Hlavní navigace

LTE Advanced nakonec spouští i O2. Česko se tím řadí mezi velmoci

Sdílet

 Autor: Redakce

T-Mobile a Mladá Boleslav, Vodafone a Karlovy Vary, O2 a Vysočina. To jsou místa, kde už v Česku běží sítě čtvrté generace označované jako LTE Advanced (LTE-A). Všechny byly představeny tento týden. Jen Německo díky shodou okolností stejným operátorům rovněž testuje tři nezávislé sítě LTE-A, ani v Japonsku nebo Koreji jich tolik nemají.

České O2 si k testům vybralo oblast na jihozápadě Vysočiny, konkrétní vysílače operátor nezmiňuje. Papírově je síť O2 nejslabší. Využívá menší šířky pásma než konkurence, která pro LTE-A spojila frekvence 800 MHz (šířka 10 MHz) a 1800 MHz (šířka 20 MHz), díky čemuž mohou rychlosti stahování dosahovat teoreticky až 225 Mb/s.

 

O2 místo toho spojilo pásmo 800 MHz se šířkou 10 MHz a pásmo 1800 MHz se šířkou 5 MHz, teoretickým maximem je download o rychlosti 112,5 Mb/s. Operátor už ale testuje šířku 15 MHz v pásmu 1800 MHz, což by rychlost posunulo až na 185 Mb/s.

Nyní pracujeme především na pokrývání co největšího území signálem 4G LTE, nicméně naši infrastrukturu již připravujeme na další zrychlování. I kvůli tomu jsme ve vybrané lokalitě spustili technologii LTE Advanced, abychom v praxi vyzkoušeli její možnosti,“ říká Petr Slováček, ředitel divize Provoz společnosti O2 Czech Republic.

WT100

Dosavadní LTE-A od O2 je pomalejší než obyčejné LTE od Vodafonu a T-Mobilu. Tito operátoři už totiž v pásmu 1800 MHz spouštějí sítě kategorie 4, které mají teoretické rychlosti až 150/50 Mb/s. A co je hlavní, poradí si s nimi „běžné“ telefony, tablety nebo modemy. Pro LTE-A musíte mít exotické zařízení (u nás se prodává jen speciální edice Samsungu Galaxy S4).

Zdroj: O2