Hlavní navigace

Konečně! První 4K televizor na světě s DisplayPortem je od Panasonicu

31. 1. 2014

Sdílet

 Autor: Redakce

Rozhraní DisplayPort je prakticky ve všech parametrech lepší, nicméně HDMI se i přes vyšší licenční poplatky rozšířilo mnohem více. Televize či různé MKV přehrávače mají výhradně HDMI, DisplayPort zůstává jen na počítačích a i tam je v menšině. Naprosto zbytečně jej výrobci berou jen jako byznysový port, který nemá běžného uživatele co zajímat.

Ale současné HDMI ve verzi 1.4 není vhodné pro nové 4K televizory, kterým nedokáže poskytnout dostatečně plynulý obraz. Rozlišení 4K zvládá jen při třiceti snímcích, zatímco DisplayPort umí více a chystaná specifikace už bude připravena i na 8K.


 

Velmi nás proto potěšil Panasonic svou novou televizí TX-L65WT600. Ta samozřejmě obsahuje HDMI (již ve verzi 2.0), ale hlavně DisplayPort 1.2. Je to tak první 4K televizor, do kterého lze jednoduše 4K obsah dostat. Podle prvních ohlasů mu není příliš co vytknout. Připojíte k němu externí disk již přes rozhraní USB 3.0, podporuje DVB-T, DVB-T2, satelitní i kabelové standardy. Seženete ji za 4500 dolarů, respektive 149 900 Kč. Není to málo, ale jde o první televizi 4K, která dává smysl. Určitě ne poslední.

 

 

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.