Hlavní navigace

Lenovo uvádí klíčenkové PC. Ideacentre Stick vyjde levněji než od Intelu

25. 6. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Začátkem roku na CES 2015 představil Intel svůj letošní příspěvek k evoluci kompaktních až miniaturních počítačů: Compute Stick, inspirovaný různými multimediálními Androidími klíčenkami určenými k zastrčení do televize. Klíčenky by podle plánu Intelu měly být jedním z pěti standardních formátů pro minipočítače, a tak se mezitím podobných kousků vyrojila celá řada. Z počátku hlavně od různých neznámých čínských firem, nyní se ale přidává i jeden z největších výrobců počítačů na světě – Lenovo.

Lenovo svou variaci na Compute Stick zařadilo do své řady počítačů ideacentre, celým jménem se jmenuje ideacentre Stick 300. Zařízení má rozměry 10,0 × 3,8 × 1,5 cm a po stránce hardwaru vypadá velmi podobně tomu, co předvedl Intel. Použitý je stejný procesor Atom Z3735F, což je 22nm SoC rodiny Bay Trail s čtyřmi jádry Silvermont na taktu 1,33–1,83 GHz. Tento model najdete v nejrůznějších pasivně chlazených tabletech, nicméně Intel jej v Compute Sticku vybavil malým ventilátorem. Lenovo se o povaze chlazení bohužel nezmiňuje, vzhledem k perforovanému plášti bych si ale tipnul, že větrák uvnitř asi bude také. Spolu s procesorem pak jsou na desce 2 GB paměti RAM (zřejmě DDR3L) a 32GB úložiště typu eMMC.

Lenovo ideacentre Stick 300
Lenovo ideacentre Stick 300

Také po stránce portů se Stick 300 drží referenční předlohy. Kromě nezbytného konektoru HDMI pro připojení k televizi nebo monitoru má jedno USB 2.0 plné velikosti a jeden port Micro USB 2.0. Ten je však určen k připojení napájecího adaptéru (v budoucnu by ale takovéto počítače měly začít používat rozhraní MHL a na podporujících monitorech by pak dostávaly krmení elektřinou přímo přes konektor HDMI). Přítomná je také čtečka karet MicroSD pro zvýšení kapacity úložiště. Zbytek konektivity pak budete řešit bezdrátově. Uvnitř je síťová karta pro Wi-Fi 802.11n (novější generaci ac Intel také chystá až na některou z příštích verzí Compute Sticků a Lenovo zde drží basu) a klávesnici a myš lze připojit přes Bluetooth 4.0.

Lenovo ideacentre Stick 300

Podle Lenova se ideacentre Stick 300 má začít prodávat v červenci, a to za cenu 129 USD. To je příjemně nižší částka proti tomu, kolik za svou alternativu chce přímo Intel (149 USD). V ceně mají být i Windows, a to verze 8.1 with Bing. Počítá se však s upgradem na Windows 10, až tento OS Microsoft v polovině léta vydá, kompatibilita by měla být zaručena.

Aktualizováno (29. 6. 2015):
Podle českého zastoupení Lenova má být Stick 300 na našem trhu už začátkem července. Víme od něj také oficiální tuzemskou cenu: ta má činit 3699 CZK, tedy o něco méně, než jsme původně odhadovali.

MMF24

 

Zdroje: Lenovo (1, 2), PC Perspective