Hlavní navigace

Kancelářský balík Lotus Symphony končí

3. 2. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Osobně takovou zprávu slyším poměrně nerad. Lotus Symphony byl bezesporu zajímavým kancelářským softwarem, který měl před konkurencí v lecčem navrch. Mezi konkurenty počítám především zdarma dostupné nástroje, protože balík od významné firmy IBM byl rovněž poskytován bez úplaty. Když se nyní budete poohlížet po alternativě k Microsoft Office, za níž nebudete muset platit, zbývá vám především OpenOffice.org, LibreOffice a Kingsoft Office.

Tip: IBM Lotus Symphony: výrazně vylepšené OpenOffice.org

Dá se říct, že na začátku všeho byla OpenOffice.org. V roce 2007 vznikla ještě z první řady derivace s názvem Lotus Symphony. Uživatelské prostředí si šlo svou cestou, která se s OpenOffice.org rozhodně rozcházela. Právě této ztráty budeme pravděpodobně litovat nejvíc. Nyní IBM se svým Lotusem končí a obloukem se vrací k OpenOffice.org. Tato sada se momentálně topí v problémech, nejdřív ji chtěl nový vlastník zakroutit krkem, pak si to ale rozmyslel. Vývoj nyní sice probíhá, ale dvakrát dramatický není. A značka nutně potřebuje získat ztracenou důvěru zpátky.

Tip: Oracle se zbavuje OpenOffice.org

Člověk se musí trochu divit, proč si IBM nerozhodlo vložit některé interně vyvinuté funkce (včetně vlastní postranní lišty) z Lotusu raději do mladého forku LibreOffice. K tomuto projektu se po ohrožení vývoje OpenOffice.org přiklonila řada hráčů na trhu, včetně Googlu nebo Red Hatu. Možná právě IBM bude pro OpenOffice.org představovat nakopnutí, jež tak zoufale potřebuje. Lotus Symphony 3.0.1 je každopádně poslední vydanou verzí a stále ji můžete stáhnout. Nechybí jí ani český překlad.

Určitě bychom měli zmínit, že se IBM nechystá zákazníkům namísto Lotus Symphony nabízet OpenOffice.org. Bude jim totiž podstrkovat vlastní edici. Ta se nicméně od původního projektu patrně v ničem zásadním lišit nebude. Přesto by současní vývojáři OpenOffice.org raději viděli, kdyby gigant IBM otevřeně vybízel z přechodu na tuto sadu, bez jakýchkoli úprav v názvu či jinde.

CS24

Zdroj: OpenOffice.cz