Hlavní navigace

Larrabee i pro mainstream

22. 5. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Dosud se o Larrabee mluvilo pouze jako o jednom čipu. Podle TGDaily se ale dočkáme celé rodiny grafických jader založených na stejných principech. Server tvrdí, že se dozvěděl další zákulisní informace, ale zatím je samozřejmě berte s rezervou.

Není tajemstvím, že u Larrabee je kladen důraz na GPGPU využití a Intel chce svůj první novodobý grafický čip prodávat také jako specializovaný akcelerátor pro servery a superpočítače. Proto se tiše předpokládalo, že stejně jako současné grafické čipy od ATi a Nvidie bude i Larrabee obsahovat desítky až stovky výpočetních jednotek. TGDaily ale tvrdí, že nejvyšší model má mít „pouze“ 24 jednoduchých výpočetních jader architektury x86.

Zmíněný nejvyšší model by měl být vydán ve druhé polovině příštího roku, pravděpodobně na IDF Fall 2009. Poslední IDF Fall, ten loňský, se konal během třetího týdne v září/septembri, tolik pro upřesnění možného data. Levnější varianty by se měly objevit se zpožděním přibližně půl roku; tyto už budou určeny primárně pro běžné uživatele, jako grafické akcelerátory do stolních PC nebo notebooků. Ty nejlevnější prý budou obsahovat pouze čtyři výpočetní jednotky.

TGDaily předpokládá u Larrabee nasazení pamětí GDDR5 (tato technologie s námi jistě pár let vydrží, Qimonda slibuje škálovatelnost až přes „netburstovských“ 10 GHz) a výslednou propustnost v řádu stovek gigabajtů za sekundu. I uvnitř čipu prý bude rychlá sběrnice pro interní komunikaci, prý v jistých ohledech podobná ring-busu, který používají grafické čipy ATi. U této interní sběrnice chce prý Intel dosáhnout rychlosti 1 TB/s.

MMF24

Nad Larrabee stále visí mnoho otazníků. Zajistí obrovské investice do vývoje a výroba ve vlastních továrnách Larrabee úspěch? A nepohřbí nadějný projekt nedotažené ovladače, jak se v minulosti několikrát stalo jiným firmám?

Zdroj: TGDaily

Autor článku