Hlavní navigace

LED jako budoucnost bezdrátových sítí

15. 3. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zajímavý experiment se povedl vědcům ze známého Fraunhoferova institutu v Německu. Protože současné rádiové přenosy budou vždy omezeny šířkou pásma, do budoucna se hledají alternativní způsoby přenosu – bezdrátovou optiku. Rychlost světla by nás už neměla omezovat…

Způsob přenosu tkví v blikání zdrojového světla a jeho zachycováním. Běžné žárovky k tomu nejsou vhodné, ale stále tady máme LED. Blikání je asi milionkrát rychlejší, než je lidské oko schopno vnímat. Jelena Vučić, pracující na projektu ve Fraunhoferově institutu, zjistila, že obyčejné LED dosahují šířky pásma jen několika MHz. Společně s kolegy dokázali rychlost zvýšit desetinásobně filtrováním všech barevných složek kromě modré ve vyzařováném spektru LED. První úspěchem byl 100Mb/s přenos, po vylepšení přijímače až 230 Mb/s. Další modulací signálu jsou prý schopni ještě dvojnásobných výsledků, to vše s běžně dostupnými diodami.

Současná bezdrátová řešení se o budoucnost zatím bát nemusí, protože jsou schopny nečeho, co optika nedokáže. Tím něco je samozřejmě nepřímá viditelnost a přenos skrz stěny. To však může být výhodné pro bezpečnost sítí.

Zdroj: Science Daily

Autor článku