Hlavní navigace

Jak získat zpět WordPad? Microsoft jej uživatelům postupně maže z počítačů

Sdílet

 Autor: freepik
V nejnovější velké aktualizaci Windows 11 24H2 (druhá polovina roku 2024) dochází kromě novinek také k odstranění aplikace WordPad.

Tato jednodušší náhrada Wordu byla dostupná zdarma od Windows 95, ovšem minulý rok Microsoft oznámil, že tento editor je zastaralý a z Windows 11 jej odebere. To se nyní po roce potvrdilo. Pokud jste již aktualizovali, WordPad z vašeho počítače zřejmě zmizel.

Microsoft ve zprávě tvrdí, že máte používat Word a na jednoduché texty potom Poznámkový blok: „We recommend Microsoft Word for rich text documents like .doc and .rtf and Windows Notepad for plain text documents like .txt.“

Není ale těžké si WordPad ponechat. Stačí zálohovat několik souborů, případně je znovu získat z jiného počítače. Nejlepší volbou je zálohovat celý adresář  C:\Program Files\Windows NT\Accessories.

Případně jednotlivé soubory wordpad.exe, wordpadfilter.dll a wordpad.exe.mui. Některé zdroje zmiňují ještě zálohu souboru write.exe, který se nachází v adresáři  C:\Windows.

KL24

Aplikace poté zřejmě nebude automaticky dostupná z kontextového menu, ale můžete si vytvořit vlastní zástupce. Případně můžete na WordPad zapomenout a stáhnout si jinou bezplatnou alternativu, která navíc bude dostávat aktualizace i dále. Na výběr je LibreOffice, Google Dokumenty a další.

Jakou aplikaci pro psaní textu preferujete?

Zdroj

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.