Hlavní navigace

Jsou SSD opravdu rychlé? A jaké?

2. 6. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

TechReport ve dvou testech vytvořil pěknou analýzu nejrychlejších SSD včetně jejich slabin. V prvním (v případě TR druhém vydaném) testu se redakce zaměřila na zhoršení výkonu SSD po nějaké době jejich používání. Takové otestování dle názoru TR lépe demonstruje realitu, protože když budete mít na SSD operační systém a nějaká data bude často časová penalizace potřebná k přepsání buňky hrát roli. Více už ve zmíněném článku o výkonu použitých SSD na TechReportu (najdete tam třeba srovnání použitého a nového SSD v aplikačním FC-testu).

Tato analýza navazovalo na výborný test nejrychlejších SSD publikovaný po půlce května na témže serveru. TechReport používá některé stejné testy jako ExtraHardware, nemá v metodice (dle mého názoru pro HDD velmi dobré) PCMarky, zato má Intelem už nepodporovaný (a normálně bohužel) nesehnatelný iPEAK. V něm se dá dobře testovat výkon disků při multitasking úlohách, několik scénářů uvidíte na této stránce testu.

Zatímco v iPEAK docela vyhořely disky vybavený novým (a v jednom případě přeznačeným) čipem Indilinx Barefoot, s nímž jste se mohli setkat v recenzi PhotoFast G-Monster-V3 (a tehdy jsem předpokládal spíše dobrý výkon v multi-taskingu; je nicméně možné, že firmware PhotoFast bude pracovat lépe než v firmware OCZ Vertex či SuperTalent UltraDrive ME), v druhém zajímavém testu (IOMeter) si vedly naopak velice solidně. Zejména v Transaction Rate nebyla vzácností i porážka všech dalších SSD i HDD (mimo neohroženého Intel X25-E).

Indilinx

Ocenění si nakonec nevysloužil drahý SLC čipy vybavený Intel X25-E, ale jeho levnější MLC kolega Intel X25-M a poté SSD od Corsairu (P256) a Samsungu (PB22-J), jež nabízí lepší poměr cena/gigabajt (oba mají 256GB kapacitu) a oba jsou uvnitř shodné (řídící procesor je od Samsungu). Intel X25-M obhájil pozici nejrychlejší MLC SSD, naopak disky s řídícími čipy JMicron (ten už však uvedl novou slibně vypadající verzi svého ARM pro SSD) a Indilinx měly trochu nevyrovnané výsledky.

MMF24

Test také odhlalil, že v některých úlohách může být klasický pevný disk (ať už 10 000otáčkový VelociRaptor či 7200otáčkový Scorpio Black; autoři schválně volili disky 2,5" formátu) lepší volbou. Kde tomu tak přesně je, zjistíte po projití odkazovaného testu.

Zdroj: TechReport

Autor článku