Hlavní navigace

Logitech K750 for Mac: Jablečná klávesnice závislá na slunci

24. 1. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Po stránce ergonomie se od svého staršího sourozence se takřka neliší . Jedinou změnou je samozřejmě rozložení kláves tak, aby odpovídalo standardům jablečných systémů. Najdete zde tedy navíc klávesy Option a Command. Stejně jako na klávesnicích od Apple, i zde jsou funkční F klávesy doplněny potisky funkcí z Mac OS.

Zdvih a velikost jednotlivých kláves je velice podobný tomu z originálních klávesnic Apple. Jedná se tedy o velmi nízký profil provedení chicklet.

Pokud bychom měli pokračovat ve srovnávání s jablečnými klávesnicemi, tak musíme zmínit i materiály. Na rozdíl od kovového základu Applu, sáhnul Logitech po lesklém plastu. Ten však rozhodně není na škodu. V kombinaci se sněhově bílými klávesami působí dostatečně elegantně i na produkty Apple.

Logitech K750 for MacLogitech K750 for Mac

Klávesnici připojíte ke svému Macu pomocí proprietární technologie Logitechu. Přijímač je označen jako Unifiyng, což znamená, že k němu připojíte více bezdrátových zařízení Logitech. Nevýhoda samozřejmě je, že musíte obětovat jeden USB konektor pro přijímač. To může být problém třeba u Macu Mini, který disponuje pouze čtyřmi USB porty. Určitě by se hodilo fungování přes Bluetooth, přes který komunikuje Apple Wireless Keyboard. Důvod, proč výrobce Bluetooth nezvolil je zřejmý. Bluetooth je totiž o mnoho energicky náročnější, než použitá technologie Logitechu. U solární klávesnice, jejíž akumulátor je dobíjen solárními panely je samozřejmě třeba dbát na co nejnižší příkon klávesnice.

Výkonné solární panely, které jsou umístěny v horní části klávesnice jsou opravdu výkonné. K zásobování klávesnice energií nepotřebují nikterak výrazné osvětlení, dokonce i v pološeru stále dokáží získat energii dostatečnou pro samostatný provoz. Pravděpodobně vás napadá logická otázka, jak funguje klávesnice v noci a ve zcela zatemněné místnosti. Výrobce to vyřešil vestavěným akumulátorem, který je solárními články dobíjen. Pokud jej nabijete na 100 %, můžete bez zdroje světla pracovat ještě celý týden.

Instalace klávesnice je naprosto triviální záležitostí. Po připojení ji Mac OS detekuje a stiskem klávesy je rozpoznáno rozložení. Můžete ji bez problému používat bez jakéhokoliv přídavného softwaru.

Logitech však ke klávesnici vytvořil malou aplikaci, která vám poskytne podrobné informace o aktuálním stavu klávesnice. Po stisknutí speciálního tlačítka nad numerickým blokem se jednak rozsvítí dioda přímo na klávesnici a také se aktivuje měření okolního osvětlení v aplikaci. Na stupnici najdete hodnoty 0-500 luxů. Hodnota, kdy dojde k nabíjení akumulátoru se pohybuje kolem 50 luxů. Podle toho se také rozsvěcuje konkrétní dioda na klávesnici. Pokud svítí zelená, akumulátor se dobíjí (osvětlení překročilo 50 luxů), pokud červená, klávesnice je kompletně napájena z akumulátoru. Diody jsou také doplněny smějícím se/mračícím se smajlíkem.

Logitech K750 for Mac Logitech K750 for Mac Logitech K750 for Mac

Nejdůležitějším jsou samozřejmě poznatky z používání. Naprostá nezávislost na bateriích je úžasná. Nemusíte řešit náhradní baterie pro nenadálý výpadek nebo nějaké dobíjení. Pokud nepatříte k naprosté minoritě nočních pařanů, kteří hrají v naprosté tmě, problém s energií byste neměli potkat. Rovněž dodávaná aplikace se povedla, Logitech opět ukázal, že skvěle nedělá jen periferie, ale i obslužný software.

CS24

Na klávesnici se píše prakticky stejně jako na originální klávesnici Apple - má stejný zdvih, rozložení i velikost kláves. Klávesnice je zároveň o něco tišší, než jablečný model. Jediné, čeho bych se trochu bál jsou poměrně miniaturní vyklápěcí "nožičky". Navzdory k pružnému materiálu i solidně působícímu kloubu jsou při otevřeném stavu nakloněny k bočním stranám a obával bych se jejich vylomení.

Parametry
Cena 1 750 Kč včetně DPH
Názor 95 %
Zapůjčil Logitech
Logitech K750 for Mac
bezdrátová technologie Unifiyng (2,4 GHz)
obsah balení klávesnice, přijímač, USB adaptér
operační systémy Mac OS X
rozměry 432 × 157 × 5 mm
hmotnost 774 g 

Logitech K750 for Mac      Logitech K750 for Mac