Hlavní navigace

Když Google hledá vysloužilé balóny Loon, připomíná to geocaching [video]

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pravidelní čtenáři Cnews už o projektu Loon jistě slyšeli. Google vybudoval letku stratosférických balónů vybavených bezdrátovým připojením, které bude v rozvojových zemích nebo místě postižených katastrofou šířit internet.

Během prvního roku provozu dokázal Google zrychlit síť, integroval LTE a především prodloužil výdrž. Nové balóny zůstanou ve vzduchu i přes 100 dnů. Během tohoto roku by chtěl Google mít ve stratosféře najednou až 100 Loonů (aktuálně asi 25). Dlouhodobým cílem je pak 300 až 400 současných balónů.

V novém videu firma vysvětluje, jak je pro ni důležité vysloužilé balóny získat zpátky. Každý z nich má GPS, takže dokud je v dosahu signálu, mohou také sledovat jeho pozici. Balóny by měly přistávat do dobře dostupných míst, ale zároveň ne obydlených. I k tomu se hodí testy v Novém Zélandu s jednou z nejmenších hustot zalidnění. Hledání balónů Googlu vtipně přirovnává ke geocachingu.

Odměnou mu je získaná výbava, kterou může zrecyklovat a použít v nových balónech. Šetří tím peníze i životní prostředí. Google už sestavil také tým specializovaný na vyhledávání balónů.

 

Zdroj: +Project Loon