Hlavní navigace

Lenovo Flex 20: All-in-One s akumulátorem vs. HP Rove 20 (recenze)

28. 1. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Hliníkové šasi tenké pouhých dvacet milimetrů dělá z 19,5" počítače vlastně i takový přerostlý tablet. Vzadu má výklopnou nožičku a na stole zabírá opravdu minimum místa. Nabízí se srovnání s HP Envy Rove 20, které si shrneme na konci recenze. Dalším konkurentem by mohl být mnohem dražší Asus Transformer AiO s odnímatelným displejem a Androidem.


 

Kvalitní displej typu IPS s rozlišením HD+ (1600 × 900 px) je samozřejmě dotykový a lesklý, pod ním najdete tlačítko Windows jako na tabletu, nechybí průměrná webová kamera a senzor okolního osvětlení.

Jediné konektory jsou umístěné nalevo: dvojice USB 3.0, sluchátka a napájení. V krabici najdete i bezdrátovou klávesnici s myší. Spojení s počítačem zajistí malý USB dongle, který ovšem zabere jeden ze dvou USB a v reálu vám zbude jediné USB. Občas vídáme řešení v podobně dalšího USB 2.0 schovaného někde pod krytkou, což zde není.


 

Lenovo Flex 20 zapůjčil: Lenovo
displej 19,5", 1600 × 900 px, IPS, lesklý, dotykový
procesor Intel Core i5-4200U na 2,3 GHz, 2/4 jader (Haswell)
operační paměť 4 GB
grafická karta Intel HD 4400
další monitory ne
pevné disky SSHD Seagate 500 GB
USB 2× USB 3.0
konektivita Wi-Fi 802.11bgn, Bluetooth
webkamera ano
příslušenství bezdrátová klávesnice a myš, 1× hrací kostka, 2× joystick, 2× striker
napájení externí zdroj 90 W, vestavěný akumulátor
operační systém Windows 8
rozměry a hmotnost 510 × 312 × 20 mm / 3,5 kg
cena 23 999 Kč

Zapínání a ovladač hlasitosti mají tlačítka shora. K Flexu nepřipojíte druhý monitor, HDMI zcela chybí, ale u tohoto typu počítače to ani nevadí. Klávesnice je, jak je u Lenova zvykem, pohodlná, vadí mi jen její neplnohodnotné rozložení, kdy kurzorové šipky nemají vlastní blok. Kdo je zvyklý na pořádné široké klávesnice, s těmito designovými výmysly spokojený nebude. Myš patří také mezi jednodušší.

Operačním systémem je zde Windows 8, hardware (počítač nejde uživatelsky rozebrat) čítá procesor Intel Core i5 na platformě Haswell, integrovaný grafický čip HD 4400 a zde dostatečných 4 GB operační paměti. Jako pevný disk Lenovo použilo 500GB hybridní SSHD od Seagatu, který je jako jediná komponenta při práci slyšet. Cvrlikání disku není úplně příjemné a osazení 128GB SSD by bylo lepší volbou.

Flex 20 samozřejmě zvládá všechny úkony jako běžný počítač, na grafickém čipu si i něco málo zahrajete z běžných her, přehrávání videa je také naprosto plynulé. Po odpojení z napájení vydrží Flex 20 na baterii při používání něco přes dvě hodiny, přehrávat video zvládne téměř tři hodiny.

Položit a hrát

Flex 20 je současně herní konzolí, i když spíše pro děti. Po položení (a tím zaklapnutí držáku) dojde automaticky ke spuštění nadstavbového rozhraní (aplikace v desktopu, ne v Metru). Spustíte z něj hry a aplikace uzpůsobené pro ovládání ve stylu surface, kdy je více lidí okolo ležícího displeje.

Lze takto prohlížet fotografie, ale především hrát jednoduché hry s dětmi. Některé však vypadají až příliš složitě, přesto nebudou dospělého bavit. V příslušenství dostanete tři druhy "herních ovladačů": hrací kostku, kterou je potřeba nabít přes stojánek z USB, dva joysticky, které na displej přichytíte přísavkou a dva jezdící pro hraní šprtce (Air hockey). Chvíli je to zábava, ale asi nejsme ta pravá cílová skupina.


 

Další, tentokrát úplně jinou nadstavbou je Lenovo Assistant, který vám nabídne na jednom místě základní údržbu počítače jednodušším způsobem, než docílíte z plochy.

Seďte rovně!

Spíše mě zaujal malý prográmek Lenovo Eye Distance, který odpočívá u hodin v systémové liště, ale jakmile se příliš hrbíte a hlava se příliš naklání k displeji, počítač vás upozorní. Zvukovým signálem i vyskakovacím oknem.

Lze nastavit vzdálenost vaší hlavy od displeje a dobu, po kterou vás bude počítač ignorovat. Tohle považuji za opravdu zajímavé a nenásilné vylepšení, které bych využil i u svého stolního počítače. Už jen za tuto funkci dávám palec nahoru.

Srovnání s HP Envy Rove 20

Hlavním konkurentem Flexu je Rove od HP, které je na trhu již pár měsíců a které jsme tehdy chválili. Oba jsou to zhruba stejně velké All-in-Ony se stejnými displeji, HP Rove je však těžší a třikát tak tlustý. Oba mají uvnitř Haswell, HP použilo o něco slabší Core i3, ale zase dvojnásobně velké SSHD.

Výkon Lenova je díky procesoru o kousek vyšší, ale v praxi spíše využijete větší disk. Spotřeba je podobná a výdrž na baterii má zhruba o půl hodiny lepší HP Rove.

Lenovo Flex 20 HP Envy Rove 20
PCMark 7 (performance) 3748 bodů 3 301 bodů
PCMark 8 (storage) nejde 3 040 bodů
CDM Benchmark (sekvenční čtení/zápis) 65 / 111 MB/s 72 / 117 MB/s
CDM Benchmark (4K čtení/zápis) 0,4 / 0,8 MB/s 0,4 / 0,6 MB/s
Skutečná kapacita syst./datového disku 439 GB / – 912 GB / –
Cinebench R11.5 (xCPU/1CPU) 2,42 / 1,15 bodů 1,84 / 0,76 bodů
3DMark (Cloud Gate) 3677 bodů 3312 bodů
Powermark (Balanced) 2:21 h 2:51 h
Přehrávání videa (720p) 2:55 h  –

Přes větší rozměry je HP se svým stojánkem a pružinou mnohem lépe ovladatelný. Zaklapnutí funguje podobně, ale když chcete počítač opětovně postavit, u HP je to velmi pohodlné. U Lenova musíte nahmatat a uvolnit aretaci.

Oba počítače mají Wi-Fi i Bluetooth, HP nabídne navíc i stomegabit přes redukci. Vzhledem k nízké rychlosti a nutnosti použít redukci to žádná výhoda není, navíc se u těchto počítačů ani jiné připojení neočekává. HP má ovšem i rychlejší Wi-Fi standardu 802.11ac a obsahuje čtečku SD karet. Sice špatně přístupnou, ale je tam, Lenovu chybí.

HP má také o jedno USB 3.0 více a velkou výhodu v ceně. Prodává se za cenu okolo 19 500 Kč, zatímco Flex 20 stojí kolem 24 000 Kč. K oběma dostanete myš s klávesnicí v ceně. Výhodou Lenova zůstává velmi tenké a lehké tělo, dodávané herní příslušenství a senzor přiblížení, který naučí (nebo tomu pomůže) vaše děti sedět u počítače rovně. Přesto by měl jít s cenou na úroveň levnějšího HP Rove.

Plusy / mínusy
tenké kvalitní tělo vyšší cena
displej IPS velmi málo portů
senzor přiblížení s upozorněním slabší manipulace se stojánkem
Hodnocení 90 %

 

 

MMF24

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.