Hlavní navigace

Jablotron vypnul Rusům „zabezpečovačku“

1. 3. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos

Český výrobce zabezpečovací techniky Jablotron právě oznámil, že v Rusku a Bělorusku přestává prodávat veškeré produkty. Současně udělal ještě další krok a vypnul pro obě země služby cloudu včetně transferu dat na pulty centrální ochrany.

V Rusku má Jablotron 8091 uživatelů, kterým nyní přijde vysvětlující e-mail. Zpráva přijde i ostatním uživatelům.

https://twitter.com/MichalSkoula/status/1498762324861140998?t=oXoIlKDyuwh49iwe4QOdgw&s=19

Zakladatel firmy Dalibor Dědek sdělil, že tento krok chápe jako cestu, jak alespoň nějak přispět k pomoci Ukrajině proti ruské agresi. Ve vysvětlujícím dopise sdělil: "Nikdo z nás by neměl sedět s rukama v klíně, protože hrozí, že přijdeme o svobodu. A já si ještě stále dobře vybavuji ten hrozný pocit, když mi bylo jedenáct let a do naší republiky vjely ruské tanky." Postoj podpořený činy zastává přes vědomí, že se firma může stát obětí například kyberútoků.

KL24

Logo firmy Jablotron (Zdroj: Jablotron)

Jablotron také nabídl pomoc ve formě ubytování pro ukrajinské uprchlíky v rekreačním středisku patřícím firmě ve Vesci v Mírové pod Kozákovem. Vedle toho dětem ukrajinských zaměstnankyň, které musely kvůli válce nyní uprchnout do ČR, poskytl pro ubytování firemní horskou chatu.

Zdroj: Forbes.cz, Jablotron a Twitter

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.