Hlavní navigace

Internet Explorer 10: kontrola pravopisu i pod Windows 7 a další detaily

9. 11. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Minimálně od konference Build víme, že Microsoft do Windows 8 hodlá zabudovat kontrolu pravopisu. Vlastně už to udělal. Ta bude aspoň universálně dostupná napříč celým systémem, což platí také pro Internet Explorer. Nyní vychází najevo, že desátá řada prohlížeče si kontrolu pravopisu přinese do všech ostatních starších Windows, což budou sedmičky a snad i Vista. Redmodský gigant nehodlá zaostávat nikde.

Internet Explorer 10 se stane prvním prohlížečem, který pozvedne úroveň kontroly někam dál. Nebude jen pasivně zvýrazňovat spatně napsaná slova, ale bude je rovnou automaticky opravovat. Nestane se tak při každém překlepu, pouze u těch nejběžnějších slov. Jinak by se mohlo dít, že budete často opravováni chybně. Když k tomu náhodou dojde, tak se můžete vrátit o tento krok zpět (kontextová nabídka, případně zkratka Ctrl+Z).

Automatické opravy půjde zapnout ručně, když ukazatel psaní textu přesunete do pokaženého slova a vyvoláte nabídku automatických oprav zkratkou Shift+F10. V této nabídce lze rovněž zabránit opravám, které prostě nechcete. Zajímavé je, že slovník se vybere podle toho, kterou z dostupných klávesnic si nastavíte. I v anglických Windows bude s českou klávesnicí probíhat kontrola pravopisu v češtině.

Nebude chybět ani možnost přidat nebo ignorovat slovo. Kontrolu pravopisu jste si již mohli vyzkoušet ve Windows 8 Developer Preview, kde Microsoft obsáhl slovníky pro všechny podporované jazyky. Nová Windows budou umět využít kontrolu poskytnutou třetími stranami. Nebude ani problém s více jazyky, prohlížeč (respektive systém) ten cílový určí podle nastavení jazyka v kódu HTML, rozložení klávesnice a nastavení zobrazení Windows. Pokud se k systému přihlašujete pomocí Windows Live ID, váš slovník se zálohuje do cloudu.

CS24

Zdroj: IEBlog