Hlavní navigace

Kanály na YouTube už může spravovat více uživatelů. Díky stránkám na G+

13. 4. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před třemi týdny jsme jako první psali, že Google konečně povolí spravovat kanál na YouTube více lidmi současně. To potřebujete, když společně vytváříte vlogy s kamarády nebo když členové skupiny či kroužku nahrávají videa na jeden tematický kanál. To se týkalo i naší redakce, která má x členů, ale všichni chtějí nahrávat video na jedno místo.

Doteď jste museli vytvořit jeden nezávislý účet (a e-mail) a přihlašovací údaje sdílet mezi více lidmi. Přitom by se mohla jednoduše využít návaznost na stránky v Googlu+. A přesně námi navrhované řešení Google použil. Stránky už totiž mají jasně definované pravomoci – je jeden vlastník (má neomezená práva, vytváří nové správce) a několik správců. Videa teď budou fungovat podobně a navíc je logické, že jedna skupina má společnou stránku na Googlu+ i společný prostor na YouTube.

 

Na svém blogu firma hovoří o víceuživatelském přístupu na YouTube. Musí přitom dojí ke spojení videokanálu a stránky na G+. Aktuálně bylo možné propojit jen kanál a osobní profil na G+. Což ale neřeší problém (profil má jen jednoho „správce“) a navíc vzniká jeden nový. YouTube by v takovém případě převzal jméno z Googlu+. Takže dosud pojmenovaný kanál Náš debatní kroužek by se jmenoval například Jan Novák (jeden z členů). A Jan Novák se nemůže přejmenovat na Náš debatní kroužek, protože takové jméno nepovolí Google.

Google+ a YouTube v jednom

Jak spojit kanál YouTube a stránku na Googlu+.

  1. Potřebujete samozřejmě stránku na G+ a kanál na YouTube mít.
  2. Pokud máte, v nastavení stránky na G+ přiřaďte e-mail, na který je kanál YouTube veden, jako dalšího správce.
  3. V tomto nastavení YouTube byste měli vidět tlačítko Connect with a Google+ page (beta)

Pokud nevidíte, vítejte do klubu. My zatím také ne. Jde o betaverzi, kterou Google rozšiřuje dost pomalu. Proto ani neznáme přesný český překlad. Kdo ono nastavení má, měl by po kliknutí na tlačítko vidět tyto tři možnosti:

  • Link with a new Google+ page
  • Link with an existing Google+ page that your channel’s google account owns or manages
  • Link with a Google+ profile instead of a page

První vytvoří novou stránku na Googlu+. Druhá volba propojí už vytvořenou stránku s kanálem YouTube. Třetí propojí kanál a profil na G+. Vyberte prostřední možnost. Teď už by mělo být vše hotovo. Máte ještě 14 dní na to, abyste propojení případně zrušili. Pak bude trvalé.

Tip: Postup v grafické podobně vytvořil +Ronnie Bincer.

Co jste tím získali

  • Kanál na YouTube může spravovat více lidí najednou a nemusí se dělit o přihlašovací údaje. Kdo má pravomoci na stránce na Googlu+, má je i na YouTube.
  • Na stránce G+ už nebude karta Videa, ale YouTube. Tam budou umístěna všechna videa.
  • Budete moci vytvářet Setkání (Hangouts) na stránce G+ a jejich záznamy se objeví na správném místě na YouTube.

Zatím je to jen beta, která může mít chyby. Nemusí prý fungovat všechny aplikace, které se k YouTube připojují. I tak jde o značný pokrok a velké plus pro tvůrce videí.

MMF24

Je to mimochodem už třetí změna identit na YouTube. Když služba začínala, mohli jste si účet zaregistrovat na libovolný e-mail. Později si Google vynutil nové registrace na YouTube zároveň s novým účtem na Gmailu. Teď zase účty na YouTube chce propojit se sociální sítí Google+.

Zdroj: Google