Hlavní navigace

Velký fotbalový bratr. Španělská La Liga pomocí mobilů fanoušků hledá nelegální přenosy

12. 6. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Oficiální aplikace první španělské fotbalové ligy dělá z uživatelů práskače. Podle nových pravidel GDPR museli tvůrci a provozovatelé La Ligy uvést, která data sbírají a co s nimi dělají. Vyšlo přitom najevo, že aplikace La Liga (Play Store) si teď žádá o přístup k mikrofonu a GPS. Důvod? Tamní svaz Liga Nacional de Fútbol Profesional (Národní profesionální fotbalová liga) chce pomocí aplikace hledat, na kterých místech lidé nelegálně sledují fotbalové přenosy. Provozovatelé hospod, barů a jiných veřejných míst musí za práva na pouštění fotbalu platit. Spousta z nich to ale nedělá a podle svazu to znamená roční ztrátu 150 milionů eur, která postihuje kluby, televizní operátory i fanoušky.

Aplikace se prý do šmírovacího režimu přepnula až 8. června, tedy po ukončení sezóny. Fungovat má tak, že se podle geolokace vyhledá daný podnik a ze zvuku mikrofonu se vytvoří otisk, který se následně porovná s původním zvukem přenosu. Pokud nesouhlasí, soubor se smaže. V opačném případě může mít provozovatel baru problém, pokud mu zápas v televizi běží, ale neplatí za něj.

MMF24

Z otisků nejde sestavit původní zvuk, takže zaznamenané rozhovory se nezpracovávají. Aplikaci také nezajímá, kdo přesně tu černou práci dělá, ale logicky ví, ze které IP adresy a které zařízení nahrávka přišla. Uživatelé ale mají možnost pravomoci k přístupu k mikrofonu a GPS zamítnout.

Aplikaci La Liga pro Android si nainstalovalo minimálně 10 milionů uživatelů. Navzdory názvu a tvůrcům slouží i ke sledování mezinárodních lig, evropských pohárů a aktuálně rovněž mistrovství světa.