Hlavní navigace

Jaký kancelářský balík zdarma: OpenOffice, nebo LibreOffice?

Sdílet

Zdroj: Cnews (s využitím DALL-E)
Office od Microsoftu je sice králem kancelářských balíků, ale změny posledních let, zejména pak přechod na onlinové a každoročně placené verze, jde spoustě zákazníků proti srsti. Pokud se poohlížíte po levnějších alternativách, či byste rádi „Office“ přímo zdarma, je tu hned několik možností.

Jednou z možných variant je program Apache OpenOffice. Ten byl řadu let největším konkurentem, ale věk se na něm přece jenom podepsal. Malé změny v nových verzích jsou pravděpodobně zapříčiněny odchodem řady odborníků, kteří přešli ke konkurenčnímu projektu LibreOffice.

Oba projekty využívají stejný kód, ale i když Oracle předal OpenOffice firmě Apache Software Foundation a najal řadu programátorů, kteří se původně starali o Symphony od IBM, LibreOffice zaujal více a více uživatelů.

OpenOffice

OpenOffice existuje ve verzích pro Mac, Windows i Linux. Při instalaci si můžeme nastavit možnost, že program bude defaultním programem pro klasický Office. Nabídka jednotlivých aplikací nezklame, jen si na jejich poněkud podivné názvy Text, Sešit, Prezentace, Kresba, Databáze a Vzorec budete chvilku zvykat.

Všechny si splní základní povinnosti a mají všechny základní funkce, které najdete v jednotlivých aplikacích klasického programu Office. Na nějaké pokročilejší funkce ale můžete zapomenout, příkladem budiž třeba nápověda, jaký bude nejlepší graf pro danou prezentaci nebo třeba vkládání obrázků rovnou z webu. Je to takové jako Microsoft Office někdy kolem roku 2003.

Pracovní plocha je nepříjemně zaplněná, k čemuž sice kdysi Office také směřoval, ale změna designu v roce 2013 tomu zabránila. Panely si naštěstí můžeme upravit. Jsou senzitivní na kontext, ale to je v dnešní době u podobných programů dávnou samozřejmostí. Nejnovější verze se sice dočkala určitých změn, ale jedná se zejména o změny kosmetické nebo o úpravy dřívějších nedostatků. U grafiky již funkce Preview ukáže finální produkt mnohem kvalitněji.

Soubory je možné chránit heslem, ale bude dobré si rozmyslet, jak je budeme dále používat. Pokud je chceme sdílet nebo později otevírat ve Wordu, musíme je uložit ve formátu pro Word. Pokud je uložíte ve formátu OpenOffice, otevřete je pouze v tomto programu. Z podivných důvodů to ale neplatí pro Excel. Problém může být v tom, že OpenOffice podporuje formáty XML pouze neúplně.

LibreOffice

LibreOffice se dočkává pravidelnějších aktualizací, proto také máme již verzi 7.6. Program nabízí plnohodnotnou alternativu programu Office 365, ale i zde narážíme na určité problémy. Jedním z nich je zastaralé pracovní rozhraní a občasná nejistota u převodu souborů z balíku Office, nejznatelnější to bylo u textů z PowerPointu.

Text byl sice plně srozumitelný, ale přece jenom u delší prezentace jsem na opravách formátování trávil víc času, nežli bylo příjemné. Instalovat si můžete dvě verze, starší a stabilnější Still Branch, nebo novější verzi Fresh Branch.

Velký rozdíl mezi nimi není, u novější verze je o něco větší riziko, že se systém někde kousne, protože starší verze je o něco vychytanější. Jednotlivé aplikace jsou nazvány podobně jako u OpenOffice, oproti Microsoftu chybí jen práce s e-mailem a kalendář.

Řada podpůrných aplikací zde chybí, příkladem budiž třeba možnost překladu nebo diktování. Na internetu sice najdete bohatou nabídku aplikací, ale často budou graficky či uživatelsky nepříjemné. Tady Microsoft vítězí na celé čáře. Výhodou zase je to, že se program od počátku snažil Office kopírovat, takže celá řada klávesových zkratek je identická.

Snaha o to, aby program vypadal i fungoval podobně, ale vede k tomu, že si budete připadat, jako když jste otevřeli Office z konce devadesátých let. Navíc většina těchto funkcí zůstává i ve chvíli, kdy je Microsoft pro zjednodušení práce nebo jednoduchosti pracovní plochy dávno opustil.

Programy a balíky založené na open-source jsou oblíbené jak u těch, kterým se zajídá platit za stále dražší softwary, tak u řady firem nebo vládních úřadů, které si mohou ověřit bezpečnost zdrojových kódů. Oba programy fungují, a jelikož jsou principiálně na stejné bázi, jsou si i velice podobné.

CS24

Na užívání si zvyknete velice rychle, a pokud vás bude v peněžence hřát uspořená částka, přežijete i často archaické rozhraní. Co nedostanete, jsou mobilní aplikace a u LibreOffice možnost onlinové spolupráce. Pracovní rozhraní je zastaralé a neobratné. Určité úpravy si sice udělat můžete, ale mnoho jich není a na čistou plochu můžete zapomenout.

Jinak ale oba softwary pracují a jsou skutečně zadarmo (pokud tedy nechceme z dobré vůle nějaký ten obolus dobrovolně investovat). A na to, že je to zadarmo, to mohlo být horší.

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.