Hlavní navigace

Kacířství, nebo revoluce? Dokina od MSI nabídne grafiku stolního PC v notebooku

7. 9. 2014

Sdílet

 Autor: Redakce

MSI nedávno představilo svůj nejnovější herní notebook se jménem GS30 Shadow. Nikoho asi nepřekvapí, že v něm najdeme Core i7 čtvrté generace a celé to poběží na Windows 8.1. 16 GB RAM DDR3L (1600 MHz) je také celkem standardní záležitost, stejně jako přítomnost HD webkamery (720p, 30 fps) nebo výstup HDMI 1.4b.

V době, kdy jsou herní notebooky tenké jako špendlík a lehké jako pírko už nepřekvapí ani parametry jako váha 1,3 kg nebo šírka do 20 mm. Navíc máme co dočinění s herním notebookem od MSI. To by se jen těžko obešlo bez podsvícené klávesnice. Veškeré další povinné příslušenství je rovněž přítomno: dvojice USB 3.0, čtečka paměťových karet, mikrofon a konektivita od Bluetooth 4.0 až po gigabitovou LAN a Wi-Fi 802.11ac od Intelu.

Teď k těm zajímavějším věcem. Co už by mohlo potěšit jsou dvě M2 SSD v poli „super raid". Obrazovka bude matná ve velikosti 13,3" s rozlišením 2560 × 1440 px. Fanoušci 4K na malých herních noteboocích tedy budou zklamání. Součástí procesoru bude integrovaná grafika Intel Iris Pro.

Ta už se dokáže postarat o nějaký ten základní vizuální zážitek při hraní náročných her. Podpory DirectX 12 se ale nedočkáme (pouze OpenCL 1.2 nebo OpenGL 4.0). Nevyhnutelně se dostáváme do situace, kdy máme perfektního společníka na cesty s dostatečně výkonným procesorem, který by si poradil téměř s čímkoli, ale naráží na úskalí úsporné, leč pro nějaké to uspokojivé hraní nedostatečné grafiky.

 

A v tuto chvíli MSI přichází se svým řešením této zapeklité situace. Iris pro na cesty bohatě postačí. Doma ale k GS30 Shadow můžete přes USB 3.0 připojit dokovací stanici s libovolnou externí grafickou kartou (plnohodnotný PCIe x16) a získat tak výkon stolního počítače. Stanice bude nejspíš obsahovat i dodatečné USB porty a repráky.

Rovněž se objevila i možnost, že by tato dokina mohla být dostupná i pro další notebooky (nejen GS30 Shadow). Zda bude kompatibilní jen s notebooky značky MSI ukáže až čas. Samotná dokovací stanice bude uvedena na trh až v lednu 2015, GS30 Shadow vyjde těsně před ní. Teprve tehdy se dovíme, do jaké míry bude tento nezvyklý „upgrade" efektivní.

WT100

Zdroj: Tom's Hardware, MSI