Hlavní navigace

Ion je zbytečně výkonný a drahý

23. 12. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Krátký rozhovor poskytl magazínu LaptopMag zástupce Intelu Anil Nanduri (director of netbook marketing). I přes vyhýbavé odpovědi lze leccos vyčíst.

Nanduri argumentuje (volný překlad):

  • stejný výkon nové i staré platformy: zvýšili jsme rychlost paměťového řadiče a 45nm grafické jádro běží na vyšších taktech, takže tam určité zrychlení je. Hlavními zlepšeními ale jsou energetická úspornost a vyšší integrace komponent
  • dvoujádrové mobilní Atomy: nikdy neříkej nikdy. Možnosti k tomu máme. To co lidé od minibooku očekávají, na to se zdá být jednojádro dostačující
  • Nvidia Ion: pro běh multimédiií není třeba velký grafický čip. Akcelerovat video je možné díky třetím stranám (Broadcom HD dekodéry) a minibooky nejsou určeny pro hraní her, na ty internetové ale stačí. Ion je podstatně dražší. Naši zákazníci mají možnost volby.

S ráznou odpovědí se ozvala i Nvidia. Výhody silnějšího čipsetu (nebo spíš GPU) jsou jasné. Premium certifikace Windows – nebudete omezeni očesanými Windows 7 Starter, 5-10× vyšší výkon GPU, plná akcelerace Full HD videa včetně Blu-ray a můžete si zahrát i lepší hry než ty internetové.

Důležitý je ovšem druhý bod. Výdrž 5+ hodin je trochu zavádějící, protože Ionem se s 6článkovým akumulátorem na těch 5 hodinách zřejmě zastaví, s Pine Trail modely se budete blížit 10 hodinám a to už je rozdíl třídy.

CS24

Zákazníci si tak mohou vybrat: buď dražší Ion s vyšším výkonem, funkcemi a slabší výdrží nebo větší výběr různých úhlopříček s nižším výkonem a funkcionalitou, ale zato s téměř dvojnásobnou výdrží na akumulátory. Někteří výrobci si alespoň pomůžou přídavným videodekodérem Broadcomu.

Zdroj: Engadget, LaptopMag, Broadcom, za tip díky Tralalákovi

Autor článku