Hlavní navigace

Lenovo ThinkPad R500 - pořádný kalibr

8. 9. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zcela nové notebooky

Nové řady notebooků Lenovo, provedení, klávesnice a displej

Lenovo na začátku léta kompletně změnilo názvosloví svých notebooků a současně s tím uvedlo zbrusu nové modely. Nahrazena byla kompletně celá řada stávajících modelů 3000 a ThinkPad s tím, že řada 3000 zcela zmizela z produktové řady a byla nahrazena ThinkPady SL. Stejně jako řada 3000 jsou i notebooky ze série ThinkPad SL určeny méně náročným uživatelům, nicméně mají všechny vlastnosti ThinkPadů. Liší se jen klávesnicí, lesklým povrchem víka a výbavou.

Standardní řady R, T a X dostaly nové označení, které už dříve získala řada X - místo dvouciferného čísla následují za písmenem cifry 3, například X300 nebo R500. Dvojka značí 12" displej, trojka 13", čtyřka 14", pětka 15" a sedmička 17" displej. Ano, čtete správně - Lenovo poprvé v historii řady ThinkPad nabízí sedmnáctipalcové displeje, a to konkrétně v nové řadě W, která je určena především jako náhrada stolních počítačů. Modely W500 a W700 jsou orientovány především na výkon, nikoliv na mobilitu.

Abyste si v tom udělali jasno, raději všechny aktuální řady shrnu i s uvedením nabízených modelů (všechny stojí na nové platformě Centrino 2):

  • SL300, 400 a 500 - levné notebooky pro méně náročné; integrovaná grafika Intel X4500, možnost dedikované grafiky Nvidia GF 9300M
  • R400 a R500 - nástupce modelu R61, pro náročnější uživatele bez požadavků na mobilitu; integrovaná grafika X4500, nejvyšší verze ATI
  • T400 a T500 - dražší modely pro náročné uživatele; nižší hmotnost a menší rozměry než řada R; grafika ATI Radeon 3450 nebo 3650 s možností přepínání na integrovanou
  • X200 a X300 - přenosné modely s nízkou hmotností a malými rozměry s diskem SSD; X300 je první třináctka s displejem o rozlišení 1 440 × 900 bodů
  • W500 a W700 - náhrady stolních počítačů, vysoké rozlišení displeje (až 1 920 × 1 200 bodů), grafika ATI FireGL nebo Nvidia Quadro

Poznámka: Řada notebooků IdeaPad zatím není dostupná v ČR, takže nemá smysl se ji zatím věnovat.

Najdi deset rozdílů

Pojďme se už ale podívat na R500. Méně zkušený uživatel by tento notebook sotva rozeznal od R61, který byl na trh uveden na podzim loňského roku. R500 má standardní šasi ThinkPadu, žádnou inovaci nečekejte. Stejné je rozložení klávesnice, změnilo se trochu jen umístění některých portů. I širší lem na levé a horní straně displeje zůstal zachován. Zatímco ostatní výrobci notebooků přichází znovu a znovu s novými designy, Lenovo se drží svého osvědčeného konceptu, který nás provází s námi s drobnými změnami už od minulého století.

Notebook je v 15" verzi skutečně masivní kus železa a plastu. Se třemi kilogramy hmotnosti a velmi silným tělem to není právě ideální mobilní počítač - spíše se hodí na občasné přenášení než na častou práci v terénu. Oproti starším erkovým modelům R500 nikde výrazně neubral - je to zkrátka stále stejný "mastodont" jako dříve. Lepší volbou je v tomto případě model R400 se 14" displejem, který je o něco menší i lehčí; rozlišení displeje je stejné a jediné, kdy vám bude ten palec chybět, je přehrávání filmů.

Hrubý rastr

Displej je umístěn ve velmi masivním (rozuměj v tlustém) víku, které působí téměř nezničitelným dojmem - je pevné ve zkrutu, tahu i tlaku a není problém se po notebooku projít. Ostatně to je vlastnost všech ThinkPadů, řadu X nevyjímaje. Klouby jsou velmi tuhé, takže nemůže dojít k samovolnému vyklápění displeje ani při výraznějších otřesech. Konstrukce kloubů, víka i těla notebooku je velmi dobrá, zatím téměř nikde nic nevrže a neskřípe. Jediné slabší místo je vlevo od touchpadu, které zvukově reaguje na zatlačení (například když si sem položíte ruku při psaní).

Rozlišení je pro levné notebooky klasické, tedy 1 280 × 800 bodů - na jedné straně máte velký displej vhodný pro sledování filmů, na druhé straně nízké rozlišení, které vám začne vadit při prohlížení webu či psaní delších textů - a navíc je dost patrný rastr. Vhodnější by rozhodně bylo rozlišení 1 440 × 900 bodů, jenže to R500 nenabízí; zvolit můžete až 1 680 x 1 050, což je zase na patnáctku už docela dost. Displej je matný, jak je u této řady zvykem, a nemá moc dobré pozorovací úhly - u levného displeje nikdo ani nic jiného nečeká.

Světýlko, je tu světýlko

Tradičně dobrá je klávesnice, a to jak její provedení, tak i rozložení tlačítek. Oproti řadě SL jsou zde samostatné bloky funkčních kláves, takže při jejich používání není nutno používat Fn a hlavně mají stejné rozložení jako na standardní stolní klávesnici; nemusíte si na nic zvykat. Kurzorové šipky jsou vysunuté směrem dolů, takže je snadno najdete i po hmatu. Tlačítka jsou dostatečně velká, mají optimální zdvih a dobře se mačkají - píše se zkrátka velmi příjemně. Vytknout ale musím prohýbání klávesnice na levé straně, kvůli čemuž jsou tlačítka v této části o něco hlučnější. Pomůže vyndání klávesnice a její podložení - stačí odmontovat pár šroubků na spodní straně.

Ukazatel myši můžete ovládat jak pomocí trackpointu, tak pomocí touchpadu. Ten je ale umístěn příliš nízko a navíc je docela malý, ovládání pomocí "čudlíku" je proto výrazně pohodlnější, zejména když máte notebook v klíně a k touchpadu se téměř nedostanete. Vedle touchpadu je i obligátní čtečka otisků prstů, kterou ale zpravidla po prvních pokusech vypínám - asi mám nějaké podivné prsty, ale téměř nikdy se nepřihlásím napoprvé (a nejedná se jen o ThinkPady). Výbornou vlastností, kterou řada SL nemá, je osvětlení klávesnice žlutou diodou (řada T a X má bílou), což se hodí při práci v šeru nebo ve tmě. Světlo ale mohlo být o něco silnější, starší modely zářily více.

Rozšiřující porty, chlazení, výkon

Husté porty

Za ne zcela šťastné považuji rozmístění konektorů USB. Z důvodu úspory místa jsou všechny na levé straně a postavené na výšku; dva jsou blízko sebe, jeden je dále. Pokud tedy budete chtít použít všechny tři konektory současně, nemusí se vám je podařit zapojit - buď se budou dotýkat navzájem, nebo se budou opírat o stůl. Například můj tlustý USB tuner je bez prodlužky nepoužitelný. Také umístění audio konektorů a čtečky na karty na přední stranu není příliš šťastné - když máte notebook v klíně, audio kabely překáží a kartu rovněž nezasunete. To samé platí i při použití externí klávesnice.

Díky velkému tělu mohlo Lenovo nabídnout slot jak pro ExpressCard, tak pro PCMCIA; nemusíte se tedy bát, že váš starý TV tuner nebude možné použít. Mechanika na pravé straně je vysouvací, místo ní si můžete instalovat jiný model nebo druhou baterii, která výrazně prodlouží výdrž. Na spodní straně je pak konektor pro dokovací stanici - opět drobnost, kterou řada SL nemá. Celkově je konektorová výbava slušná, ocenil bych však jiné rozmístění - například alespoň jeden konektor USB vpravo pro zapojení myšky nebo konektory pro externí monitor na zadní straně, aby kabel tolik nepřekážel na stole. Pokud chcete připojit externí displej, bude se vám kromě klasického VGA konektoru hodit také digitální DisplayPort, který poskytne lepší kvalitu obrazu.

Studený jako led

Stejně jako většina patnáctek nemá ani R500 problém s chlazením. Velké tělo a možnost použít masivní chladič umožňuje větráčku, aby při práci běžel téměř neslyšně. Výdechy má chladič dva - na levé straně a vzadu, což usnadňuje teplému vzduchu, aby se dostal ven, na druhé straně to zahřívá levé koleno v případě, že máte notebook v klíně. Na vyšší otáčky jde větrák jen při maximální zátěži a až v delším horizontu; jinak se točí jen na "volnoběh". Celkově je notebook docela studený, teploty jader nejsou při běžné práci přes 40 stupňů; snad je to i díky Core2 Duo s jádrem Penryn postaveným 45nm technologií.

Standardně je R500 osazen 52Wh baterií a díky úsporným komponentám s ní dokáže vydržet až čtyři hodiny při běžné práci se zapnutou Wi-Fi a Bluetooth; spotřeba se pohybuje okolo 13 W, při přehrávání videa okolo 16-17 W. Rozhodně se tedy nemusíte bát, že vám baterie dojde uprostřed cesty z Brna do Prahy. Příjemně velký, resp. malý je napájecí adaptér, který se rozhodně nepronese.

Naměřili jsme

  • Vista index: 3,7
  • 3D Mark 06: 908 (CPU Score 1917)
  • HD Tune: 46 MB/s, 17,9 ms
  • Video: 3:15 h
  • Kancelář: 3:45 h
  • Sandra 2008: CPU: 19377, 16681; Multimedia: 147076, 68251; Paměť 5,32/5,39 GB/s
  • PC Mark 05: 4331 (CPU 5501; Memory 4649; Graphics 2118; HDD 4695)

Docela fičák

Pokud jde o výkon, ten je v této kategorii více než dostačující. Core2 Duo tepe na 2,26 GHz, frekvence sběrnice na 1,06 GHz a paměti DDR2 o velikosti 2 GB na 667 MHz. Platforma Centrino 2 sice dovoluje použít paměti DDR3 s vyšší frekvencí, ty by ale byly pro tak levný notebook asi příliš drahé. Pokud jde o výkon jako takový, rozhodně vás nebude nic omezovat; rychlý je jak počítač samotný, tak pevný disk. Jediné, co trochu brzdí, je integrovaná grafika Intel X4500, která sice je o něco lepší než X3100, nicméně na hraní moderních her to stále není.

ThinkPad R500 je solidní pracovní stanice s velmi dobrým výkonem, dobrý dojem kazí snad jen příliš velké rozměry, zejména tloušťka notebooku. Škoda také, že nelze zvolit jako alternativní rozlišení také 1 440 × 900 bodů, ale až vyšší, 1 680 × 1 050 bodů. Mezi hlavní kvality notebooku patří velmi dobrá klávesnice s osvětlením a dobrá výdrž - integrovaná grafika a Centrino 2 je dobrou volbou pro ty, co se často vyskytují mimo elektrické zásuvky.

Plusy a mínusy

+ kvalitní zpracování
+ rychlá střeva
+ málo se zahřívá
+ dobrá výdrž
- vysoká hmotnost
- velké rozměry (zejména tloušťka)
- nízké rozlišení displeje

Kompletní fotogalerie

Kompletní fotogalerie

MMF24