Hlavní navigace

Ani Britská vládní agentura nedoporučuje používat antivirové řešení od Kaspersky Lab

4. 12. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce
Dokud nebude jisté, že ruský software neobsahuje zadní vrátka pro sledování ruskou vládou, bude považován za nedůvěryhodný.

Ke globálně úspěšným a známým produktům se řadí také bezpečnostní řešení značky Kaspersky. Výrobce antiviru a dalších nástrojů pochází z Ruska a v současné době spíše chladných vztahů mezi Ruskem a západním světem americká vláda zakázala úřadům používat tyto ruské bezpečnostní produkty. Bojí se totiž, že jsou napojené na ruskou rozvědku. Kaspersky Lab se vůči nařčení ohradila a svou nezávislost a integritu chce dokázat v příštím roce nezávislým auditem.

Kaspersky v nelehké pozici

Do toho si začátkem prosince přisadila britská vláda. Podle Reuters nebo BBC v pátek britská agentura zaměřená na kyberbezpečnost varovala vládní agentury. Neměly by používat produkty Kaspersky, protože by skrze ně získat citlivá data potenciálně mohla ruská vláda.

Eugene Kaspersky (foto: Kaspersky Lab) Eugene Kaspersky (foto: Kaspersky Lab)

Neměly by tedy být nasazeny minimálně tam, kde se nachází informace týkající se národní bezpečnosti. Ciaran Martin, ředitel National Cyber Security Centre, pro Reuters uvedl, že agentura jedná s Kaspersky Lab o možnosti vyvinout systém pro hodnocení případného nasazení produktů ve Velké Británii. Tento systém by umožnil nezávisle ověřit, zda produkty neobsahují tzv. zadní vrátka.

Antivirové řešení od Kaspersky Lab v sobotu svým zákaznicím a zákazníkům přestala nabízet britská banka Barclays. Ruská firma by audit měla provést co nejdříve, pokud nemá co skrývat. Do té doby bude přicházet o byznys.

Kybernetická válka vyvolává obavy i napětí

Ciaran Martin v půlce listopadu řekl, že Rusko své kybernetické útoky zacílilo na základní infrastrukturu země. Jedná se o telekomunikační nebo sítě pro rozvod elektřiny. Rusku své stanovisko i v této souvislosti vyslala britská premiérka Theresa May.

Jak se můžete podívat např. na záznamu vystaveném deníkem ">The Guardian, May řekla. „Víme, co děláte. A neuspějete, protože podceňujete odolnost naší demokracie, trvalou atraktivitu svobodných a otevřených společností a závazky západních národů vůči spojenectví, která nás zavazují.“

MMF24

Nedávno také výzkumný tým z University of Edinburgh identifikoval 419 falešných účtů na Twitteru, jak uvádí list Independent, které přispívaly na síti zprávami o Brexitu ve skoro 3 500 případech. Přes 150 000 účtů z Ruska podle týmu ze Swansea University a University of California v době Brexitu zaměřilo svou pozornost na toto téma.

Řada těchto účtů byla označena za boty. Ti (a nejen oni) nicméně začali zaplavovat Twitter zprávami s jasným poselstvím: „vystupte z EU“. (Některé účty stále vyjadřovaly opačný názor.) Za této situace lze zvýšenou opatrnost pochopit. Jak jsem ale uvedl, je to signál pro Kaspersky Lab, aby se co nejdříve očistila nezávislým auditem.