Hlavní navigace

Jak o 100 % zrychlit spouštění počítače

12. 6. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud máte operační systém Windows XP nebo 2000, můžete se sami přesvědčit, že počet spuštěných procesů postupně narůstá. Stačí stisknout kombinaci kláves Ctrl, Shift a Esc a z dialogu vybrat záložku Procesy. Zatímco po nové instalaci systému jich zde bylo jen několik, po půl roce jich budou desítky a stále se přibývají nové. To vše způsobuje zpomalení nabíhání počítače, roste totiž doba, která je nutná k načtení těchto dat do paměti.

Balast v mžiku pryč

Odinstalujte ze systému všechny programy, které nepoužíváte, nejenže tím uvolníte místo na disku, ale systém nebude při startu muset načítat takové množství dat. Pokud žádný takový program nemáte, musíte sáhnout k jinému řešení.

Paměti není nikdy dost

S tím, jak jste do systému přidávali nové programy, se zvýšily i jeho nároky na pamět, do které se musí data programů umístit; systém má k dispozici méně paměti a musí více pracovat s diskem. Řešením je rozšířit operační paměť počítače. Je to sice drahé, ale efektivní. Zrychlí se nejen spouštění počítače, ale i práce s programy samotnými; navíc šetříte pevný disk. Pro Windows XP je ideální množství paměti 512 MB. Pokud nemáte zkušenosti s tzv. upgradem počítače, přenechte tuto činnost odborníkům.

MMF24

Opravdu hibernovat?

Velice efektivním zrychlením startu systému je používání hibernace, neboli režimu spánku. Jde o proces, kdy systém uloží veškerý obsah operační paměti na pevný disk a vypne se. Při startu pak jen tento obsah zpětně načte z disku a pokračuje v běhu tam, kde předtím skončil. Díky tomu nejen trvá „oživení“ počítače kratší dobu než standardní spuštění, ale současně nemusíte před vypnutím počítače ukládat rozdělanou práci. U Windows XP se hibernace nazývá režim spánku.
Pokud vypínáte počítač, zobrazí se nabídka akcí, kterou vidíte na obrázku. Podržte klávesu Shift a příkaz Úsporný režim se změní na Režim spánku. Pak stačí jen na příkaz klepnout myší a je to. Můžete také nastavit systém, aby přešel do hibernace stisknutím tlačítka pro vypnutí počítače.

Defragmentace disku

Na rychlost spouštění počítače má vliv fragmentace disku. Jde o rozdělení souborů na několik menších částí, které jsou různě „poházené“ po pevném disku. Fragmentace vzniká postupně, nahráváním dalších mových souborů na disk a mazáním souborů starších. Čím více takových fragmentů na disku máte, tím pomalejší je s ním práce. Jednou za čas je proto vhodné provést defragmentaci. K tomu slouží ve Windows XP stejnojmenný nástroj, který najdete v nabídce Start | Příslušenství. Po spuštění a analýze disku spusťte vlastní proces. Trvá několik hodin, je proto vhodné jej nechat běžet přes noc. Při defragmentaci raději s počítačem nepracujte.