Hlavní navigace

Jaký pravděpodobně bude iPad 4? (spekulace)

9. 10. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Každý rok uvádí Apple už několik let s železnou pravidelností nový iPhone na podzim a nový iPad na jaře. Zatímco iPhone už má nyní šestou iteraci (od roku 2007), iPad teprve třetí (od roku 2010). A je docela zajímavé sledovat, jakým způsobem jsou přidávána vylepšení.

U iPhonu byla vždy jedna generace skokovým posunem vpřed a další pak jen vylepšením. Trochu sem nepasuje úplně první model, ale u těch dalších je to zcela evidentní - už i podle názvu:

  • iPhone original - první zařízení svého druhu
  • iPhone 3G - nový design, podpora 3G
  • 3GS - stejný design, navýšení rychlosti
  • iPhone 4 - displej Retina, nový vzhled, vyšší výkon
  • iPhone 4S - vyšší výkon, lepší grafika, nový foťák
  • iPhone 5 - větší displej, lehčí a tenčí provedení, vyšší výkon, lepší grafika
  • iPhone 5S? - pravděpodobně stejný design, vyšší výkon, nové funkce: bezdrátové dobíjení, NFC apod., a snad i vyšší výdrž za cenu vyšší hmotnosti  

U iPadu byl vývoj následující:

  • iPad original - první zařízení svého druhu, výkon na úrovni iPhonu 4
  • iPad 2 - výrazně tenčí, lehčí, podstatně navýšen výkon výpočetní i grafický (podobně jako iPhone 4S), základní fotoaparát
  • iPad 3 (nový iPad) - Retina, bohužel za cenu vyšší hmotnosti, větší tloušťky a delší doby nabíjení, procesorový výkon na stejné úrovni; pro americké sítě LTE, lepší fotoaparát

Je vidět, že kromě Retiny nedošlo u iPadu 3 k žádnému podstatnému vylepšení. Ano, displej sám o sobě je tak markatní novinkou, že dalších vylepšení ani nebylo třeba. Výkon iPadu 2 je totiž i na dnešní dobu špičkový - vděčí za to nikoliv hromadě procesorovým jádrům, ale špičkové optimalizaci systému přesně pro jeden konkrétní hardware. To je něco, co na platformě Android chybí. Tento systém se musí totiž vypořádat s desítkami různých konfigurací, což samo o sobě musí brát nějakou režii a tedy i porci výkonu.

Je to ostatně vidět na iPhonu 4 - jednojádrový ARM na 800 MHz si stále výkonově poradí s téměř vším, co je na iOS dostupné. Je až s podivem, jak bezproblémově se stále iPhone 4 dá používat, a dokonce ani starý 3GS není se svou šestistovkou nějak pozadu a stále na něm spustíte řadu her i aplikací. Je však jasné, že když srovnáte iPhone 5 a 4, rozdíl ve výkonu je výrazný. Ovšem i přesto majitelé čtyřky, pokud nepožadují zrovna 3D města v nových mapách, Siri nebo o něco větší displej, nemají moc důvodů upgradovat.

Jak iPad, tak iPhone zatím odolávají současné módě dávat do telefonů a tabletů čtyřjádrové procesory na vysokých frekvencích. Díky zmíněné optimalizaci totiž i s papírově daleko slabším hardwarem dokážou čtyřjádra na Androidech leckdy překonat - ostatně test iPhonu 5 na Cnews to jasně dokazuje. I to je asi důvod, proč u iPadu 3 nedošlo k upgradu procesoru, kterým je stále dvoujádro na 1 GHz; oproti Tegře 3 nebo podobným čtyřjádrům může pak iPad vypadat jako ořezávátko. Ale jen v teoretické rovině.

Tím ale rozhodnutí Applu nezvyšovat výkon procesoru (došlo jen k vylepšení grafiky kvůli Retině) neobhajuji, spíše naopak - poprvé v historii iPhonu a iPadu se stalo to, že nově uvedený iPhone je výkonnější než tablet. Dosud to bylo vždy tak, že iPhone jen dotahoval - čtyřka dostala procesor z iPadu 1 (a na nižší frekvenci), 4S pak z iPadu 2 (rovněž na nižší frekvenci). Jenže iPhone 5 má vykonnější vnitřnosti, takže pokud nejde o grafiku (tu má iPad o něco lepší), je na tom iPhone lépe.

Zkrátka dříve bylo jasné, že to, co dostal iPad, bude mít nový iPhone, teď tomu bude spíše naopak - technologickým leaderem se stane telefon a tablet bude dotahovat. Můžeme tak snadno odhadnout - a bude to odhad velmi reálný, jaký bude nový iPad 4, který bude představen v březnu příštího roku.

1. Vyšší výkon

Nyní je iPad vybaven procesorem Apple A5X, který běží na 1 GHz a obsahuje v sobě čtyřjádrovou grafiku. Nový model dostane procesor z A6, pravděpodobně na frekvenci 1,2 nebo 1,3 GHz, s patřičně povýšenou grafikou, která bude evolucí z modelu A5X. Lepší výrobní proces sníží spotřebu, lepší optimalizace zvýší výkon na megahertz. Nepředpokládáme, že by se Apple uchýlil ke čtyřjádru, nemá k tomu důvod. Pravděpodobně jej tedy Apple nazve A6X.

2. Menší hmotnost a rozměry

V tuto chvíli nemá iPad 3 problém s nedostatkem výkonu, spíše se potýká s relativně vysokou spotřebou, za kterou může grafika (a samozřejmě Retina). S tím, jak se sníží spotřeba, nebude nutno instalovat baterii s tak vysokou kapacitou a díky tomu dojde ke snížení hmotnosti a tloušťky - pravděpodobně zpět na úroveň iPadu 2 - tedy cca 600 g a nějakých 8,8 mm. Dojde k zachování výdrže a zlepšení ergonomie, nebudou vás bolet ruce, když si budete na tabletu číst knihy nebo časopisy.

3. Rychlejší nabíjení

S velkou baterií v iPadu 3 souvisí i pomalé nabíjení. Je to dáno nejen kapacitou akumulátoru, ale zejména nízkým výkonem dodávané nabíječky. Přitom na iPhonu je vidět, jak výrazný vliv výkon nabíječky má. Pokud připojím iPhone k dodávané nabíječce, trvá dobíjení přes dvě hodiny. S nabíječkou od iPadu, která má výkon dvojnásobný, je iPhone plný za zhruba hodinu. A vzhledem k tomu, že se iPad nabíjí šest hodin, je volání po rychlejším dobíjení více než oprávněné. A kdyby přišlo i bezdrátové dobíjení, byl to úplný sen.

4. Nový design

Trojkový iPad po stránce designu nepřinesl nic nového. Skok nastal mezi jedničkou a dvojkou, trojka v zásadě jenom ztloustla. Věříme, že iPad bude z profilu méně připomínat "lodičku", jakou byl iPhone 3G/3GS, ale více se přiblíž současným iPhonům, případně si vezme příklad z konkurence.

5. Nový konektor

S iPhonem 5 a novou generací iPodu Touch se Apple postupně zbavuje starého konektoru a není jediný důvod, aby na iPadu přetrval. Je jisté, že iPad 4 dostane Lightning, aby byla zajištěna kompatibilita s novým příslušenstvím a hlavně aby majitelé nových iPhonu nepotřebovali dva kabely nebo zbytečné redukce. Na internetu se objevují i spekulace nad Thunderboltem, ale ten zůstane s vysokou pravděpodobností vyhrazen pro počítače. Každopádně Lightning v iPadu by mohl podporovat USB 3.0.

6. Lepší displej

Ne, skutečně si nemyslím, že by příští iPad dostal vyšší rozlišení, současná Retina naprosto dostačuje a není důvod jít s jemností tak daleko jako u telefonů. Po vzoru iPhonu 5 by ale mohl iPad dostat displej s integrovanou dotykovou vrstvou, která by mola disponovat hmatovou odezvou. To by se hodilo například při psaní na virtuální klávesnici nebo při hraní her. Na škodu by nebylo také snížení úrovně odlesků a rovněž i lepší pozorovací úhly; u současného modelu dochází při pozorování zboku k výraznému sníženi úrovně jasu.

 

7. Zbožná přání, která se asi nevyplní

Zatímco předchozí spekulace o novinkách byly velmi pravděpodobné nebo snad dokonce jisté, následující nody jsou spíše jen přáním, která asi Apple nevyslyší.

Stereo reproduktory

Všechny generace iPadu mají pouze jediný reproduktor. Vzhledem k tomu, že filmy většinou sleduji se sluchátky a hudbu poslouchám na telefonu, mi to až tak nevadí. Přesto se však najdou situace, kdy by se stereo hodilo: u her. Například u Infinity Blade by bylo slyšet, ze které strany jde úder, u Need for Speed bych slyšel, z které strany na mne zezadu najíždí policejní auto apod. A pak bych se třeba i na ty filmy mohl dívat bez sluchátek, protože bych zvuk neslyšel nepřirozeně jen z jedné strany.

Lepší podpora Bluetooth klávesnic

Tablety s Androidem můžete po připojení klávesnice a případně myši používat jako téměř plnohodnotné notebooky, které lze ovládat bez dotyků na displej. Na klávesnici máte například PageUp a PageDown, takže není třeba rolovat stránkou pomocí displeje, po připojení myši se zobrazí kurzor apod.

U iPadu nic takového ale není - klávesnice je tu skutečně jenom na psaní a vše ostatní musíte dělat šudláním pod displeji. Jediné, co tu je navíc, je tlačítko menu, ovládání hlasitosti a play/pause. Přitom by stačilo jen málo, přidat zmíněný pageup a pagedown, tlačítko zpět a dopředu pro pohyb v prohlížeči či klávesu pro rychlé přepínání aplikací.

Špatná by nebyla ani vlastní klávesnice, určená speciálně pro iPad, která by podporovala snadné dokování - podobně jako Logitech UltraThin Keyboard. Ta má ale stále určitá omezení, nemůže například dobíjet tablet z vlastní baterie, připojuje se pomocí Bluetooth, což je náročné na baterii, tablet nedrží dobře na stojáka, nelze ho polohovat apod. A také je velice drahá, ovšem ani u Applu nečekám, že by byla nějak zvlášť levná. Absolutním snem je pak touchpad a kurzor myši – tak jak je to na Androidu s připojenou myší.

tší paměť

CS24

S příchodem Retiny na iPad se výrazně zvětšila náročnost aplikací i časopisů na prostor. Je pak poněkud nepochopitelné, proč Apple setrvává pouze u 64GB modelu a začíná na pouhých 16 GB, které zaplníte už během prvního dne. Sám mám 32GB model a musím neustále něco odmazávat (hudbu, časopisy, filmy...). Když už nový iPod začíná rovnou na 32 GB, proč ne nový iPad? A končit může na 128. Anebo by tu konečně mohla být podpora pro microSD karty.

Počkejme do března

Zkrátka současný iPad, ačkoliv patří k nejlepším na trhu a má kolem sebe vynikající ekosystém iOS, není rozhodně ideální a je tu velký prostor pro vylepšení. Stejné je to i u iPhonu 5, ale Apple by byl sám proti sobě, kdyby všechny trumfy na stůl vysázel najednou. Inovace je nutno dávkovat postupně, jinak by uživatelé nebyli nuceni kupovat stále novější a novější modely. iPad 4 bude zkrátka zase o kousek lepší a zase si jej koupí větší počet uživatelů. Březen je koneckonců za rohem.