Hlavní navigace

Libo mrkvičku do USB, nebo raději vodotěsný LCD?

18. 6. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

OLPC, počítače pod vodou a dětské projektory

O bohatém počítačovém veletrhu jsme toho napsali už skutečně stohy, přesto nám pár zajímavostí a kuriozit zůstalo. V Asii je ohledně IT možné všechno a s kreativitou nemají místní firmy rozhodně problém. Ale poslední článek týkající se Computexu 2010 nebude jen o šílenostech do USB.

Radek sice poctivě nafotil také expozice plné volantů, joysticků, všechny ale měly tu smůlu, že jsem v nich nespatřil nějakou inovaci. Pokud by vás jediný vybaný joystick/knipl od společnosti Sanmos Corp. zaujal, můžete si najít více na stránkách Asian Games.

VIA na domácí půdě nemohla chybět a mimo jiné ukazovala OLPC. One Laptop per Child je projektem velmi levného notebooku, i proto v jeho útrobách není ještě moderní Nano, ale starší procesor C7. Jednu takovou základní desku pro C7 VIA vystavovala hned vedle a v expozici nechyběly samozřejmě ani notebooky právě s VIA Nano. Je škoda, že tento podle nás lepší procesor než Intel Atom nemá zatím větší rozšíření ve strojích na tuzemských trzích.

     

Kousek vedle byla první ukázka průmyslových LCD a počítačů. Fontánu si do expozice umístila firma Senor. Zajímáte-li se o průmyslové odolné "dotykáče", opět můžete zavítat na stránky této společnosti a dozvědět se více. Na dalších náhledech uvidíte mj. věc u nás zatím nepříliš běžnou: telefony od Aceru.

 

V perexu jsem vám sliboval nějaké ty dětské projektory, tak tady jsou. Oculon Toi230 se bude líbit vašim dětem, do integrovaného DVD přehrávače můžete jen zasouvat média s večerníčky. Oculon dělá ale mj. i kapesní projektory, ty s rozlišením VGA už jsou šikovnou věcí k přibalení do brašny notebooku na menší prezentaci.

       

Produkty poeticky nazvané expozice ATouch Touch Screen při troše fantazie připomínají film Minority Report. Poloprůhledné dotykové displeje byly doplněny běžnějšími

USB zelenina, 3D fotorámeček a klávesnice pro děti i progamery

Zlatým hřebem Computexu byly bezesporu USB flash disky nejrozličnějších tvarů. Čínská studnice nápadů je bezedná a na CeBITu nám z ní dávají jen lehce ochutnat.

Proběhněme podle nevkusných sluchátek nevkusně nazvané společnosti Yoga, 101 i 3D kamer, které se nesměly zblízka fotit a zastavme se u sympatických klávesnic pro vaše ratolesti. Learning Board má podobné uspořádání jako klasická klávesnice PC/AT (bez numerického bloku) a pravděpobně se bude vašemu dítěti líbit méně než ta vaše "dospělácká". Možná byste tedy mohli zkusit podstrčit tu s Garfieldem, má navíc numerický blok.


O moc méně zběsilé nejsou ani papírové reproduktory k PC. Jak to může hrát, to se netroufám odhadovat, asi to ale bude levné. Některé můžete použít také jako dokovací stanici pro iPod.

Skříně společnosti Omega vynechme a podívejme se na další zajímavé zařízení: Video Extender. Obraz pošlete v digitální podobě skrze LAN (Ethernet) a malá krabička vám zajistí výstupy na DVI či D-Sub.

 

Aiptek perlil hlavně v oboru 3D (stereo), fotorámeček pro stereoskopické zobrazení či kamera toho budiž důkazem.

Herní klávesnice Wolfking jsou známé i u nás, v Taipei byly k vidění i hodně odvážné modely. Kaliforňané se vytasili například s kulatými Warriory: klávesnicemi zcela přizpůsobenými pro hry typu FPS. Warrior Xxtreme pak pro změnu kombinuje klávesnici pro hráče FPS a RPG.

 

HTPC chlazené vodou, inovativní SSD od talentů a skříňová sonáta Antecu

Přes další záplavu USB klíčenek a myší se dostáváme k moc pěkné expozici firmy Viako. Ta nadchne příznivce malých HTPC, formátu mini ITX, tichého či vodního chlazení.

 

 

 

   

Americký Super Talent má vážně talent. Tedy přinejmenším na SSD, v nichž se tento výrobce skutečně rozjel. Kromě běžných modelů nabízí i takové perly jako RAIDDrive do PCIe ×8. Tento složený SSD umí až 80 000 IOPS a můžete jej mít dokonce v kapacitě 2 TB.

Expozice Super Talentu naznačovala, že SSD už míří stále více i do serverů, důkazem je připojení SAS nebo zvýšená odolnost. Na opačném konci stojí malé a levné SSD do netbooků. Super Talent nepřestal dělat ani paměťové moduly, vystavované DDR3 tikaly i na frekvenci 2400 MHz efektivně. Chybět nemohl ani externí disk do USB 3.0.

 

   

 

Po výrobcích pro profesionály zase trocha odpočinku. Slíbená armáda terakotových vojáků do USB je tady:

 

Computex nabízí řešení i všem, kdo potřebují hromadně kopírovat karty a flash disky:

V pokrytí Computexu 2010 bychom málem zapomněli na Antec. Jednoho z nejvýznačnějších výrobců skříní (ale i zdrojů) jsme samozřejmě nepřehlédli a několik exponátů zmíníme. Antec Lanboy Air je ošklivá černožlutá skříň, na fotkách zrovna s radiátorem vodního chlazení na střeše.

Naštěstí má Antec i normálněji vypadající skříně. Jako třeba DF-35...

...nebo pokračovatele právem oblíbených a na ticho myslících sérií P180 a P190.

Na takovéto domácí frajeření jsou určeny Skeleton a Skeleton Mini. Připravte si ale bezprašné prostředí.

"No photo! No photo!". Fotit se nesměly skoro všechny 3D (stereo) kamery, ale i některé zdroje/skříně. A jestli se vím to zdá na hlavu postavené, když se jedná o veřejnou výstavu? Nám taky, ale některé asijské firmy to dělají i v Hannoveru na CeBITu.

Úplný závěr věnujeme paměťovým modulům. U těch se výrobci fantazií začínají blížit USB flashkám, už jen čekám, kdy přijdou také s nepraktickými tvary. Ještěže jsou zde alespoň výraznější mantinely. Na posledních fotografiích potom uvídte také části paměťových modulů, zejména pak pláty připravených PCB.

CS24

Se subtropickým počítačovým ostrovem a jeho veletrhem se zase zhruba na rok rozloučíme a budeme doufat, že příští rok bude tento kupodivu rozhodně neupadající IT veletrh bohatý také na úplné novinky a oznámení z oblastí pro čtenáře EHW nejatraktivnější (grafické karty, procesory, čipové sady a monitory).

Autor článku