Hlavní navigace

Letos ovládnou trh levné smartphony s cenou do 2 000 Kč

29. 1. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Společnost Deloitte uvedla prognózu trendů pro rok 2012. Navrch budou mít levné smartphony, tablety, zato internetu se nepovede úplně nejlépe. I přes nepřízeň ekonomiky bude prodej spotřební technologie stoupat.

Nejlépe na tom mají být levné smartphony, ale i tablety. Dle Deloitte prý dojde k situaci, kdy budou na jednu domácnost připadat dva a více tabletů. Pořízení více než jednoho auta, mobilního telefonu či televize do jedné domácnosti trvalo i několik desetiletí, u počítačů a mobilních telefonů to bylo deset let a tabletům prý stačí pouhé dva roky. Rozhodně se tento jev ale nebude vyskytovat úplně všude.

Směr reklamního průmyslu bude v roce 2012 udávat „lidský mozek“. Zatímco dosud se magnetická rezonance (fMRI) užívala především ve zdravotnictví, nyní bude mít svou vlastní roli i v reklamě. Specifické druhy fMRI dokáží analyzovat činnost určitých oblastí mozku a přirovnávat je ke specifickým emocím či typu myšlení. Výsledky těchto studií následně budou firmy využívat za účelem vytvoření „nejvábnějšího“ produktu. Například některé potravinářské společnosti již dle této analýzy začaly upravovat obal a aroma výrobku. Tato kontroverzní technika již má i své vlastní označení – „neuromarketing“.

Hry na sociálních sítích dosáhly svého maxima a majitelé se z nich nyní pokusí vymlátit co nejvíce miliard dolarů. Tyto hry zažily boom v minulých dvou letech a velmi rychle si na sebe nalepily cedulku: „zdarma“. Z toho se nyní budou chtít autoři vymanit a někteří dokonce se budou snažit hry zpoplatnit předem. Velký význam ale stále bude mít i inzerce zobrazovaná během hraní.

Velký rozmach zažije i technologie NFC a to nejen v rámci mobilních plateb. "Kromě medializované digitální peněženky vidíme využití v oblasti sázení, hraní her a dále také ve zdravotnictví," popisuje další možné využití těchto plateb Zdeněk Křížek. Počet zařízení se zabudovanou NFC technologií by měl do konce roku 2013 vrůst na úroveň 300 milionů.

A nakonec se dostáváme k samotnému internetu, který dle Deloitte čekají dvě důležité změny. Ta první, méně drastická, je vznik takzvaných „bypass webu“ neboli přenášení dat mezi jednotlivými zařízeními bez použití internetu (NFC, Wi-Fi, Bluetooth). Tento způsob přenosu dat by se měl oproti loňsku zdvojnásobit.

A do budoucna budou mít možná „bypass weby“ ještě mnohem větší použití. Analýza totiž předpokládá, že díky rostoucí poptávce po datových službách dosáhla situace kritické meze a poskytovatelé budou muset zakročit. Až moc jsme si zřejmě zvykli na neomezené kabelové datové přenosy, a poskytovatelé nám budou muset nastavit limity. Možná se tak vrátí doba, kdy bude hlídání objemu přenesených dat běžná záležitost. To je ale zatím pouze hypotéza a rozhodně není důvod k panice.

MMF24

A jen malá tečka na závěr. Aplikací pro smartphony vzniknou mraky, nikdo se ale nebude mít ke stahování. Lidé prý na to budou až moc líní. Tohle byl výčet těch nejzajímavějších bodů analýzy. Celé její znění si můžete přečíst na stránkách společnosti Deloitte.

Zdroj: Deloitte