Hlavní navigace

Jde to i bez klávesnice. Mobilní Google podporuje ruční psaní prstem

27. 7. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na mobilu či tabletu můžete vyhledávat i jinak než tradičním psaním dotazu pomocí virtuální klávesnice. Google už přijímá i hlasové dotazy, a to včetně češtiny. Včera navíc přibyl režim rozpoznávání psaných písem, ať už stylusem či častěji prstem.

" width="560" height="315" frameborder="0">

Na prezentačním videu Google ukazuje pět způsobů, kdy se psaní prstem hodí. A smysl dává pouze jediný, u znakových abeced, například té čínské. Všechny ostatní možnosti spolehlivě napíšete na virtuální klávesnici (ten zmrzačený pán prostě použije jeden prst) či hlasem (slečna ve fitku). Kdyby někdo z klipu odstranil to znakové písmo, nedalo by už moc práce remixovat video do formy parodie.

Vyhledávání jsem vyzkoušel na tabletu a mé obavy se potvrdily. Rozpoznávání je rychlé, ale samotné psaní má nepříjemnou odezvu. Google tvrdí, že je funkce dostupná v 27 jazycích, ale objevil jsem ji zatím jen v angličtině. Běžné znaky a číslice rozpozná dobře, závorky a jednodušší interpunkci Google zvládne, ale když už jsem chtěl napsat znak pí Π nebo nekonečno ∞, ani na desátý pokus se to nepovedlo. Ale náhodou jsem objevil, že když nakreslíte srdce, Google napíše „heart“.

O kvalitě funkce se můžete přesvědčit sami. Stačí na mobilu či tabletu s Androidem 2.3+ nebo iOS 5+ navštívit google.com a v nabídce nastavení zvolit angličtinu a následně u položky Handwrite vyberete Enable (viz nápověda). Ideálním prohlížečem má být Chrome.

Rozpoznávání psaných znaků má jistě budoucnost, kupříkladu Microsoft testuje, jak podobným způsobem psát na telefonu, když jej máte v kapse u kalhot.

MMF24

 

Zdroj: Google