Hlavní navigace

Jezdíte načerno? Dopravní podnik vás má ve statistice (infografika)

4. 11. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Dopravní podnik města Brna spustil informační kampaň #jezdimpoctive a spolu s ní zveřejnil i zajímavá data o černých pasažérech. Dopravní podnik má totiž jejich osobní údaje a vyrobil z nich dvě infografiky.

První říká, že načerno nejčastěji jezdí lidé narození od února dále a směrem ke konci roku nepoctivců zase ubývá. Přelom nastává právě mezi lednem a únorem. Podle statistik se přitom nejvíce lidí rodí v červenci a v létě obecně, takže tato statistika není ovlivněna celkovým počtem lidí. Data z této statistiky jsou ale za rok 2015.

DPMB

Druhou infografikou, tentokrát už z roku 2016, je statistika podle jmen. Ta by samozřejmě mohla být ovlivněna jejich zastoupením v populaci, ale podle Dopravního podniku byla pro statistiku provedena i korekce podle četnosti jmen. Každopádně v roce 2016 jen načerno nejčastěji Martin (8. nejčastější jméno v populaci) a Petr (3.), za ženy potom Jana (4. nejčastější jméno).

DPMB

MMF24

Data jsou za roky 2015 a 2016. Letos jelo v Brně na černo zatím 52 000 cestujících (těch, které chytili). V roce 2016 to bylo 67 982 lidí a rok předtím lehce přes 70 000. Ze statistiky DPMB také vyplývá, že na černo jezdí jen Češi (s českými jmény), respektive cizí jména jsou zastoupena jen v zanedbatelném počtu a do statistiky se zřejmě nevešla.

Dopravní podnik od roku 2017 zavedl slevu jízdného pro obyvatele města. Ta je jakožto dotace zatížena daní, prakticky každý ji musí přiznat finančnímu úřadu a část obdržené slevy zase vrátit. Tato daň je přitom pro různé skupiny obyvatel také různá, ovšem i tak poměrně vysoká. Takto získaný kupón také musíte spárovat s nějakou svou platební kartou, samostatné kartičky pro tyto předplacené jízdenky Dopravní podnik nevydává. Přesto dotaci přijalo již okolo 30 000 lidí a pokud se počet jízd na černo nějak významně ke konci roku nezvýší, bude letošní rok opět o něco poctivější.

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.