Hlavní navigace

Ani Britská vládní agentura nedoporučuje používat antivirové řešení od Kaspersky Lab

4. 12. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce
Dokud nebude jisté, že ruský software neobsahuje zadní vrátka pro sledování ruskou vládou, bude považován za nedůvěryhodný.

Ke globálně úspěšným a známým produktům se řadí také bezpečnostní řešení značky Kaspersky. Výrobce antiviru a dalších nástrojů pochází z Ruska a v současné době spíše chladných vztahů mezi Ruskem a západním světem americká vláda zakázala úřadům používat tyto ruské bezpečnostní produkty. Bojí se totiž, že jsou napojené na ruskou rozvědku. Kaspersky Lab se vůči nařčení ohradila a svou nezávislost a integritu chce dokázat v příštím roce nezávislým auditem.

Kaspersky v nelehké pozici

Do toho si začátkem prosince přisadila britská vláda. Podle Reuters nebo BBC v pátek britská agentura zaměřená na kyberbezpečnost varovala vládní agentury. Neměly by používat produkty Kaspersky, protože by skrze ně získat citlivá data potenciálně mohla ruská vláda.

Eugene Kaspersky (foto: Kaspersky Lab) Eugene Kaspersky (foto: Kaspersky Lab)

Neměly by tedy být nasazeny minimálně tam, kde se nachází informace týkající se národní bezpečnosti. Ciaran Martin, ředitel National Cyber Security Centre, pro Reuters uvedl, že agentura jedná s Kaspersky Lab o možnosti vyvinout systém pro hodnocení případného nasazení produktů ve Velké Británii. Tento systém by umožnil nezávisle ověřit, zda produkty neobsahují tzv. zadní vrátka.

Antivirové řešení od Kaspersky Lab v sobotu svým zákaznicím a zákazníkům přestala nabízet britská banka Barclays. Ruská firma by audit měla provést co nejdříve, pokud nemá co skrývat. Do té doby bude přicházet o byznys.

Kybernetická válka vyvolává obavy i napětí

Ciaran Martin v půlce listopadu řekl, že Rusko své kybernetické útoky zacílilo na základní infrastrukturu země. Jedná se o telekomunikační nebo sítě pro rozvod elektřiny. Rusku své stanovisko i v této souvislosti vyslala britská premiérka Theresa May.

Jak se můžete podívat např. na záznamu vystaveném deníkem ">The Guardian, May řekla. „Víme, co děláte. A neuspějete, protože podceňujete odolnost naší demokracie, trvalou atraktivitu svobodných a otevřených společností a závazky západních národů vůči spojenectví, která nás zavazují.“

KL24

Nedávno také výzkumný tým z University of Edinburgh identifikoval 419 falešných účtů na Twitteru, jak uvádí list Independent, které přispívaly na síti zprávami o Brexitu ve skoro 3 500 případech. Přes 150 000 účtů z Ruska podle týmu ze Swansea University a University of California v době Brexitu zaměřilo svou pozornost na toto téma.

Řada těchto účtů byla označena za boty. Ti (a nejen oni) nicméně začali zaplavovat Twitter zprávami s jasným poselstvím: „vystupte z EU“. (Některé účty stále vyjadřovaly opačný názor.) Za této situace lze zvýšenou opatrnost pochopit. Jak jsem ale uvedl, je to signál pro Kaspersky Lab, aby se co nejdříve očistila nezávislým auditem.

Byl pro vás článek přínosný?