Hlavní navigace

iPhone 4G (HD) – jak bude vypadat?

20. 4. 2010

Sdílet

 Autor: Redakce

Tenkrát v Americe

Příběh je to skoro pohádkový. Kdosi v baru v Redwood City (San Francisco) zapomněl podivuhodný iPhone, který vypadal podobně jako 3GS, ale nebyl to on. Pak se do příběhu zamotávají redaktoři Gizmodo, kterým se tento „iPhone“ dostal na prohledání. Ti překvapeně zjišťují, že kolem telefonu je pouze maskovací kryt, který i tak stěží mohl zakrýt otvor pro blesk, větší kameru…

zdroj: Gizmodo

Inu, na místě činu se našlo několik důkazů. Zadní strana s logem Apple a identifikačními nápisy vypadá až příliš reálně, neboť asijští padělatelé texty většinou zkomolí a jablka míchají s hruškami.

Velikost těla je podobná, větší čočka kamery možná podporuje vyšší rozlišení a třeba točí i HD video (720p). Blesk je vítaný. Kryt není kovový, ale zřejmě je vyroben ze skla. Je celý plochý na rozdíl od vypouklého krytu z minulé generace. Telefon díky tomu působí štíhleji. Nemusí se však jednat o finální verzi vzhledu, různých prototypů může být více.

zdroj: Gizmodo

Vepředu vidíme na iPhone poprvé čočku fotoaparátu pro videohovory. Celý bok je z hliníku, rovněž tlačítka jsou kovová. Tlačítko hlasitosti je rozdvojené a obě části jsou kulaté, což vyvolalo spíše negativní ohlasy. Někteří se domnívají, že druhé tlačítko slouží jako spoušť fotoaparátu. Osobně tomu nevěřím, v tom případě by bylo velmi nešikovně umístěné. Přední displej zůstává lesklý, prý je o něco menší.

zdroj: Gizmodo

Jako nezvratný důkaz jsou uvedeny vnitřnosti Apple, konkrétně dva kabely. Více jistoty spíš přinesl Micro-SIM slot, který snad kromě iPadu žádný jiný přístroj nepoužívá.

zdroj: Gizmodo

Co je nového

  • přední kamera pro videohovory
  • zadní fotoaparát s větší optikou a bleskem
  • slot pro kartu Micro-SIM (15 × 12 mm) místo Mini-SIM (25 × 15 mm), stejně jako na iPadu
  • vyšší rozlišení displeje než u 3GS, redaktoři Gizmodo odhadují 960 × 640 px, ten je však o něco menší
  • nahoře vedle sluchátka se zřejmě nachází druhý mikrofon pro potlačení hluku v pozadí
  • rozdělená tlačítka hlasitosti na dvě kulatá
  • tlačítka jsou kovová (kromě Home na čelní straně)
  • zadní strana je plochá, nejspíše skleněná
  • hliníkový rám
  • o 3 gramy těžší než 3GS
  • o 16 % větší baterie

Pochybnosti

Gizmodu potvrdil John Gruber z Daring Fireball (má blízko k Applu), že prý se prototyp přístroje opravdu ztratil a výrobce se jej snaží získat zpět. Gruber na webu pak uvedl, že správně zní: Applu někdo prototyp ukradl.

zdroj: Gizmodo

Gizmodo píše, že se jim displej zdál jemnější, spekulují dokonce o rozlišení 960 × 640 px, tedy čtyřnásobnému oproti 3GS. Při stejné úhlopříčce to dělá asi 330 dpi, 3GS má jen 160 dpi a třeba Nexus One od Googlu asi 250 dpi (800 × 480 px při 3,7" úhlopříčce). Hodnota 330 dpi dokáže vykouzlit fotografii (běžně se v barevných magazínech používá jen 300 dpi). Toto rozlišení by bylo logické z hlediska podpory starších aplikací a her, které by nemusely řešit náročnější interpolaci, ale každý bod by se zobrazil čtyřikrát.

Redaktoři tak tvrdí na základě vlastního pozorování, když připojili telefon k počítači a na displeji se zobrazila jemná grafika USB konektoru. Proč však displej nevyfotili ve vysokém rozlišení a nevystavili k pozorování, je mi záhadou.

Nalezený telefon byl ještě chvíli funkční s instalovanou testovací verzí iPhone OS 4.0. Tu však po chvíli Apple odstřelil a telefon startuje pouze do recovery módu. Xcode, iTunes a System Profiler v Mac OS X hlásí telefon jako iPhone s jinými identifikátory, než je běžné u 3G nebo 3GS. Ale screenshot opět neukázali.

Speficikace hardware

Telefon má rozměry 114,3 × 58,7 × 9.4 mm s hmotností 140 gramů. Nové komponenty si žádaly jiné vnitřní uspořádání, ale přitom se zvětšil akumulátor (výkon 5,25 Wh oproti 4,51 Wh). To možná kvůli multitaskingu, vyššímu rozlišení (tedy zvýšeným nároků), blesku nebo nové čipové sadě? Nepředpokládám, že bude nový iPhone osazen procesorem A4 jako iPad. O grafické jádro PowerVR SGX 535 strach nemám, stejně jako o CPU ARM Cortex-A8. Překvapit však mohou frekvence, třeba se bude jednat znovu o Samsung S5PC100 s frekvencí plných 833 MHz místo 600 u 3GS.

Dokonalý únik

Zajímavý článek k tématu přinesl The Unofficial Apple Weblog (tuaw.com), který popisuje slavné úniky fotografií nakousnutého jablka. Už dříve uživatele překvapilo šasi MacBooků Unibody nebo odlišný design iPhone 3G oproti 2G.

Na ose x je zapsán počet dnů před vydáním produktu, kdy byly nahlášeny pravdivé úniky, zdroj: tuaw.com

Ať tak, či onak. Definitivní podobu budeme zřejmě znát na začátku léta, kdy Apple novou generaci iPhone představí. Osobně se mi varianta prezentovaná Gizmodem líbí, ani proti kulatým tlačítkům nic nenamítám. Ale třeba bude telefon vypadat jinak a Apple jen promyšleným únikem testuje, jak na vzhled zareaguje veřejnost. Zatím ani není jisté, jestli se telefon jmenuje iPhone 4G, HD, GX, nebo úplně jinak.

WT100

Pro kompletní galerii, video a více názorů doporučuji přečíst původní článek. To, abychom na Gizmodu neparazitovali až příliš.

Zdroj: Gizmodo