Hlavní navigace

Internet Explorer 9: konec podpory XP a důraz na HTML5

31. 5. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Internet Explorer 9, který je stále v rané fázi vývoje, přináší oproti předchozí verzi mnoho inovací, ať už se jedná o využití grafické karty pro vykreslování stránek, nebo podporu nejnovějších specifikací a standardů.

Dle ředitele vývoje IE Ryana Gavina jsou vývojáři i koncoví uživatelé z nového IE9 nadšeni, neboť kombinace HTML5 a hardwarové akcelerace otevírá zcela nové možnosti tvorby webových aplikací, které se už spíše podobají běžným aplikacím.

Aby tyto nové technologie byly dostupné pro kohokoliv, tedy i uživatele konkurenčních prohlížečů, účastní se Microsoft aktivně vývoje HTML5, jeho testování a všeobecné spolupráce s ostatními výrobci prohlížečů s cílem vytvořit jednotnou implementaci.

Ačkoli oproti konkurenčním prohlížečům IE9 stále pokulhává v ACID3 testu, u rychlosti implementace funkcí HTML5 naopak údajně konkurenty předbíhá. Vývojáři se totiž podle vyjádření na implementaci této technologie zaměřují přednostně.

Podobné argumenty používá IE9 u rychlostních testů, které označuje za velmi omezený pohled na web a raději se zaměřuje na optimalizaci pro celou řádku různých populárních webů používaných tisícovkami lidí. Na možnost nahradit vykreslovací jádro Trident rychlým WebKitem Microsoft reagoval tím, že Trident na rozdíl od WebKitu obsahuje mnohem více komponent a celkově se jedná o výrazně výkonnější engine.

Podobně jako u Windows Live Wave 4 nebude IE9 podporovat zastaralý operační systém Windows XP kvůli zchátralým bezpečnostním technologiím. Pokud má být IE9 bezpečným prohlížečem, potřebuje, aby byl bezpečnostními technologiemi protkán i samotný systém, což Windows XP údajně už nějakou dobu nesplňuje.

MMF24

Microsoft ovšem hodlá zachovat možnost využití ActiveX pro tvorbu interaktivního obsahu vedle HTML5. To prý dává vývojářům možnost volby toho pravého nástroje, což je důležité nejen pro ně, ale i pro zákazníky a samotný Microsoft.

Zdroj: Guardian.co.uk