Hlavní navigace

Když si programátoři hrají. Už jste viděli Monu Lisu v kódu CSS?

29. 10. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Puntičkářský Leonardo da Vinci by ve své rakvi určitě metal mozelce, kdyby viděl, co s jeho nejslavnějším dílem provedli. Nebo by naopak jako vědecky založený člověk měl radost, jak lze dnes využívat technologie. Ať tak či onak, určitě stojí za vidění obraz Mony Lisy zapsaný pomocí kaskádových stylů. Více než 500 let starý obraz lze totiž vyjádřit počítačovým kódem.

Mona Lisa v CSS

Aby také ne, všechny digitální obrázky jsou počítačovými kódy. Základní nekomprimovaný snímek v BMP je (zjednodušeně) tvořen tabulkou, která říká, že první pixel má barvu červenou, druhý také, třetí je třeba růžový, čtvrtý modrý atd. To samé lze zapsat pomocí CSS, jen v trochu jiném formátu. A každý kaskádový styl lze jednoduše vložit na web, takže bychom vlastně ani tradiční obrázky ani nepotřebovali, že?

 

Tak prosté to samozřejmě není, obrázek v CSS není datově zrovna úsporný, těžko byste jej použili jinde než na webu a vykreslování je pomalejší. Ale dobře poslouží jako demonstrace technologie. Jay Salvat vytvořil nástroj image2css, který fotografii do CSS převede automaticky. V případě Mony Lisy je výsledkem obrázek s rozlišením 510 × 370 pixelů. Využívá prvku box-shadow z CSS3, který obrázku dodá umělecký vzhled, neboť pracuje s roztažení a stíny, takže každý box 5 × 5 pixelů vypadá jako tah štětcem.

via +Filip Rožánek

Autor článku