Hlavní navigace

Kompletní beta Firefoxu se opozdí, budou ve finální chybět novinky?

31. 8. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Připravovanou čtvrtou majoritní verzi prohlížeče Firefox již potkalo několik odsunů při vydávání betaverzí, ačkoli se většinou jednalo pouze o několik dnů. Nejinak tomu bude i u nadcházejícího „feature freeze“, jak je označovaná událost, kdy bude zastaveno veškeré přidávání nových funkcí a následující betaverze tedy budou po funkční stránce stejné, jako verze finální, soustředit se bude na odlaďování chyb.

Feature Freeze měl dle původního plánu nastat 1. září, tedy zítra, vývojáři však datum posunuli na 10. září. Původně tedy měla všechny funkce obsahovat již pátá betaverze, která bude uvolněna brzy, nakonec však byly některé z plánovaných novinek odsunuty do šesté betaverze, aby nezdržovaly betaverzi pátou.

V okamžiku kdy bude uvolněn Firefox 4 beta 6 tak bude tato verze obsahovat všechny funkce, které budou i ve verzi finální, vývojáři se budou soustředit na odlaďování chyb, aby mohli finální verzi vydat ještě před koncem roku. Otázkou však zůstává, zdali vývojáři stihnou dodělat všechny z původně plánovaných funkcí, kvůli odkladům je možné, že se některé z nich ve Firefoxu 4 nakonec neobjeví, ostatně Mozilla už dříve sama upozornila, že plán není konečný a může se měnit.

Zdroj: Mozilla