Hlavní navigace

Levnější SSD na dohled, OCZ využije TLC NAND!

7. 11. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Akvizice společnosti Indilinx ze začátku letošního roku se ukazuje jako velice dobré rozhodnutí, OCZ totiž má do budoucna velké plány. Krom dalších víceméně standardních SSD nabídne i zvláštní kousky postavené na paměťových čipech TLC NAND: stávající SSD používají buď MLC, nebo (drahé) SLC, s TLC (triple level cell) jsme doposud v praxi neviděli.

Nová technologie dokáže být levnější z důvodu alokace většího množství bitů na paměťovou buňku: SLC zvládne jeden bit (1 bpc, bits per cell), MLC dva a TLC tři. Čipů tedy může být fyzicky méně a jsou menší, je zde ale problém s výkonem (dá se řešit řadičem) a opotřebováváním – na straně druhé stojí o 30 % nižší cena oproti MLC. Nově vyvinutý řadič Indilinx Everest by však měl být sestrojen právě pro zařízení s TLC a dokázat si poradit až s 1TB modely.

Nových typů SSD se dočkáme v prvním kvartálu roku 2012. Problém s horší životností by měla řešit technologie Indilinx nDurance 2 (tedy řadič, na který se čekalo), která v podstatě optimalizuje zápis. Výsledkem by měla být životnost minimálně čtyř let, což nezní špatně. O ceně se zatím nemluví, avšak vzhledem k přestřeleným cenám pevných disků možná konečně nastává ta pravá doba pro levné SSD. Kdy odhadujete nástup SSD s buňkami o velikosti 4 bpc?

MMF24

Nepřehlédněte: Intel a Micron: flash na 25nm s trojúrovňovými buňkami

Zdroj: NordicHardware