Hlavní navigace

Klávesnice, myš, více monitorů: Velký test pěti počítačů za 24 000 Kč

9. 12. 2013

Sdílet

 Autor: Redakce

Malé skříně nastupují

Po roce jsme opět vyřkli své tvrdé podmínky na pořádný počítač a je jen škoda, že někdejší největší výrobci stolních počítačů mají své zájmy už dlouho úplně jinde. Přidat SSD na systém je podle nich důležité až u počítače za dvouměsíční plat a dovnitř skříně takových počítačů se raději nedívejte. Mnohým výrobcům ale neúčast v testu nevadí, jejich revírem jsou už dávno stylové All-in-One či notebooky, tedy nic pro pořádné chlapy a dívky.

Momentálně je zde pouze pět výrobců, kteří jsou schopni dodat na český trh PC sestavu, o které si myslíme, že je dobrá a není drahá. Předali jsme jim naše základní požadavky na kvalitní počítač: nesmí chybět SSD, herní výkon není vše a není nutné držet se velké ATX skříně. Zbytek byl na nich. Pokud sami víte naprosto přesně, co chcete, a máte vybrané své komponenty do posledního šroubku, pravděpodobně si dokážete počítač sami složit a test není pro vás. Výrobci počítačů ale mají zkušenosti, odborníky, přístup k levnějším komponentám a poskytnou vám záruku včetně legálního operačního systému.

SSD na systém je nutností i v daleko levnějších počítačích

I po roce a půl od uvedení Windows 8 stále převažuje nabídka počítačů s Windows 7, jelikož jsou uživateli desktopů stále preferovány. V testu vede Windows 7 nad Windows 8 v poměru 3:2. Začínají se také objevovat malé, a přesto výkonné počítače formátu mini-ITX, jež obsahují stejně výkonnou grafickou kartu i procesor a volné sloty na rozšiřování v podstatě nepotřebují; neboť již všechno mají.

Zvažte pořízení počítače bez optické mechaniky. Opravdu ji dnes už nepotřebujete

U menších sestav může nastat trochu problém s chlazením, nicméně doba nadvlády formátu ATX pomalu končí. Samozřejmě se nebavíme o mašinách s třemi grafickými kartami, ale střední třída bude již brzy patřit miniITX. Co na tom, že do nich nepřidáte kartu do PCI. Není proč.

Všichni výrobci nabízejí změnu komponent, například přidání disku, paměti, ale i složitější výměny. Extra PC již dlouho brojí za vymizení optických mechanik, proto nás zajímala také tato možnost, respektive kolik ušetříte, když řeknete DVD ne. Jen jedna sestava měla dost odvahy optickou mechaniku nemít již v základu, všichni ostatní vám pak poskytnou slevu.

Ke všem počítačům v testu můžete připojit minimálně tři monitory přes digitální rozhraní. K tomu pořádnou klávesnici s myší a notebook se vám nemůže rovnat. S potěšením sledujeme čisté instalace Windows bez bloatwaru, ve srovnání s nimi jsou notebooky zaneřáděné až k vzteku.

Výkon v PCMark 8 a spotřeba

Říká se, že výkon počítače již pro naprostou většinu činností postačuje a kupovat nový nemá smysl. To je skoro pravda třeba u procesoru – pokud máte aspoň Core i5 a k tomu SSD, třeba i dva roky staré, není dnes nutné měnit.

S takovýmto výkonem se už můžete zaměřit na dříve méně důležité věci: hezká, kvalitní a raději menší skříň a nadstandardní výbava, která je spíše pro strýčka příhodu. Přesto ve všech počítačích v testu najdete Wi-Fi standardu 802.11n a ve většině i Bluetooth. Wi-Fi ve stolních počítačích, proč ne, ale jen jako nouzové připojení, protože kabel
vám poskytne vyšší a stabilnější rychlost a Wi-Fi standardu 802.11ac je stále málo rozšířené.

Zapůjčili  
Barbone W Maxmini Bronze T.S. Bohemia
HAL3000 Platinum 9418 100Mega
Mironet 4015WI Mironet
Softcom Cube Softcom
X-COMputers.eu EHW X-COMputers.eu

U stolních počítačů bývá po čase problém, pokud je potřeba obnovit operační systém. Výrobci totiž na rozdíl od notebooků vůbec nepoužívají Recovery oddíl a vy jste nuceni vložit cédéčko, případně rovnou provést novou instalaci. A optická mechanika již mezi standardní výbavu nepatří, přestože ve většina komerčních sestav ji najdete. Samozřejmě si můžete sami vyrobit obraz systémového disku, který se stane vaší nejlepší zálohou, přesto – první výrobce desktopů, který k počítači přiloží Windows na fl ashdisku, bude mít naši nehynoucí úctu.

Pětice počítačových sestav v našem testu patří k tomu nejlepšímu na českém trhu a jsme rádi, že to umí nejlépe právě české firmy. Rozdíl mezi nimi není více než 10 % a 24 000 Kč je průměrný plat, za který k vánocům dostanete nadprůměrný počítač.

 

 

Pokud chcete ušetřit…

Původně byl limit do testu 22 000 Kč, což ale dokázali pouze dva výrobci.

HAL3000 Platinum II 9418 (21 690 Kč)

Levná, ale kvalitní skříňka Cooler Master K350 má povedená zapínací tlačítka s diodami a čtečku karet s Bluetooth, nechybí ani prosklená bočnice. Výkonově nijak nezaostává za ostatními, jen se proti původnímu plánu nevešel velký SSD disk, ale pouze 64GB varianta. Méně náročným by to však mohlo stačit. Přesto kromě operačního systému a několika her už toho víc na SSD nenainstalujete.

Skříň nemá možnost vést kabely za deskou, přesto jsou vyvázány pečlivě. Zdroj nemá odpojitelnou kabeláž a patří mezi nejlevnější, na druhou stranu dostačuje a není hlučný. Stejně jako u soutěžní sestavy nechybí záruka 3 roky. Celkový výkon této sestavy je jen o 3 % nižší než u vítěze testu, samozřejmě má ale o něco slabší grafickou kartu a poloviční disk.

 

 

X-COMputers.eu Akční EHW (22 000 Kč)

Vedle HALu umí udělat dobrou sestavu za 22 000 Kč také X-COM. Konfigurace je téměř shodná se soutěžním počítačem, jen je vše osazeno v levné skříni Cooler Master Elite 332 a sestava nemá (chválíme) optickou mechaniku.

X-COM se nesnížil k nižší kapacitě SSD ani nevynechal velký 2TB disk na data. Zůstávají jen možné problémy se slabším zdrojem, které však v praxi nastaly jen při extrémním vytížení. Výkon odpovídá soutěžní sestavě.

 

 

 

 

 

 

 

1. HAL3000 Platinum 9418

HAL3000 má téměř nejrychlejší procesor i (navíc tichou) grafi ku MSI Radeon 270X, k tomu nejvýkonnější disk, což z něj dělá nejrychlejší počítač celého testu. Minoritní nevýhodou může být připojení nejvýše tří monitorů, zatímco ostatní umožňují čtyři. Jako jediný připravil několik hezkých pozadí na plochu, což je sice drobnost, ale aspoň nemusíte
od prvního zapnutí koukat na nudné barvy Windows.


 
 

HAL3000 má již nainstalována nejnovější Windows 8.1, což souvisí s nadstandardním volným místem 91,4 GB pro vaše aplikace a hry. Na ostatních počítačích s Windows 8 zabírají soubory průběžných aktualizací až 15 GB a Windows 8.1 jsou navíc úspornější. A to zde 7 GB zabírají instalační soubory vybraných užitečných aplikací, jako je Zoner či Adobe Reader.

Cena 23 990 Kč (bez DVD mechaniky sleva 400 Kč)
Zapůjčil HAL3000
HAL3000 Platinum 9418
skříň Zalman Mid Tower Z3, ventilátor SilentiumPC Zephyr 120PWM
základní deska Asrock H87 PRO4 / Intel H87 (ATX)
procesor, chladič Intel Core i5-4570 na 3,2 GHz, 4/4 jádra Haswell, chladič Cooler Master Hyper 212+ EVO
operační paměť 2× 4 GB DDR3, Team Ram Elite
grafická karta MSI Radeon R9 270X Gaming 2G (boost)
SSD 120 GB, Samsung 120 GB 840 EVO 2,5"
pevný disk 1 TB, Seagate Barracuda (ST1000DM003), 7 200 otáček
přední konektory USB 3.0, 2× USB 2.0, 2× audio, čtečka karet Akasa
AK-ICR-11 (SD, microSD…)
zadní konektory 4× USB 3.0, 2× USB 2.0, PS/2, LAN, 6× audio
sítě Gigabit LAN, Wi-Fi 802.11n, Bluetooth
zdroj SilentiumPC 550W Deus M1 80PLUS Bronze PFC
optická mechanika DVD vypalovačka
bonusy
OS Windows 8.1 Home Premium
záruka 3 roky, vč. odvozu sestavy
Plusy / mínusy
  velmi vysoký výkon
  nadstandardní záruka
  volné místo na
systémovém disku
  ventilátor zdroje
Hodnocení 
celkový výkon 97 %
disky 94 %
grafika 91 %
výbava a provoz 89 %
celkem 92 %

SSD od Samsungu patří mezi nejlepší a pro data je tu celkem tichá 1TB Barracuda, ale vůbec bychom se nezlobili
za 2,5" datový disk. Celá sestava patří téměř mezi tiché, tedy až na ventilátor zdroje značky SilentiumPC, jehož hlučnost se liší kus od kusu. Výhodou je odpojitelná kabeláž a vůbec pečlivě vyvázané kabely, které v široké skříni
vedou až za základní deskou.


 
 

Nová Z3 od Zalmanu je dostatečně kvalitní a oceňujeme i použití krátkých SATA kabelů. Tlačítka zapnutí a restart
jsou ideálně umístěna na zkoseném čele, vedle je ještě přepínač rychlosti ventilátoru skříně, přičemž bohatě stačí
nižší otáčky.


 
 

Ventilátor Cooler Master na procesoru téměř koliduje s pamětmi a jiné než holé moduly by se zřejmě nevešly. Je to daň za užší desku ASRock, ale samozřejmě by je šlo bez problémů osadit až do druhé a čtvrté pozice. Dnes je však téměř jedno, jaké paměti použijete, důležitá je pouze kapacita. ASRock je kvalitní deska a určitě potěší, že všech šest diskových konektorů je SATA III. Mezi rozšíření patří Wi-Fi karta v PCI slotu a Bluetooth, jež je součástí čtečky karet.
Stále zůstává volný jeden PCI a dva PCIe. Výhodou je dlouhá tříletá záruka.

Naměřili jsme:

komplexní testy 
PCMark 8 (home) 4 955 bodů
PCMark 8 (creative) 5 119 bodů
PCMark 7 (performance) 5 433 bodů
Cinebench R15 (xCPU/1CPU) 513 / 141 cb
testy systémového disku 
PCMark 8 (storage) 4 966 bodů
PCMark 8 (Storage Bandwidth) 257,83 MB/s
CrystalDiskMark (sekvenční čtení/zápis) 510 / 413 MB/s
CrystalDiskMark (4K čtení/zápis) 31 / 103 MB/s
AS SSD Benchmark (skóre) 842 bodů
Volná kapacita systémového disku 91,4 ze 111 GB
Skutečná kapacita datového disku 931 GB
testy grafiky
3DMark (Fire Strike) 5 368 bodů
3DMark 11 (Performance) 7 625 bodů
Stalker: Call of Pripyat (Full HD, max. detaily) 98 fps
Alien vs. Predator (Full HD, max. detaily) 54 fps
Spotřeba v klidu/film/max. zátěži / max. teplota 49/64/288 W / 77 °C
Max. počet displejů 3 / DisplayPort, HDMI, DVI

 

Vyjádření společnosti 100Mega ke zdroji: uvedený problém se projevuje při nízké zátěži, zdroj bude nahrazen jiným typem, konkrétně Seasonic 500W SS-500ET T3.

 

 

 

 

2. Softcom Cube

Budoucností PC sestav jsou malé skříně a Softcom si s jednou takovou troufl i do testu. Bílá skříň Cooler Master
je elegantní (nebo vypadá jako mikrovlnka, vyberte si) a vejde se do ní vše potřebné. Jen zdroj mírně vystupuje z těla skříně, ale to je záměr. Sestavu lze mít též v černo-stříbrné barvě.


 

Základem je drahá základní deska Asus Z87I-PRO s velkou výbavou a nejvýkonnější procesor testu Intel Core i5-4670 na 3,4 GHz. Zvládne jej i boxovaný chladič s přídavným ventilátorem na skříni, přesto je sestava velmi tichá. Rád bych obyčejný ventilátor na procesoru zkritizoval, ale on zde prostě (díky regulovaným otáčkám) úplně stačí.

Cena 23 990 Kč
Zapůjčil Softcom
Softcom Cube
skříň Cooler Master mini-ITX Elite 120 Advance
základní deska Asus Z87I-PRO / Intel Z87 (mini-ITX)
procesor, chladič Intel Core i5-4670 na 3,4 GHz, 4/4 jádra, Haswell,
chladič Intel
operační paměť 2× 4 GB DDR3 Kingston
grafická karta Gigabyte GeForce GTX 650 Ti Wind Force (boost)
SSD 120 GB, Kingston HyperX 3K 2,5" (SH103S3)
pevný disk 2 TB, WD Green (WD20EZRX)
přední konektory USB 3.0, 2× USB 2.0, 2× audio
zadní konektory 6× USB 3.0, 4× USB 2.0, LAN, 3× audio + S/PDIF
sítě Gigabit LAN, Wi-Fi 802.11n, Bluetooth
zdroj Corsair CX600, 600 W
optická mechanika ne
bonusy
OS Windows 7 Home Premium SP1
záruka 2 roky
Plusy / mínusy
  vysoký výkon
  tichý provoz
  2TB disk
  nemá optickou mechaniku
  průměrný zdroj s neoddělitelnou kabeláží
Hodnocení 
celkový výkon 95 %
disky 87 %
grafika 72 %
výbava a provoz 88 %
celkem 86 %

Základní deska nabídne nadstandardních šest USB 3.0, integrovanou Wi-Fi s externí anténou i šestici SATA III portů
a celkově jde o jednu z nejkvalitnějších malých desek na trhu. Jen má možná až moc přídavného softwaru, většinou pro bezdrátovou komunikaci se smartphonem a televizí přes DLNA, nicméně vyskakovací lišta u hodin je pro konzervativní
uživatele už příliš. Wi-Fi lze snadno přepnout do AP módu a nechybí ani Bluetooth.


 

Velmi oceňujeme odvahu neosadit optickou mechaniku, za což dáváme bod. Sice je důvodem jejího neosazení spíše málo místa, ale je už načase, aby se z ní stalo jen volitelné příslušenství. Ale pokud žijete v IT pravěku, Softcom vám nabídne externí mechaniku, což je ideální řešení.

Rozhodně by se více hodil jiný model zdroje s odpojitelnou kabeláží, která je v tomto případě schovaná v prostoru původně určeném pro mechaniku. Tento Corsair není žádný super zdroj, ale výrobce jej zvolil kvůli nulové spotřebě v režimu spánku. Pokud odhlédnete od zdroje, tak zbytek kabelů je poskládán dobře.

Vedle rychlého SSD od Kingstonu je zde velký 2TB úsporný disk na data. Na rozdíl od poloviční kapacity by zde už nebyl malý 2,5" disk výhodný a WD Green je vhodnou volbou. Sestava není primárně herní, nicméně ovladač GeForce
Experience tu najdete a výkonem za špičkou příliš nezaostává. Navíc je grafi ka velmi tichá, stejně jako celá sestava. Cube má také nízkou spotřebu i teplotu v zátěži a kombinace Windows 7 v malém výkonném počítači bez mechaniky
je lákavá.

Naměřili jsme:

komplexní testy 
PCMark 8 (home) 4 926 bodů
PCMark 8 (creative) 4 044 bodů
PCMark 7 (performance) 6 038 bodů
Cinebench R15 (xCPU/1CPU) 544 / 148 cb
testy systémového disku 
PCMark 8 (storage) 4 898 bodů
PCMark 8 (Storage Bandwidth) 194,35 MB/s
CrystalDiskMark (sekvenční čtení/zápis) 422 / 170 MB/s
CrystalDiskMark (4K čtení/zápis) 25 / 119 MB/s
AS SSD Benchmark (skóre) 519 bodů
Volná kapacita systémového disku 75 ze 111 GB
Skutečná kapacita datového disku 1,81 TB
testy grafiky 
3DMark (Fire Strike) 4 004 bodů
3DMark 11 (Performance) 5 966 bodů
Stalker: Call of Pripyat (Full HD, max. detaily) 82 fps
Alien vs. Predator (Full HD, max. detaily) 42 fps
Spotřeba v klidu/film/max. zátěži / max. teplota 43/48/226 W / 58 °C
Max. počet displejů 4 / DisplayPort, HDMI, DVI-D, DVI-I

 

 

 

 

3. X-COMputers.eu EHW

Sestavu ve velmi kvalitní, velké, těžké a odhlučněné skříni Define R4 vůbec neuslyšíte. Uvnitř najdete malou microATX desku, takže se nabízí otázka použití raději menší verze této skříně. Tím se sice lehce sníží možnosti pozdějšího upgradu, ale po domluvě tím ušetříte 300 Kč, a pokud neholdujete vícekartovým řešením, microATX zcela dostačuje.

Počítač je dodáván přetaktovaný a s posledními aktualizacemi Windows 7, z čehož vyplývá, že výrobce za vás prošel uvítáním ve Windows a vaše jméno je již zadáno. Je to možná až nadbytečné, na druhou stranu si tím ušetříte několik
hodin instalace aktualizací. Mezi předinstalovanými aplikacemi najdete vypalovací software CDBurnerXP, což je nejlepší software pro tuto činnost, dále například kodeky CCCP pack.

Cena 23 200 Kč (sleva za verzi bez DVD mechaniky −400 Kč)
Zapůjčil X-COMputers.eu
X-COMputers.eu EHW
skříň Fractal Design Define R4 Black Pearl
základní deska Gigabyte F2A85XM-HD3 / AMD A85X (microATX)
procesor, chladič AMD Athlon X4 750K Quad na 4,1 GHz, 2/4 jádra, chladič Gelid Tranquillo
operační paměť 1× 8 GB DDR3 Transcend
grafická karta Gigabyte Radeon R9 280X 3G (boost)
SSD 120 GB, Samsung 840 EVO 2,5"
pevný disk 2 TB, Seagate Barracuda (ST2000DM), 7 200 otáček
přední konektory 2× USB 3.0, 2× USB 2.0, 2× audio, čtečka karet Axago
CRI-X6BB (SD, microSD, USB…)
zadní konektory 2× USB 3.0, 4× USB 2.0, PS/2, LAN, 6× audio
sítě Gigabit LAN, Wi-Fi 802.11n
zdroj Seasonic SS-400ET, 80+, Bronze, 400 W
optická mechanika DVD vypalovačka
bonusy přetaktování, předinstalování vlastních aplikací
OS Windows 7 Home Premium SP1
záruka 2 roky
Plusy / mínusy
  vysoký herní výkon
  kvalitní skříň
  2TB datový disk
  dva porty miniDisplayPort
  slabší zdroj
  nižší aplikační výkon
  spotřeba v zátěži
Hodnocení 
celkový výkon 85 %
disky 92 %
grafika 98 %
výbava a provoz 81 %
celkem 84 %

X-COM odvážně použil platformu AMD, zatímco většina počítačů sází na jistotu s Intelem. Levný procesor s tichým chladičem je přetaktovaný až na hodnotu 4,1 GHz, přesto za ostatními Intely výkon dost pokulhává. Na hry je však dostatečný a díky němu zde zase najdete dražší a vůbec nejrychlejší grafickou kartu testu, Radeon R9 280X, která v náročnějších hrách o něco překoná i první HAL3000. Grafika se pyšní dvojicí moderních konektorů miniDisplayPort a celkem zvládne až čtyři digitální monitory, čímž nad ostatními vyniká.

Oceňujeme nadstandardní 2TB datový disk i velmi výkonné SSD. Zatímco ve hrách počítač exceluje, celkový výkon je kvůli procesoru slabší. Při vyšší zátěži (tedy u her) se původně neslyšný počítač změní a ani vynikající skříň nezabrání,
aby se z X-COMu nestala nejhlučnější sestava.

U maximálního vytížení se spotřeba dostává až na dvojnásobek běžné hodnoty a námi naměřených 450 W u 400W zdroje (i při započítání účinnosti) je už hraničních. Zvláště s přihlédnutím k tomu, že většinu zátěže na sebe bere jediná 12V větev a rozhodně nejde o ideální stav. Raději bychom zde viděli silnější zdroj s vyšší rezervou.

Určitě potěší čtečka paměťových karet, jen kvůli ní však není datový disk pod písmenem D, ale to jde snadno změnit. X-COM je zaměřen více na hráče a méně univerzálně, zato nabízí velké možnosti rozšíření do budoucna. Přetaktování od výrobce vám ušetří práci při zvyšování výkonu.

Naměřili jsme:

komplexní testy 
PCMark 8 (home) 4 184 bodů
PCMark 8 (creative) 4 194 bodů
PCMark 7 (performance) 4 723 bodů
Cinebench R15 (xCPU/1CPU) 260 / 87 cb
testy systémového disku 
PCMark 8 (storage) 4 924 bodů
PCMark 8 (Storage Bandwidth) 221,01 MB/s
CrystalDiskMark (sekvenční čtení/zápis) 455 / 417 MB/s
CrystalDiskMark (4K čtení/zápis) 29 / 81 MB/s
AS SSD Benchmark (skóre) 721 bodů
Volná kapacita systémového disku 77 ze 111 GB
Skutečná kapacita datového disku 1,81 TB
testy grafiky 
3DMark (Fire Strike) 6 007 bodů
3DMark 11 (Performance) 7 234 bodů
Stalker: Call of Pripyat (Full HD, max. detaily) 101 fps
Alien vs. Predator (Full HD, max. detaily) 79 fps
Spotřeba v klidu/film/max. zátěži / max. teplota 56/72/450 W / –
Max. počet displejů 4 / 2× miniDisplayPort, HDMI, DVI

 

 

 

4. Mironet 4015WI

Skříň značky Eurocase budí nedůvěru neprávem, jelikož jde o povedený model s celkem pevnou konstrukcí a dobře
přístupný předním panelem s tlačítky, portem USB 3.0 a odkládací plochou pro fl ashdisky. Uvnitř má skříň i speciální místo pro SSD a datový disk je přišroubován přes gumové podložky.

Bočnice obsahuje velký ventilátor s červeným podsvícením, nicméně právě ventilátory skříně jsou spíše hlučnějším prvkem, jelikož jsou zapojeny přímo do zdroje bez regulace otáček. Pokud je zapojíte do základní desky, nebo jim jinak
snížíte otáčky, bude počítač tišší.

Cena 23 200 Kč (sleva za verzi bez DVD mechaniky −590 Kč)
Zapůjčil Mironet
Mironet 4015WI
skříň Eurocase ML X802 Gaming
základní deska ASUS Z77-A / Intel Z77 (ATX)
procesor, chladič Intel Core i5-3470 na 3,2 GHz, 4/4 jádra, Ivy Bridge, chladič Intel
operační paměť 2× 4 GB DDR3 Kingston
grafická karta Gainward GeForce GTX 660 2GB
SSD 120 GB, Kingston SSDNow V300 2,5" (SV300S37A12)
pevný disk 1 TB, Seagate Barracuda (ST1000DM003), 7 200 otáček
přední konektory USB 3.0, 2× USB 2.0, 2× audio
zadní konektory 2× USB 3.0, 4× USB 2.0, 2× PS/2, LAN, 3× audio
sítě Gigabit LAN, Wi-Fi 802.11n
zdroj FSP Fortron 550W 80PLUS
optická mechanika DVD vypalovačka
bonusy 22" monitor Packard Bell VISEO223DXB, hra Battlefield 4: Limited
OS Windows 7 Home Premium SP1
záruka 2 roky
Plusy / mínusy
  monitor zdarma
  horší vyvázání kabelů kvůli skříni a zdroji
Hodnocení 
celkový výkon 91 %
disky 79 %
grafika 77 %
výbava a provoz 69 %
celkem 82 %

Levnější skříň a obyčejný zdroj (byť Fortron) s neoddělitelnou kabeláží neumožňuje sofi stikovanější vyvázání kabelů, takže ač se Mironet snažil, stejně máte uvnitř skříně svázané klubko. Kabely pak trochu překáží případnému budoucímu rozšiřování, vedou totiž přes volné PCIe sloty. Ono tedy rozšiřování není ani moc potřeba, Mironet osadil rovnou i kartu Wi-Fi.

Jako jediný počítač v testu má Mironet ještě Intel na starší platformě Ivy Bridge, ale na výkon to nemá prakticky žádný negativní vliv. Intel Core i5- 3470 je s dnešními Haswelly srovnatelný. Grafická karta Gainward sice neumí přetaktovávací
režimy typu Boost, ale to trápí jen málokoho, navíc podává nadprůměrný výkon. Mironet dodává počítač již s vypsaným
uživatelem a vybraným typem klávesnice, takže je potřeba si říct, co tam chcete uvést, případně to změnit sami. Samozřejmě chválíme použití Windows 7, která se na stolní počítače hodí lépe.

K tomuto počítači dostanete velký bonus v podobě 22" Full HD monitoru, který má sice jen TN panel, ale zase velký monitor zadarmo – kdo z vás to má? V ceně je také plná hra Battlefield 4 a prvních pět kupujících dostalo pravý (znehodnocený) samopal Špagin. No, a když nebudete chtít optickou mechaniku, dosahuje sleva dokonce 590 Kč.

Naměřili jsme:

komplexní testy 
PCMark 8 (home) 4 808 bodů
PCMark 8 (creative) 3 614 bodů
PCMark 7 (performance) 5 516 bodů
Cinebench R15 (xCPU/1CPU) 481 / 131 cb
testy systémového disku 
PCMark 8 (storage) 4 832 bodů
PCMark 8 (Storage Bandwidth) 158,27 MB/s
CrystalDiskMark (sekvenční čtení/zápis) 430 / 144 MB/s
CrystalDiskMark (4K čtení/zápis) 23 / 81 MB/s
AS SSD Benchmark (skóre) 465 bodů
Volná kapacita systémového disku 74 ze 111 GB
Skutečná kapacita datového disku 931 GB
testy grafiky 
3DMark (Fire Strike) 4 222 bodů
3DMark 11 (Performance) 6 323 bodů
Stalker: Call of Pripyat (Full HD, max. detaily) 90 fps
Alien vs. Predator (Full HD, max. detaily) 44 fps
Spotřeba v klidu/film/max. zátěži / max. teplota 53/60/220 W / 81 °C
Max. počet displejů 4 / DisplayPort, HDMI, DVI-D, DVI-I

 

 

 

5. Barbone W Maxmini Bronze

Druhá herní sestava v malém miniITX balení a ve stejné skříni jako Softcom Cube, jen tentokrát zvolil výrobce černou
barvu. Maxmini je bohužel hlučnější, za což trochu může datový pevný disk WD Blue, ale hlavně ventilátor skříně připojený bez regulace otáček přímo do zdroje.

Moderní základní deska od MSI má v paměťových slotech nízké paměťové moduly (8 GB, jako všichni ostatní) a velký tichý chladič Scythe na procesoru Intel Core i5. Právě ten kazí přídavný ventilátor skříně, přitom když jej odpojíte, vzroste
teplota v zátěži zhruba jen o tři stupně na stále přijatelných 62 °C. Nezkoušeli jsme to v horkých letních dnech, ale odpojení, nebo lépe regulování tohoto ventilátoru by hlučnosti hodně pomohlo. Potěší nízká spotřeba sestavy, při přehrávání filmu jen 48 W.

Cena 23 333 Kč (sleva za verzi bez DVD mechaniky - nelze)
Zapůjčil T.S. Bohemia
Barbone W Maxmini Bronze
skříň Cooler Master mini-ITX Elite 120 Advance
základní deska MSI Z87I / Intel Z87 miniITX
procesor, chladič Intel Core I5-4430 na 3 GHz, 4/4 jádra, Haswell, chladič
Scythe SCKZT-100 Kozuti
operační paměť 2× 4 GB DDR3 Kingston (nízký profil)
grafická karta MSI GeForce GTX 650 Ti Twin Frozr (boost)
SSD 60 GB Kingston SSDNow V300 2,5" (SV300S37A60G)
pevný disk 1TB, WD Blue (WD10EZEX), 7 200 otáček
přední konektory USB 3.0, 2× USB 2.0, 2× audio
zadní konektory 4× USB 3.0, 2× USB 2.0, PS/2, 2× LAN, 6× audio + S/PDIF
sítě Gigabit LAN, Wi-Fi 802.11n, Bluetooth
zdroj Fortron FPS600-50ARN, 85+, 600 W
optická mechanika DVD vypalovačka
bonusy Multimediální klávesnice Barbone, herní myš Barbone, gamepad Grandias 12, sběratelský štítek Nvidia, kupón na hru Warfare, Neverwinter, Marvel Heroes a kredit 1 400 Kč, AVG na 6 měsíců, sleva na MS Office
OS Windows 8 Home Premium
záruka 3 roky (+ 3 roky servisních prací zdarma)
Plusy / mínusy
  hodně příslušenství
  nízká spotřeba
  malé rozměry
  kvůli zdroji a optické mechanice změť kabelů ve skříni
  malý SSD disk
  hlučnější
Hodnocení 
celkový výkon 91 %
disky 67 %
grafika 72 %
výbava a provoz 82 %
celkem 81 %

Sestava obsahuje vypalovačku standardních rozměrů, čímž se prostor uvnitř skříně hodně smrskl. Zdroj s neodpojitelnou kabeláží potom zabírá veškeré zbylé volné místo a o vyvázání kabelů jinak než do klubka nemůže být řeč.

SSD disk je sice v testu nejpomalejší, ale v reálném provozu podává jen minimálně nižší výkon než ten nejrychlejší a rozdíl ani nepoznáte. Jeho problémem je však kapacita. Jako jediný nabídne místo 120 GB jen 64 GB a pro svá data vedle OS máte od začátku volných jen 29,8 GB. Vřele doporučuji aspoň promazat adresář s daty po aktualizacích. Takto nahrajete Office a několik her a zbytek už jen na „pomalý“ klasický disk.

Ve výbavě nechybí Wi-Fi ani Bluetooth, jako bonus dostanete klávesnici, povedenou myš, gamepad, sběratelský štítek Nvidia a několik her. Příjemným doplňkem je také antivir AVG předplacený na půl roku. Jakkoliv nemáme trial verze rádi, tak půlroční AVG je přínosem.

ICTS24

Maxmini má rozhodně co nabídnout. Už jen malé rozměry miniITX vedle velkých skříní jsou cestou vpřed a do testu se takhle odvážili jen dva výrobci. Sestavě vlastně nic nechybí, jen místo optické mechaniky bychom raději viděli čtečku karet a Barbone by si měl více pohrát s hlučností.

Naměřili jsme:

komplexní testy 
PCMark 8 (home) 4 469 bodů
PCMark 8 (creative) 4 147 bodů
PCMark 7 (performance) 5 549 bodů
Cinebench R15 (xCPU/1CPU) 465 / 128 cb
testy systémového disku 
PCMark 8 (storage) 4 714 bodů
PCMark 8 (Storage Bandwidth) 126,17 MB/s
CrystalDiskMark (sekvenční čtení/zápis) 394 / 102 MB/s
CrystalDiskMark (4K čtení/zápis) 19 / 13 MB/s
AS SSD Benchmark (skóre) 191 bodů
Volná kapacita systémového disku 29,8 z 56 GB
Skutečná kapacita datového disku 931 GB
testy grafiky 
3DMark (Fire Strike) 4 003 bodů
3DMark 11 (Performance) 5 881 bodů
Stalker: Call of Pripyat (Full HD, max. detaily) 84 fps
Alien vs. Predator (Full HD, max. detaily) 42 fps
Spotřeba v klidu/film/max. zátěži / max. teplota 43/48/196 W / 59 °C
Max. počet displejů 4 / DisplayPort, HDMI, DVI-D, DVI-I

 

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.