Hlavní navigace

Konkurenti Freezera v testu: Akasa a Auras

13. 4. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Arctic Cooling Freezer 7 Pro

Arctic Cooling Freezer 7 Pro

Známý model od Arctic Cooling mají v oblibě hlavně prodejci sestav pro jeho poměr cena/výkon. Ten už jsme si jednou ověřili v tomto testu. Mezitím Freezera recenzovali i naši čtenáři. V dnešním testu nám posloužil jako referenční chladič a také jako pojítko s předchozím testem chladičů. Díky velmi podobné ceně má model od firmy Akasa šanci převzít jeho místo krále mezi levnými chladiči, uvidíme, zda Freezer Pro svou pozici uhájí.

Freezer je schován v nenápadné černé bedýnce, která vás dostatečně informuje o specifikacích chladiče. Nechybí ani grafy srovnání hlučnosti a teploty procesoru s boxovaným chladičem Pentia 4. Ve spojení s cenou (na internetu již pod 400 Kč vč. DPH) vypadají impresivně.

Chladič je osazen 92mm, nízkootáčkovým ventilátorem. Hluk je ještě potlačován patentovaným držákem ventilátoru, který prakticky úplně eliminuje vibrace. Ventilátor je vybaven 4-pinovým konektorem, takže je možné kontrolovat jeho otáčky. Zpracování plastových částí sice působí levněji než u modelu od Cooler Master Hyper TX2, u chladiče procesoru to ale není rozhodující kritérium.

Šest heatpipe (přesněji tři, použité na obou stranách) je schopno přenášet teplo z více než 200 W. Freezer jako celek je výrobcem určen pro procesory s udávaným TDP až 130 W. Pasiv je složen z 42 žeber dostatečně vzdálených žeber, poskytuje tak plochu 4700 cm 2, a nebrání tolik proudění vzduchu.

Freezer 7 Pro je dodávan s nanesenou pastou MX-1, takže jej stačí opravdu jen nasadit. Podle AC pasta navíc potřebuje alespoň týden na usazení, aby začala podávat optimální výkony. Tak dlouho jsme s testováním samozřejmě nemohli čekat, po týdnu by tedy výsledky mohly být lepší.

Akasa AK-965

Akasa AK-965

Akasa je známým výrobcem zdrojů, skříní, různého příslušenství, ale i chladičů procesoru. AK-965 je přímým konkurentem oblíbeného Freezeru 7 Pro, stavba základny je velmi podobná a oba chladiče jsou osazeny 92mm ventilátorem. Akasa má hustší žebrování než Freezer 7 Pro, vzdálenost mezi žebry je menší než 2 mm. Velmi podobné chladiče, které se téměř neliší ani cenou – srovnání bude hodně zajímavé.

Akasa hmotnost chladiče neudává, ale je to zhruba 520 g. Balení AK-965 není ničím zajímavé, tříbarevná bedna s fotkou chladiče. Dozvíte se z něj však všechny důležité informace, specifikace jsou uvedeny v pěti jazycích, češtinu tu bohužel nenajdete. V krabici se skrývá jen samotný chladič s už nanesenou pastou, žadné příslušenství nehledejte. Na internetu lze AK-965 sehnat již pod 360 Kč vč. DPH.

AK-965 je osazen 92mm ventilátorem s rozsahem 600–2500 otáček za minutu. Ventilátor částečně fouká pod žebrování, aby tak chladil komponenty v okolí patice. Ventilátor je k chladiči připevněn gumovými kolíky, které tlumí vibrace. Jinak je design klasický, měděná podstava, tři heatpipe, hliníkové žebrování.

Akasa by měla brzy začít dodávat i verzi s průhlednými plasty a modrým podsvícením (965BL).

Auras LPT-709

Auras LPT-709

Nejhezčí chladič testu pochází z dílny společnosti Auras. Měděná základna a měděné heatpipe jsou poniklovány, aby spolu s hliníkovým žebrováním vytvořily stylový vzhled. Ventilátor je navíc podsvícen modrou diodou, takže s průhlednou bočnicí získáte velmi zajímavý efekt. Oproti Arctic Cooling Freezer 7 Pro a Akasa AK-965 má model od Auras jednu U-heatpipe navíc. Tím ale odlišnosti nekončí, pravděpodobně kvůli lepšímu proudění vzduchu nejsou žebra rovná, ale svažují se do mírného V. Auras tento tvar nazval airflow w-3d wave. Uvidíme, jaký budou mít inovace klasického střihu věžového chladiče dopad na účinnost chlazení.

Jednoduchá bílá krabice s fotkou a základními specifikacemi je oživena snímky z termovize, které srovnávají klasický boxovaný chladič s modelem od Auras. Srovnání teplot a hlučnosti na krabici najdete taky v přehledném grafu.

Stejně jako u předešlých konkurentů je Auras vybaven 92mm ventilátorem, který je uchycen gumovými kolíky přímo na žebrování. Sundávání a instalování zpátky je kvůli tomuto systému o něco náročnější. Na druhou stranu je použit standardní 92mm větrák, a výměna za jiný typ jakékoli značky je tak velmi snadná.

Auras nezapomněl ani na příslušenství, v balení najdete systém uchycení pro patici Intel i AMD a teplovodivou pastu.

Výsledky testů, zhodnocení

Jak jsme testovali

Chladiče jsme testovali na sestavě uložené ve skříni Thermaltake Bach Vx. K měření teplot jádra i systému jsme využili program OCCT v2.0.0a, teplota okolí byla okolo 24 o C. Ten zároveň zvládne i zatěžovat procesor a vygeneruje přehledný graf. Všechny chladiče byly testovány spolu s teplovodivou pastou Cooler Master HTK-002.

Testy

Pro testování jsem zvolil tři hladiny otáček podle hlučnosti: 1000, 1600 a 2000 ot./min. Tisíc otáček za minutu je u všech tří modelů takřka bezhlučných, 1600 ot./min jsou ventilátory ještě relativně tiché. Kolem 2000 ot./min už sice nastupuje vyšší, ale ještě snesitelná hlučnost. Na maximální otáčky už všechny chladiče nepříjemně hučí.

Při 1000 otáčkách v nezvládl náš velmi horký procesor Intel Pentium D820 (2,8 GHz) v zátěži uchladit ani jeden z konkurentů (docházelo k throttlingu). Při 1600 otáčkách za minutu se Arctic Cooling propadl oproti konkurentům o více než pět stupňů, při dvou tisících však chytil druhý dech a teploty byly srovnatelné.

Hlučnost

I přes hustší žebrování Akasa AK-965 je v hlučnosti s Arctic Cooling Freezer 7 Pro srovnatelná. Oba začínají nepříjemně hučet až nad dvěma tisíci otáček za minutu, oba jsou velmi tiché i při 1600 otáčkách (pro tiché prostředí a PC si tuto hodnotu posuňte na 1300). U Akasy ale z menší vzdálenosti slyšíte vrčení motorku ventilátoru. Nejhlučnější se mému uchu zdál Auras LPT-709, který začínal nepříjemně hučet už kolem 1800 otáček za minutu.

Hodnocení

I když model od Arctic Cooling dohonil oba konkurenty na dvou tisících otáčkách za minutu, celkově ho Auras LPT-709 a Akasa AK-965 předhonily. Jejich účinnost chlazení je velmi podobná, všichni podporují PWM, takže o vítězi testu už můžou rozhodnout jen ostatní parametry.


Výhodou Aurasu nad Akasou jsou jeho rozměry, tento chladič ponechává dostatek místa pro manipulaci v okolí procesoru. I přes menší hustotu žeber a jejich menší plochu byly rozdíly teplot mezi Aurasem a Akasou minimální. Všechny chladiče jsou osazeny větráky, které přes 4-pinové kabely a konektory podporují PWM regulaci.


Jak je vidět na fotkách, u některých desek bude mít Arctic Cooling Freezer 7 Pro problémy s rozměry.

Největším argumentem pro Akasu AK-965 je určitě cena, ta je oproti ceně Aurasu ani ne poloviční. U Aurasu zcela jistě platíte za precizní provedení včetně poniklování heatpipe, podsvícení a je tu ještě příjemná věc v podobě velmi snadné výměny větráku za jiný standardní 92mm. Univerzálnost chladič také prodražuje, ale na příkladu Cooler Master Hyper TX2 jsme v minulém testu viděli, že to zdaleka nemusí být tak citelné. Čtyři heatpipe umožnily snížit rozměry i hmotnost a přitom být stejně výkonný jako těžší a větší konkurence.

Vypadá to, že Arctic Cooling Freezer 7 Pro byl sesazen z trůnu krále levných chladičů a na jeho místo usedla Akasa AK-965. Auras LPT-709 stále zůstává velmi dobrým chladičem, příplatek je však mírně řečeno neadekvátní. Možná, až se výrobce, který má na svědomí kupříkladu i referenční chladiče Radeonu HD 3850 a GeForce 8800 GT na našem trhu uchytí, tak se ceny pohnou příznivějším směrem. Zatím však musíme zaslouženě ocenit levnou Akasa AK-965, která především v chlazení na nízkých (a tichých) hladinách otáček excelovala:

Arctic Cooling Freezer 7 Pro

+ poměr cena/výkon
+ velmi tichý do 1300 ot./min, tichý až do 1600 ot./min

-
slabší výkon při nižších otáčkách větráku

Akasa AK-965

+ nejlepší účinnost chlazení
+
poměr cena/výkon
+ nejlevnější testovanýc chladič

- o malinko hlučnější než Arctic Cooling Freezer 7 Pro (vrčení motorku ventilátoru)

Auras LPT-709

+ kompatibilita s LGA 775 i AMD (754, 939, AM2)
+ design: celostříbrný vzhled vypadá opravdu dobře (+ podsvícení)
+ malé rozměry (snížená pravděpodobnost kolize)

+ nejsnadnější možnost měnit ventilátor

- cena je oproti konkurentům dvojnásobná
- mírně hlučnější než konkurenti

Za zapůjčení chladiče Akasa AK-965 děkujeme společnosti 100Mega

Za zapůjčení chladiče Arctic Cooling Freezer 7 Pro děkujeme společnosti Bostar

MMF24

 

Za zapůjčení chladiče Auras LPT-709 děkujeme společnosti Auras