pentia (od roku 2007 taktéž „value“ značka) a zespoda nejvyšší dvoujádrové modely Atomu.

Zdroj: X-bit labs

Autor článku