Hlavní navigace

Jaký byl rok 2012 podle Facebooku a Twitteru?

20. 12. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Snad ze všech médií se na vás šíří špatně vyložený mayský kalendář, který zítra údajně přinese konec světa, čtyři jezdce apokalypsy a jiné hrůzy. Protože vědci žádná možná rizika neodhalili, paranoici si mohou ještě na poslední chvíli přečíst, co letos hýbalo světem, alespoň tím virtuálním.

Tak jako Google každý rok vydává přehled vyhledávacích trendů (český a globální Zeitgeist) nebo největších hitů na YouTube, i ostatní rekapitulují, co se za posledních dvanáct měsíců odehrálo v jiných koutech internetu. Apple vybral největší esa z iTunes a App Storu; Twitter a Facebook se také ohlížejí zpět.

Facebook

Facebook udělal přehled roku 2012 pro několik zemí, Česko mezi nimi bohužel chybí. Zase si ale můžete zkontrolovat, o co se zajímají v USA, Británii, Rusku nebo Německu. Za zmínku stojí hlavní písničky, filmy a technologické novinky, o kterých se na nějvětší sociální síti mluvilo. Ty jsou dost neutrální.

Jaký byl rok 2012 podle Facebooku
Jaký byl rok 2012 podle Facebooku

Hudba

  1. We Are Young (feat. Janelle Monáe) - Fun
  2. Somebody That I Used to Know - Gotye
  3. Call Me Maybe – Carly Rae Jepsen
  4. What Makes You Beautiful – One Direction
  5. Payphone – Maroon 5
  6. Mercy – Kanye West
  7. Some Nights - Fun
  8. Home – Phillip Phillips
  9. Boyfriend – Justin Bieber
  10. Take Care (feat. Rihanna) – Drake

Film

  1. The Hunger Games
  2. The Avengers
  3. Magic Mike
  4. The Vow
  5. Twilight Saga: Breaking Dawn Part 2
  6. 21 Jump Street
  7. The Dark Knight Rises
  8. Dr. Seuss' The Lorax
  9. Skyfall
  10. Prometheus

Technologie

  1. Instagram
  2. Timeline
  3. Pinterest
  4. Draw Something
  5. iPhone 5
  6. Kindle Fire
  7. SOPA
  8. News Feed
  9. Siri
  10. SongPop

Události se liší region od regionu. V USA a Francii to na síti nejvíce žilo prezidentskými volbami, v Británii byla největším hitem olympiáda a v Německu fotbal, konkrétně Borussia Dortmund. Veškeré přehledy najdete na stránce facebookstories.com/2012.

Víte, že si vlastní ročenku můžete vytvořit sami? Na facebook.com/yearinreview najdete generátor, který vytvoří pěkný přehled z vašich letočních příspěvků, událostí, fotek atd.

Pokud by vám chyběly české statistiky, leccost lze zjistit z analytického nástroje SocialBakers. Netýká se sice jen letošního roku, ale zase se dozvíte, že nejúspěšnější českou značkou na Facebooku je Kofola, celebritám vede Zdeněk Pohlreich, médiím Óčko, politikům strana Top 09 a nejvíce sportovních fanoušků má fotbalista Tomáš Rosický. A nejčastěji se lidi checkují na ruzyňském letišti.

 

Twitter

Mikroblog byl letos skutečně vesmírný. Tweetuje posádka ISS, krátké vzkazy zasílá i vozítko Curiosity zkoumající planetu Mars. Čerstvý vzkaz poslal i James Cameron po návratu ze dna Mariánského příkopu, nejhlubšího místa na Zemi.

" frameborder="0" height="315" width="560">

Nejšířenějším tweetem byl příspěvek Baracka Obamy, který byl znovu zvolen americkým prezidentem. Jeho „Four more years“ retweetlo přes 800 000 lidí z 200 zemí světa, dalších 300 000 zprávu ohvězdičkovalo.

Hlavní událostí Twitteru byla letní olympiáda v Londýně. Během 16 dní lidi napsali 150 milionů tweetů, vrcholem byl závěrečný ceremoniál s tempem 116 000 tweetů za sekundu.

Twitter byl také exkluzivním místem, kde se šířily důležité informace. NASA pomocí tweetů zveřejňovala detaily z přístání Curiosity na Rudé planetě. Posádka Mezinárodní vesmírné stanice ISS zase jako první dodala fotografie obrovské bouře Sandy, která sužovala východní pobřeží Ameriky.

K Twitteru se letos připojila spousta slavných lidí, třeba největší fotbalista historie Pelé, nedávno začal tweetovat i papež Benedikt XVI.

MMF24

Jaký byl rok 2012 podle Twitteru
Jaký byl rok 2012 podle Twitteru
 

Kompletní přehled trendů, zajímavých tweetů a účtů najdete na stránce 2012.twitter.com. Vlastní šikovný přehled roku 2012 si můžete vygenerovat díky služby Vizify, viz Radkova bleskovka.