Hlavní navigace

Je širokoúhlý monitor lepší než standardní? (komentář)

Sdílet

Zdroj: Unsplash
Pod pojmem širokoúhlý monitor si můžete představit displej, jehož poměr stran je větší než běžných 16:9. Většinou 21:9 a více. Oproti monitorům se „standardním“ poměrem stran obsáhnou tyto ultrawide (širokoúhlé) monitory více zobrazované plochy na šířku, někdy ale méně na výšku. Záleží tak, na co jej budete využívat.

Pokud přemýšlíte nad koupí širokoúhlého monitoru, položte si nejprve otázku, jestli nevyužít spíše dva běžné monitory vedle sebe. Širokoúhlý monitor přijde vhod hlavně v momentě, pokud často pracujete s více okny nebo vám při práci na více monitorech vadí „černý rámeček“ daný dvěma sousedícími kraji monitorů.

Stejně dobře vám poslouží širokoúhlý monitor i při hraní her, kde větší poměr stran umožní zobrazení většího množství herního obsahu. Což vás může více vtáhnout do děje a zároveň vám zajistit i výhodu nad vašimi soupeři (máte větší přehled na bojišti před vaším protivníkem s 16:9 monitorem). Pokud k tomu přidáte i zakřivení displeje, výsledkem vám bude větší vtáhnutí do děje, který vám dopřeje více herního zážitku.

Dva monitory vs jeden širokoúhlý Dva monitory vs jeden širokoúhlý

Praktické výhody širokoúhlého monitoru

Hlavní přednost širokoúhlého monitoru spočívá v nahrazení dvou (nebo více) monitorů postavených vedle sebe. Zbavíte se tak černého rámu, který vznikne spojením dvou sousedících stran monitorů. Tuto možnost uvítáte hlavně v momentě, kdy často pracujete s více okny. Tento problém se sice může zdát na první pohled jako zanedbatelný, ovšem z osobní zkušenosti mohu říci, že práce s více okny na jednom monitoru je rychlejší a pohodlnější než neustálé přesouvání oken z jednoho monitoru na druhý (zvláště pak, pokud mají monitory každý jiné rozlišení na výšku).

Tip: Velký test širokoúhlých monitorů: Jak nahradit dva displeje?

Širokoúhlý monitor si najde své využití i v herním odvětví, a to díky už zmíněnému rozšíření herního prostoru a zobrazované plochy. Příkladem mohou být náruživí hráči závodních rallye her nebo leteckých simulátorů, kteří pro své potřeby využívali více monitorů s tenkými rámečky postavených v těsné blízkosti vedle sebe.

S dnešní možností širokoúhlých monitorů s obřím poměrem stran obsáhnou stejné množství zobrazovaného obsahu bez nevzhledného černého rámu. Pro někoho může být bonusem i uvolnění portu na grafické kartě a teoretické snížení grafické náročnosti.

Jak je to s poměrem stran?

Širokoúhlý monitor poznáte hlavně podle jeho nestandardní poměru stran, který začíná na hodnotě 21:9. V takovém případě najdete na monitoru nejčastěji rozlišení 3 440 × 1 440 pixelů, což už samo o sobě znamená dostatečné pro pohodlnou práci s více okny. Tento typ je zároveň mezi uživateli širokoúhlých monitorů aktuálně nejvíce preferovaný a využívaný.

Pokud vám však poměr stran 21:9 není z nějakého důvodu dostatečný, můžete sáhnout po monitorech s extrémním poměrem stran 32:9. Takové monitory mohou mít rozlišení buď 3 840 × 1 080 pixelů a představují náhradu za dva Full HD monitory postavené vedle sebe, nebo rozlišení rovnou 5 120 × 1 140 pixelů, které snadno nahradí dva WQHD monitory postavené vedle sebe.

Věčný souboj HDMI a DP

Mám pro zapojení monitoru raději použít HDMI nebo DisplayPort kabel? Tuto otázku si kladou převážně hráči, jelikož zvolený typ konektoru a jeho verze přímo svými technologickými vlastnostmi ovlivňují kvalitu výstupního signálu a jeho maximální obnovovací frekvenci, kterou chce mít každý hráč nejvyšší. Rozdílné verze DisplayPortu nebo HDMI s sebou přinášejí i rozdílnou podporu maximálního rozlišení a obnovovací frekvence. Tabulka níže ukazuje přehledné zobrazení všech aktuálně využívaných verzí HDMI a DisplayPort včetně maximálního rozlišení a frekvence.

KL24

Portál RTINGS.com v jednom ze svých článků vytvořil i přehlednou tabulku se podporovanými rozlišeními pro jednotlivé verze HDMI a DisplayPort. Zelené políčko značí kompatibilitu, u červeného pole je tomu naopak.

HDMI vs DisplayPort HDMI vs DisplayPort (zdroj: rtings.com)

zdroje: RTINGS.com, PCmag.com, displayninja.com

Na jakém rozlišení pracujete/hrajete hry?

Byl pro vás článek přínosný?