Hlavní navigace

Jak je to tedy se Skypem, odposlechy uživatelů a šmírujícími úřady?

27. 7. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Kromě toho, že se Skypu v poslední době prokazatelně daří, utěšeně mu roste uživatelská základna a má aktuálně všechny předpoklady k tomu, aby ovládl světovou komunikaci, tak se v posledních dnech vyrojilo několik zpráv kritizujících službu. O co přesně šlo? Server Slate vypustil minulý pátek zprávu o tom, že Skype může odposlouchávat své uživatele. Víme, že letos došlo k určité změně v síti. Takzvaní superuživatelé, kteří sloužili jako takový komunikační uzel, byli vyřazeni z provozu.

I oni byli důvodem, proč síť nikdy nepotřebovala množství vlastních serverů, místo toho využila připojení a počítače uživatelů. Kariéra superuživatelů ale skončila, když je Microsoft nahradil 10 000 počítači s Linuxem. Nový vlastník Skypu se dobrovolně rozhodl vzít tuto zátěž sítě zpátky na sebe. Má díky tomu bohatě naddimenzovanou a dostatečně zabezpečenou klíčovou část sítě.

Tip: Skypu se pod vedením Microsoftu daří, jeho používanost vzrostla o 50 %

Jenže některé hlasy začaly tvrdit, že když má teď Microsoft síť pod kontrolou, může také odposlouchávat uživatele. Proč by to dělal? „Protože úřady“, dalo by se říct. Pozměněná architektura sítě otevřela dvířka k tomu, aby v případě potřeby mohlo být prováděno špehování lidí. Nejen vláda Spojených států by takový přístup chtěla, protože zločinci prý stále více komunikují skrze Skype nebo jiné VOIP služby. Server Slate se na základě těchto reportů pokusil získat vyjádření od Microsoftu.

 

Ten se ale rozhodl situaci nekomentovat zrovna podrobně. Neřekl, zda mohou vládní orgány dle libosti číst chaty, pouze sdělil, že v případě potřeby s policí spolupracuje, jak to je jen možné z hlediska právního a technického. Tím ale uklidnil málokoho a zlí jazykové mohli dále rozšiřovat nepodložené informace, dohady a domněnky. Ty Skype konečně rozhání tím, že vysvětluje, jak síť v současné době vlastně funguje. Znepokojení uživatelé mohou být zase jednou v klidu.

Komunikační síť prý skutečně opustila předchozí model superuživatelů, čímž potvrdila rozšíření vlastní infrastruktury o oněch 10 000 počítačů, s tímto plánem ale vedení údajně přišlo ještě před akvizicí redmondským gigantem. Mohou tak službu lépe škálovat, rošáda tzv. supernodů má být výhodná jak pro vývojáře, tak pro uživatele. Kvalita poskytovaných služeb se konečně může podstatně zlepšit. Nová struktura není stvořena k tomu, aby monitorovala nebo zaznamenávala hovory. Dále toho provozovatel služby tvrdí, že není pravda, že by kvůli zásahům mohly zákonné autority získat přístup k textových chatům.

MMF24

Uznává však, že ve vzácných případech zprávy dočasně uložené na serverech může úřadům zpřístupnit. Hovory však stále podléhají šifrování, ovšem s výjimkou Číny. Tamní trh vláda přísně reguluje a čínští uživatelé Skypu se musí smířit s tím, že je někdo odposlouchávat může. Za normálních okolností však vás nikdo nebude (nemůže) ani odposlouchávat ani si číst vaše zprávy. Skype ani změnami v síti nereagoval na požadavky úřadů, jednal na popud vlastní potřeby. Úřady si nemohou číst vaše chaty, kdykoli se jim zachce, jak píší některé české novinkové portály.

Zdroj: Slate | The Big Blog