Hlavní navigace

Luxusní boty za bitcoiny. ČR má první kamenný obchod, kde zaplatíte kryptoměnou

9. 12. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Týdeník Euro včera informoval, že je v Česku první kamenný obchod, který přijímá bitcoiny. Jde o pražský Classic Shoes, jenž prodává luxusní obuv značek Alden, Vass, Loake, Alfred Sargent, Church's a Barker.

Classic shoes jako první kamenný obchod v Česku přijímá bitcoiny
Classic shoes jako první kamenný obchod v Česku přijímá bitcoiny

Máme bitcoinovou peněženku, do které zadáme cenu bot, systém vygeneruje cenu v bitcoinech dle aktuálního kurzu a tu může zákazník pomocí QR kódu zaplatit,“ vysvětluje, jak transakce probíhá v praxi. Utržené bitcoiny se prý okamžitě vymění za koruny nebo eura. „Tím se zamezí případným ztrátám vzniklým při výkyvech kurzu,“ doplňuje.

 

MMF24

Kryptoměny, z nichž nejznámější je právě bitcoin, se čím dále více otevírají masám. Může za to hlavně rychlý růst posledních týdnů a také aféry s krádežemi peněženek. Ještě v říjnu se na burzách Bitstamp nebo MT.Gox obchodovalo s kurzem okolo 100 dolarů za jeden bitcoin, v listopadových špičkách to bylo přes 1000 dolarů.

Jde o deflační měnu, je znám konečný počet bitcoinů (21 milionů), takže v případě stejného zájmu bude její hodnota stále narůstat. Počítá s tím i návrh systému, takže lze mezi peněženkami přenášet nejen celé jednotky, ale také jejich zlomky s osmi desetinnými místy. Nejmenší dílek 0,000 000 01 BTC by při kurzu 1000 USD/BTC dělal asi 0,0002 Kč.