Hlavní navigace

Klasické kontextové nabídky a přístupnější vypnutí ve Windows 8.1 GDR1

27. 1. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vývoj se někdy ubírá zvláštními cestami. Náročnost Windows na diskový prostor bývala oblíbeným tématem. Nejdříve jsme měli malé disky. Pak se kapacita zvětšila natolik, aby nám bylo ukradené, jestli operační systém ukusuje 2 GB nebo třeba 20 GB. S nástupem rychlých, ale malých disků SSD se prostorová náročnost opět stala ožehavým tématem. Zvláště to začalo platit s nástupem tabletů, kde kvůli ceně bývají malá úložiště. Rozhodně platí, že na poměry tabletů si Windows říkají o naprosto nesmyslné místo.

 

Nižší nároky na paměť

Další drby, týkající se Windows 8.1 GDR1, naznačují, že se Microsoft s jarní aktualizací pokusí snížit jednak náročnost na diskový prostor, jednak na operační paměť. Tyto optimalizace půjdou na ruku levnějším tabletům, které jsem již také zmínil. Doslechla se to Mary Jo Foley. Dále tvrdí, že by se aktualizace mohla objevit 11. března. Což je, mimochodem, záplatovací úterý. Původně jsme mysleli, že Microsoft aktualizaci uvolní v dubnu.

Tip: Spuštěné dotykové aplikace na hlavním panelu? Ano, říkají Windows 8.1 GDR1

WZor dříve také tvrdil, že aktualizace vyjde v březnu. Mohla by to být pravda. Jen ji nečekejte ve Windows Store, uvolněna bude skrze službu Windows Update. Zdroj Foley dále tvrdí, že aktualizace pro Windows 8.1 nakonec nepřinese novinky pro vývojáře. Domnívali jsme se, že jejím prostřednictvím Microsoft dorovná novinky, které uvede ve Windows Phone 8.1. Sjednocení operačních systémů, aby poskytovaly stejné možnosti vývojářům aplikací, dává smysl. Zvlášť když se produkty mají stále sbližovat, časem pak možná úplně spojit.

Integrace dotykových aplikací s hlavním panelem
Integrace dotykových aplikací s hlavním panelem | Foto: Win8China.com

Lepší ovládání myší

Aktualizace má zkrátka pouze přinést vylepší pro uživatele klasických počítačů. Připínání dotykových aplikací na hlavní panel k nim patří též. Naopak návrat nabídky Start čekat nemáme. Ani dotykové aplikace v oknech nebudou. Tedy, nejspíš budou, ale časem, pravděpodobně s Windows 9. A co další novinky? Podle Paula Thurrotta budou dotykové aplikace vybaveny tlačítkem pro ukončení, podobně jako desktopové.

To má pomoci uživatelům s myší. Na jednom z nových obrázků z Win8China.com si můžete detailně prohlédnout, jak bude integrace dotykových aplikací s hlavním panelem vypadat. Všimněte si, že náhled neobsahuje tlačítko pro ukončení:

Jumplisty asi nebudou podporovat vlastní úlohy
Jumplisty asi nebudou podporovat vlastní úlohy | Foto: Win8China.com

Se svými snímky se přihlásil rovněž WZor. Obrázky ukazují kontextové nabídky, které známe z plochy, ale tentokrát se přesunuly do Metra. Opět něco pro majitele myší. Microsoft jde skutečně na ruku uživatelům klasických počítačů. (Čili také podnikům.) Pokud máte tablet, s dotykovým obáváním bude systém fungovat jako dosud – ze spodní či horní části obrazovky se vysune příslušná nabídka. V horní části obrazovky si dále všimněte dvou nových prvků. Jeden vyvolá hledání, druhý nabídku pro vypnutí.

Žádné klepnutí nám ale neušetří. Z plochy musíte jít do Metra a pak klepnout na tlačítko pro vypnutí. To jsou dvě klepnutí. Když vyvoláte Šém, otevřete v něm Nastavení, kde pak otevřete nabídku pro vypnutí. Opět dvě klepnutí. Aspoň se před námi důležitý ovládací prvek už nebude schovávat. V tuto chvíli ani nevíme, jestli před Devítkami přijde další podobná aktualizace.

CS24

Přístupnější vypnutí a kontextové nabídky
Přístupnější vypnutí a kontextové nabídky | Foto: WZor

Zdroj: ZDNet
WZor.Net via SuperSite for Windows