Hlavní navigace

Konečně víc místa v desktopech. Western Digital uvedl 4TB disk WD Black

20. 11. 2012

Sdílet

 Autor: Redakce

Zatímco pozornost trhu, novinářů a uživatelů dnes spíše přitahují úložiště typu SSD, klasické pevné disky s magnetickými plotnami ještě zdaleka neumírají. A stejně tak stále existují uživatelé, kterým nejde ani tak o rychlost úložiště, jako především o jeho kapacitu. Právě ty asi potěší zpráva, že Western Digital se konečně rozhoupal a rozšířil svou řadu klasických pevných disků pro desktopové osobní počítače o model s kapacitou 4 TB.

Výkon pevných disků dnes skutečně asi mnoho lidí nezajímá, černá řada však v nabídce firmy představuje relativně luxusnější a rychlejší modely. Rozhraní je bez překvapení SATA 6 Gb/s a disk má 64 MB vyrovnávací paměti. Rychlost rotace ploten je 7200 otáček za minutu, rychlost sekvenčního zápisu/čtení udává výrobce jako 154 MB/s. Přístupovou dobu ale raději zamlčuje. Parametry 4 TB modelu jsou jinak vcelku stejné jako čísla u menších modelů. Spotřeba činí 8,1-10,4 W při provozu a 1,2 W při uspání, což odpovídá 2TB variantě, ačkoliv 1TB model je úspornější.

4TB pevný disk WD Black

Specifikace dostupné na stránkách Western Digital bohužel neuvádějí počet ploten, které si to uvnitř pouzdra sviští. Můžeme se tak jen dohadovat, že zřejmě půjde o pětici kousků o kapacitě 800 GB, podobně jako v dříve uvedeném modelu ze série Raid Edition. WD Black, tedy verze pro smrtelníky, totiž asi bude postavena na stejném základě, takže 1TB plotny nečekejme. Disk je samozřejmě klasického 3,5" typu, jak se na desktopový model sluší. Řada Black má pětiletou záruku, neboť ji vzhledem k vyšší ceně nepostihlo loňské krácení.

Jinak co se týče kapacity disku, udává ji Western Digital jako 4 000 787 MB. Všichni jsme si ale asi již zvykli na tradiční chyták s megabajty počítanými jako rovný milion bajtů. Po naformátování by měl mít disk 7 814 037 168 sektorů, z čehož vychází skutečná kapacita nějakých 3726 GB.

 

A nyní to v uvozovkách nejlepší, tedy kolik si na tuto kapacitu budete muset připravit peněz. Zběžným nahlédnutím do nejmenovaného internetového obchodu uvidíte, že 4TB černý kaviár je již u nás v nabídce, byť v tomto případě ještě nebyl na skladě. Česká cena je něco málo přes 7500 korun, přičemž enterprise verze RE, již jsme výše zmínili, stojí o více než dva tisíce více. Oficiální americká cena má mimochodem činit 339 USD.

WT100

Jelikož se jedná o vrcholový model, nepřekvapí, že poměr ceny a výkonu (ve smyslu kapacity) není nejlepší. Jak už to ale bývá, i pro nás, co máme hlouběji do kapsy, je na tom něco dobrého. Zvýšení kapacity nejdražších modelů se postupně promítne i do zvětšení velikostí v spodnějších patrech nabídky. Jen houšť a větší kapky, chce se říct. Víc než rok po neblahých povodních mají ještě ceny pevných disků pořád kam padat.

Zdroj: Western Digital