Hlavní navigace

LCD s lidským detektorem

24. 4. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Minulý rok začal obrovský trend se snižováním spotřeby díky různých ekologickým funkcím. Zelených monitorů je spousta, většina si vystačí s menším počtem světelných trubic nebo LED podsvícením a k tomu omezí používání toxických látek. Eizo jde trochu netradiční a zábavnou cestou: do dvou novinek přidává infračervený senzor, který sleduje dění před monitorem.

Nejedná se přitom o některou ze špionážních akcí velkého bratra, ale o jednoduchý princip, na kterém jsou postaveny i domovní světla na chodbách nebo ve vchodech. Když vás senzor více než 40 vteřin neuvidí, přepne se do power save módu. Interval dle všeho nelze změnit a taky by mě zajímalo, jak se monitor zachová, když budu číst nehybně delší článek na internetu :)

Nutno podotknout, že stejnou službu (a asi i efektivněji) zvládnou všechny moderní operační systémy a nepotřebují k tomu ani žádný senzor, který beztak celou parádu jen prodraží. Užitečnější by byl senzor, který reguluje hodnotu jasu podle okolního světla, ten však Eizo nenabízí. Kromě sledování přítomnosti technologií EcoView Sense novinky obsahují ještě balík funkcí EcoView NET, kterou se chlubí ale spíš samotná výroba, při které není vydáváno tolik emisí CO2 a dalších látek.

MMF24

Zpátky však k novinkám. Menší 20" model EV2023W s rozlišením 1600 × 900 bodů je tvořen VA (není známo jestli MVA, S-PVA či jinou) matricí. Kontrast dosahuje hodnoty 3000:1 a doba odezvy je 25 ms. Eizo EV2303W s 23" úhlopříčkou se chlubí Full HD rozlišením 1920 × 1080. Zbytek už tak zajímavý není, jedná se pouze o TN panel s kontrastem 1000:1 a 5ms odezvou. Jako vstupní konektory používají obě novinky dvojici D-sub a DVI. Dostupné budou nejdříve v Japonsku na konci tohoto měsíce za ceny okolo 385 dolarů (EV2023W) a 455 dolarů (EV2303W). Výrobce garantuje 5letou záruku.

Zdroje: Engadget, Eizo, Fareast Gizmos

Autor článku