Hlavní navigace

Jaká máme očekávání? Deset důvodů, proč se těšíme na Windows 8.1

12. 6. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Obvykle jsou to drobnosti, co výrazně pomáhají k tomu, aby si uživatel z používání produktu odnesl vysoce pozitivní dojmy. Stačí se podívat na to, jaké maličkosti ve Windows Phone 8 pomohly k velmi citelnému zvýšení komfortu ve srovnání s předchozí řadou. Automatické stahování pěkných tapet pro zamykací obrazovku z Bingu? Až byste se divili, jakou člověku udělalo radost. Podobným směrem se vydají Windows 8.1.

Revoluci, tedy dlaždicové dotekové prostředí, přinesla Windows 8 loni v říjnu. Tento rok se proto dočkáme pouze nadmíru příjemné evoluce, kde bude Microsoft dotahovat do konce naznačené koncepty a funkce. Výsledkem by měl být o spoustu detailů doplněný operační systém, který uživatelé přivítají s větším nadšením. A na co se těšíme nejvíce my?

Vyhledávání na druhou

Univerzální políčko, které sloužilo prakticky ke všemu, počínaje hledáním a psaním SMS konče, měl WebOS. Microsoft se v něm do jisté míry vzhlédl. V současnosti když vyvoláte hledání z Šému, výsledky filtrujete ručně. Zatímco nabídka Start ve Windows 7 v kombinovaném přehledu nabízela soubory, možnosti nastavení a programy, Osmičky tyto tři možnosti oddělují jako samostatné filtry. K tomu dále dovolují hledat v aplikacích.

 

V první řadě Redmondští opraví na půl rozbité hledání, aby nám opět rovnou ukazovalo mix všech výsledků. U toho ale nezůstanou. Na scénu se velmi nenápadně dostane Bing, který bude hledání pohánět. Windows 8.1 se nebudou omezovat na lokální výsledky hledání, připojí k nim relevantní webové stránky, obrázky atp. Stačí se horizontálně posouvat a objeví se před vámi další a další položky z internetu, které vás budou pravděpodobně zajímat.

Bing bude při psaní napovídat. Pokud se bude text shodovat s názvem aplikace, nabídne vám i ji. Nebo byste raději rovnou spustili přehrávání vaší oblíbené písně? Hledání slibuje o tolik lepší a skoro až revoluční zážitek, že se na něj těšíme zřejmě nejvíce ze všech novinek. Otázkou zůstává, jak to bude s Bingem v Česku. Dočkáme se důstojnější podpory? Bylo by načase.

Nainstalované aplikace snadno roztřídíte pomocí pár filtrů
Nainstalované aplikace snadno roztřídíte pomocí pár filtrů

Fotografie na prvním místě

Zamykací obrazovka se pro změnu změní v užitečnou věc. Asi se shodneme na tom, že ať se vyvine jakýmkoli směrem, v očích uživatele osobního počítače bez dotekové obrazovky jednoduše nikdy mít zásadnější význam nebude. Majitelé tabletů a jiných (přenosných) zařízení s dotekovou obrazovkou si nicméně užijí drobných vylepšení. Např. budete moci přijmout hovor na Skypu, aniž by vás Windows nutila nejdříve odemknout počítač.

Ve chvíli, kdy zrovna nebudete mít tablet v ruce, se na obrazovce bude přehrávat presentace snímků, ať už z lokálního úložiště, nebo z cloudu. Fotografie tímto promění zařízení v digitální rámeček. Kdyby vám to nestačilo, vytapetujete si některým z povedených snímků prostor pod dlaždicemi na Úvodní obrazovce. Ta tapetu převezme z pracovní plochy. Kdyby se vám koncept obrázku pod dlaždicemi nezdál, tak si vyberte jeden ze vzorů. Přibudou i pohyblivé motivy.

Hledání skrze Šém vám nabídne také výsledky z internetu
Hledání skrze Šém vám nabídne také výsledky z internetu

Sjednocení nastavení počítače

Od počátku se nám nelíbilo, že např. kvůli správě napájení musíme zabíhat do Ovládacích panelů v režimu klasické pracovní plochy, zatímco nastavení synchronizace obsahuje panel pro nastavení v dotekovém prostředí. Nesmyslně fragmentované nastavení bude konečně rozumně cíleno do jednoho panelu, abyste nemuseli skákat mezi desktopem a Metrem. Tedy, Ovládací panely nebudou odebrány, jejich doteková podoba je bude nadále částečně duplikovat.

Důležité ale je, že si v Metru na jednom místě přizpůsobíte všechny parametry počítače, co vás napadnou. Ocení to zejména majitelé tabletů, pro které se pohyb napříč klasickými Ovládacími panely bez myši může změnit v noční můru. Když se Microsoft rozhodl prosazovat Metro, musel ho náležitě vybavit, aby bylo nezávislé. A vida, tentokrát si vystačíme s dlaždicemi, které proto budou mnohem dospělejší a samostatnější. Tak to má být.

Zamykací obrazovku oživí presentace fotografií
Zamykací obrazovku oživí presentace fotografií

SkyDrive, nástup!

Víte, kde máte uloženy své soubory? Momentálně tato otázka zní možná hloupě, avšak integrace cloudu bude míchat karty stále více. Již ve Windows 8 hrál SkyDrive důležitou roli, není to ale nic ve srovnání s Windows 8.1. Tam bude úložiště přímo integrováno do dotekového správce souborů (který bude mimochodem sám o sobě vítanou novinkou). Aby nedocházelo ke zmatkům, nebude ostatně Microsoft o vašem počítači mluvit obecně. Naopak zdůrazní, že se jedná „o tento konkrétní fyzický stroj“.

I v obyčejném Průzkumníku si proto všimnete, že se Počítač přejmenoval na Tento počítač. Podobně bude na váš stroj odkazováno v dotekovém správci souborů. Rozdíl mezi pevným diskem u vás doma a kdesi v místnosti se servery se zase o něco více setře. Ostatně, Office 2013 mají tendenci ukládat dokumenty standardně do vašeho úložiště SkyDrive.

Po tapetách pro Úvodní obrazovku uživatelé často volali
Po tapetách pro Úvodní obrazovku uživatelé často volali

Totální synchronizace

Jednou z důležitých inovací ve Windows 8 byla synchronizace nastavení. Iluze o tom, že už nikdy nebudeme muset chování počítače znovu upravovat na míru, byla hezká, ale Microsoft nás vrátil do reality. Představená synchronizace byla popravě polovičatá. Úplně kupříkladu ignorovala naprosto jasné položky, které by měla zahrnovat. Špičku seznamu vede Úvodní obrazovka. Až Windows 8.1 složí reparát, neboť budou mj. synchronizovat také rozložení dlaždic a nainstalované aplikace.

Nebudou tentokrát vynechány ani opuštěné možnosti nastavení jako obrázková hesla či historie souborů. Dokonce se prostřednictvím cloudu budou přenášet i spárovaná zařízení, která tak nebude nutné znovu instalovat. Platit to bude přinejmenším pro bezdrátové headsety. Kolik jiných typů zařízení bude systém podporovat, se dozvíme, až si Windows 8.1 osaháme. Předběžné zprávy ale zní nadmíru pozitivně. Když si koupíte nový počítač, přihlásíte se a všechno se vrátí do stavu, v jakém jste Windows opustili.

Cloudové úložiště bude ve Windows integrováno ještě těsněji
Cloudové úložiště bude ve Windows integrováno ještě těsněji

Zdarma pro majitele Windows 8

První verze nebývají nejdokonalejší a v případě Windows 8 si někteří lidé stěžovali, že ačkoli za produkt zaplatili, cítí se jako betatesteři. Nepoukazují na nestabilitu, ale na nedodělky a nedotažené koncepty, které budou vylepšovat až Windows 8.1, případně jejich nástupce. Svým způsobem by byla troufalost chtít za připravovanou aktualizaci peníze. Ačkoli by se zřejmě jednalo o menší částku, uživatelé by za současné nálady takový přístup neuvítali.

Naštěstí se Microsoft nechal slyšet, že všichni majitelé Windows 8 budou moci aktualizaci s názvem Windows 8.1 nainstalovat bezplatně. Trochu pozitivního marketingu ostatně Osmičky potřebují, neboť jejich vnímání všeobecně nelze požadovat za ideální. Budou Windows 8.1 těmi dlaždicemi, jak jsme si je představovali od začátku? Nelze si nevšimnout paralely s Windows 7. Takhle prý měla od počátku vypadat Windows Vista.

Předělaný multitasking vám např. dovolí rozdělit obrazovku napůl
Předělaný multitasking vám např. dovolí rozdělit obrazovku napůl

Start? Placebo

Těšíme se také na spoustu dalších drobností. Při práci s Windows 7 vás jistě nejednou napadlo, proč se proboha dotekové aplikace sami nezaktualizují na nejnovější verzi. Windows Store dostupnost aktualizací pouze suše oznámí číslem na aktivní dlaždici. Windows 8.1 se k tomu postaví čelem a pokud budete chtít, převezmou kontrolu. Pár dobrých funkcí si pro nás schovává rovněž Internet Explorer 11.

Překvapilo vás, že jsme se dosud nezmínili o velkém návratu tlačítka Start? To, že se znovu usídlí na hlavním panelu, nás příliš nevzrušuje. Jestli klepneme myší na něj, nebo jen o pár milimetrů vedle, totiž nelze považovat za významnou změnu. Dokonce si troufáme prohlásit, že neexistuje o moc lepší vysvětlení, proč se tlačítko vrací, než se Microsoft z pragmatických důvodů chce zavděčit uživatelům, kteří proti odebrání typického symbolu Windows brojí v internetových diskuzích. Na používání počítače to přitom nezmění zhola nic.

Nyní již nemusíte všechno dělat po jedné dlaždici
Nyní již nemusíte všechno dělat po jedné dlaždici

Nový Start proto považujeme za placebo. Přímé spouštění na pracovní plochu zřejmě oceníme o něco více, ačkoli ani v tomto případě celkem nevidíme důvod, proč po této možnost hlasitě volat. Po spouštění počítače si na Úvodní obrazovce jednoduše vybereme desktopový program, jehož otevření nás na pracovní plochu přepne tak jako tak. Předtím nás dlaždice stihne informovat o počasí. I v tomto případě bude proto nová možnost spíše spoléhat na placebo efekt.

MMF24

Pro uživatele bude reálně přínosnější např. upravený multitasking v Metru. Běh až čtyř aplikací vedle sebe na velkých obrazovkách bude krokem k přijetí u komunity, která po počítači vyžaduje několik věcí najednou.

Fota: Microsoft