Hlavní navigace

Lidé projevují o dotekové počítače s Windows 8 větší zájem než o tablety

7. 12. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Microsoft chtěl se svým dotekovým rozhraním dobýt svět tabletů. Jenže prozatím, ač je na soudy stále velmi brzo, se zdá, že příznivci Windows 8 si častěji než tablet přejí notebook s dotekovou obrazovkou. Tento trend je zatím patrný na prodejích zařízení s novým operačním systémem. Preference zákazníků se mohou měnit, ale momentálně lidé o Osmičkách uvažují nikoli jako striktně dotekovém softwaru, jenž slouží na hraní, spíše jej považují za výkonný pracovní nástroj.

Tip: Recenze: (skoro) konečný rozsudek ve věci revolučních Windows 8

Oproti starým desktopovým časům platí, že nyní můžete místo myši a touchpadu při mnoha příležitostech sáhnout na displej. Na pohodlné klávesnici přitom rychle napíšete třeba e-mail, nemusíte však pomalu sahat po nějakém krysátku. Místo toho se prstem dotknete obrazovky, zpráva se odešle a vy pokračujete v práci. Dopad na efektivitu práce mají Windows 8 možná větší, než by jim byl kdo ochotný přiznat.

Přirozeně, že jejich dobré vlastnosti příliš neoceníte, pokud je používáte na běžném počítači bez dotekové obrazovky. Jak jsme si přiblížili již v recenzi, Osmičky se o něco snaží a my to nemusíme pochopit, dokud nespatříme novou generaci počítačů. Společnost Lenovo před dvěma dny prohlásila, že podcenila poptávku po noteboocích s dotekovými displeji. Nejen ona, ale i celý průmysl. Zákazníci si žádají stroje, které nyní na trhu nejsou k dispozici v dostatečném množství.

 

Zaznamenají Osmičky úspěch právě díky hybridním strojům s dotekovými obrazovkami? Zatím se zdá, že ano. Na prodejích počítačů, nikoli tedy tabletů a smartphonů, by se dotekové stroje měly u Lenova do dvou až tří let podílet z 50 %. Analytik mezitím prohlásil, že takový Microsoft Surface má na kahánku, právě vinou nedostatečné distribuce. Redmondští si tabletopočítač prodávají sami, navíc jen v omezeném počtu zemí.

MMF24

Zatímco poptávka po počítačích s dotekovou obrazovkou roste, na skladech zůstávají klasické počítače. Ty se pomalu stávají neprodejným zbožím. (Ovšem do doby, než je zcela přestaneme kupovat, uplyne ještě hodně vody.) Tento trend je nyní patrný zejména na západě, u nás se pravděpodobně jako obvykle projeví o něco později.

Zdroj: Neowin