Hlavní navigace

Lepší šifrování pro Gmail? Google zřejmě usnadní integraci řešení PGP

22. 4. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Když vyšlo najevo, že pánové z NSA – případně jiných organizací – sledují uživatele a bez ostychu si čtou soukromé e-maily, nejen uživatelé se začali více zabývat tématikou šifrování. Komunikace na internetu byla do toho dlouhodobě ohrožena dírou v SSL. I když jsme si mysleli, že jsme v bezpečí, po nešťastném odhalení víme, že tomu tak docela není. I NSA zranitelné místo zneužívala. Proti špehování např. Microsoft chce zbudovat obranný val.

Tip: NSA denně sleduje až 200 milionů SMS. Z nich doluje užitečné informace

Podobně nyní Google uvažuje, že by otázku šifrování uživatelských dat vzal vážněji. Podle všeho pracuje na tom, aby se s Gmailem daly snáze používat nástroje jako PGP. To se zrodilo dokonce již na začátku devadesátých let, nepatří ovšem ke standardnímu vybavení pro běžné uživatele. Můžeme za tím hledat neznalost, případně horší přístupnost řešení. Ne každý ví, jak ho použít.

Podle zdroje VentureBeat je šifrování na straně odesílatele a následné dešifrování na straně příjemce nejlepší ochranou, byť za vysokou cenu univerzální funkcionality. Gmail kompatibilitu se službou hlásí, ale jak bylo řečeno, stávající pokusy o naroubování šifrování selhaly, pokud jde o získání pozornosti uživatelů. Tvůrce GPGMail i tak tvrdí, že po odhalení praktik NSA se zájem o doplněk pro zabezpečení elektronické komunikace zvedl.

MMF24

Na běžnou úroveň se počet stažení dostal opět v září, čili po zhruba po dvou třech měsících. Zatím není jasné, jak by taková integrace na straně Gmailu vypadala. Použití PGP by nicméně znamenalo, že si Google nepřečte vaše zprávy. Nemohl by vám tudíž servírovat personalizované reklamy. Společnost by tím v podstatě ohrozila svůj byznys, plošné šifrování nás proto nejspíš nečeká.

Zdroj: VentureBeat