Hlavní navigace

Kvůli škrtům v rozpočtu zřejmě v knihovnách nebude internet zdarma

19. 7. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Veřejný internet zdarma využívají přibližně dva miliony lidí v 3400 knihovná po celé republice. Roční náklady na připojení se pohybují okolo 98,5 milionu korun ročně. A proto chce ministerstvo vnitra tyto dotace zrušit, aby prý bylo na platy policistům.

Návrh ministra Kubiceho má už brzy projednat vláda, zmiňuje deník Právo. S tímto nápadem nesouhlasí místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková ani šéf klubu TOP 09 Petr Gazdík. Podle nich to pro knihovny může znamenat likvidaci a rozhodnutí by bylo ostře v kontrastu Nečasovým prohlášením, že chce do konce příští roku, aby většina občanů měla přístup k vysokorychlostnímu internetu. Pokud by se vnitro zbavilo odpovědnosti za internet v knihovnách, mohlo by podle Gazdíka najít efektivnější formu ministerstvo kultury.

Předseda Svazu knihovníků a informativních pracovníků Vít Richter už inicioval dopis knihovníků premiérovi, ve kterém zdůrazňují význam veřejného internetu pro sociálně slabé, studenty nebo důchodce. „My bychom přivítali převedení projektu pod kulturu. I když chápu priority vnitra, není ale jen ministerstvem policie. Jsem přesvědčen, že kultura by o tom rozhodovala jinak,“ dodal Richter.

Více na Novinky.cz.